Magyar hegymászó tragédiája a Himaláján

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 21. 10:21
Életét vesztette egy fiatal miskolci orvos, Dr. Szabó Levente a Himalájában, Nepálban, a 8156 méteres Manaslu hegyóriáson - közölték az expedíció hivatalos honlapján. A magyarok által még soha meg nem mászott csúcsra a csoport két tagja, Erőss Zsolt és Barna Dániel is feljutott kedden, az erdélyi származású hegymászó azonban fáradtság miatt visszafordult, az ereszkedésnél megcsúszott és ötszáz métert zuhant. Másnap találtak holttestére 6800 méter magasságban.


A „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozat - amely a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsának meghódítását tűzte ki célul - két tagja, Erőss Zsolt, illetve Barna Dániel is feljutott kedden a retteget nepáli Manaslura.

A miskolci traumatológus dr. Szabó Levente lemaradt társaitól, akikkel 7300 méter magasságban verődtek újra össze, hogy leereszkedjenek a 4-es számú tábor sátrához.

Nem sokkal ezután következett be a tragédia, amelyről részletes beszámolót is közöltek a hegymászók:

"...az időjárás jelentősen változott, köd és hószállingózás kezdődött. A látási viszonyok romlottak. A csapatnak érdekében állt, hogy mielőbb, de biztonságosan elérjék a 4-es tábor sátrat. Meredekebb eljegesedett, és lankásabb, mély havas tereprészek váltogattak egymást. Az ilyenkor szokásos fáradtság nagyobb koncentrációt és odafigyelést követel a hegymászótól. Egy meredekebb, havas szakaszon Szabó Levente lába kicsúszott, és a havon szánkázni kezdett egy meredek letörés irányába, a sátortól mintegy 20 méternyire, és pillanatokon belül eltűnt társai szeme elől. A döbbenet lett úrrá mindenkin, olyan gyorsan és váratlanul történt minden. A köd és az egyre rosszabbodó időjárás, valamint látási viszonyok miatt a további balesetek elkerülése miatt nem volt mód a helyzet felderítésére, mert Levente eltűnési iránya alatt mintegy 500 méteres szakadék és falrész tátongott. Az expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal történt rádió-megbeszélés értelmében Zsolt és Dani a négyes táborban töltik az éjszakát, hogy a reggeli szokásos néhány órás tiszta jó időben felmérjék a helyzetet, és Levente felkutatására induljanak. Másnap reggel ez meg is történt, és dr. Szabó Levente holttestére 6800 méteres magasságban találtak rá. Fejsérülései azonnali halálhoz vezettek. Mintegy 500 métert zuhant illetve csúszott, közbenső ütközésekkel. Dani és Zsolt hegymászóhoz méltóan ezen a helyen temették el, a hóban."

AZ EXPEDÍCIÓRÓL NAPRÓL NAPRA
Ha további részletekre kíváncsi: a Dr. Szabó Levente honlapján vezetett webnaplóból is tájékozódhat.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu