Módosították a doppingszabályzatot

Szerző: MTILétrehozva: 2011. november 10. 19:14
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) doppingszabályzata az olimpiai játékokon vétséget elkövető sportolókkal szemben lényegesen szigorúbb a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) néhány nappal ezelőtt módosított szabályozásánál, ám Gyurkovics Ferencet nem érinti, mivel a 2007-ben elfogadott rendelkezés nem visszamenőleges hatályú.


 

A MOB jelenleg is érvényben lévő doppingszabályzata azt mondja ki, hogy az a személy, aki olimpián követ el doppingvétséget, soha többé nem indulhat sem nyári, sem téli játékokon.

„Az a Személy, akinek az esetében jogerős megállapítást nyer, hogy doppingvétséget követett el az Olimpiai Játékok hivatalos időszaka alatt, elveszíti jogát a Magyar Olimpiai Bizottság tagsági jogviszonyára, az Olimpiai keret- és csapattagságra, az Olimpiai akkreditációra és nevezésre, a Magyar Olimpiai Bizottság anyagi támogatására, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság bármely szervezetében, vagy testületében betölthető tisztségre életfogytig tartó időtartamra a határozat jogerőre emelkedésének napjától számítva” - áll a MOB Doppingellenes Szabályzatának 7.4 (2)-es pontjában.

Ez a rendelkezés megegyezett az IWF-nél eddig érvényben lévő szabályozással, amely alapján a 2004-es athéni olimpián ezüstérmétől doppingolás miatt megfosztott Gyurkovicsnak nem volt esélye Londonba kijutni - Pekingben nem is indulhatott. Az IWF azonban a Párizs mellett zajló világbajnokság helyszínén úgy módosította a szabályt, hogy csak a következő játékokat kell kihagynia az olimpián lebukott sportolónak.

A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) ugyanakkor a MOB-nál is szigorúbb, Nagy-Britanniában ugyanis bármelyik doppingvétség örökös olimpiai eltiltást von maga után, függetlenül attól, hogy az eset ötkarikás játékokon vagy azon kívül történt. A BOA az októberi CAS-határozat - amely eltörölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgynevezett hathónapos szabályát - kihirdetése után is jelezte, hogy nem változtat rendelkezésén. 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu