Isten éltesse, Muhammad Ali!

Szerző: SHLétrehozva: 2012. január 17. 11:36
VIDEÓ! Január 17-én, azaz ma lett 70 éves Muhammad Ali, a glóbusz egyik legnagyszerűbb bokszolója. Cassius Clay 1942-ben, a Kentucky állambeli Louisville-ben látta meg a napvilágot. A nevét később Muhammad Alira változtatott sportikon 61 profi meccséből 56-szor győzött, ebből 37-szer ki is ütötte ellenfelét és mindössze 5-ször szenvedett vereséget.


 

A Cassius Clay néven ismertté vált amerikai bunyós - nevét az ókori római politikusról Cassiusról kapta, aki ellenezte a rabszolgaságot - az 1960-as római olimpiát és világbajnokságot is nyert nehézsúlyban. 1967. április 28-án Ali katonai behívót kapott, a Vietnami háborúban kellett volna harcolnia. Ali azonban megtagadta a katonai szolgálatot vallási okokra hivatkozva, amiért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték.

Szinte ugyanabban az órában a New York-i Bizottság bevonta bokszengedélyét, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. Hosszú ideig - 1967. március 22-től 1970. október 26-ig - volt inaktív akkor, amikor ezek lehettek volna bokszkarrierjének csúcsévei.

A sokak által megvetett öklöző emlékezetes meccsei közé tartozott a Madison Square Gardenben megrendezett a "XX. század összecsapása" (The Fight of the Century) néven beharangozott 1971-es mérkőzést, amelyet Frazier nyert, osztatlan pontozással. 1974-ben ugyanitt ismét megvívtak egymással, ekkor már Alit hirdették ki győztesnek a bírók. 1974. október 30-án Ali Zaire fővárosában, Kinshasában visszaszerezte világbajnoki övét, miután kiütötte George Foremant, ez volt a "Dzsungelharc" (The Rumble in the Jungle).

Muhammad Ali 1981 decemberében végérvényesen visszavonult a profi ökölvívástól.

A Viasat History 21 órától Így vált Muhammad Alivá címmel dokumentumfilmet vetít a kiváló sportolóról.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu