Botránnyá dagadt a vérvétel-ügy Pécsett

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 16. 13:26
Különleges, félig-meddig rejtélyes ügy borzolta fel a pécsi kedélyeket, amelynek sporttal összefüggő vonzata is akadt. Még csütörtökön, szülői hozzájárulás nélkül vettek vért a baranyai megyeszékhely egyik iskolájában, öt kisgyermektől. A vérmintákra egy sportkutatás miatt volt szükség, de arra erre nem adtak engedélyt az arra jogosultak. A rendőrségre feljelentés még nem érkezett, az idő rövidsége miatt vasárnapig nem is érkezhetett. Sajtótájékoztatót az ügyben hétfőre ígértek, de az orvos már jelentkezett, beismerte, hogy ő állt a „partizánakció” mögött, mert sürgette az idő.


A Bánki Donát Utcai Általános Iskolában egy magát orvosnak mondó személy jelent meg, aki vért vett olyan tanulóktól, akik ezt állítása szerint önként vállalták. Később kiderült, nem egy sarlatán, hanem dr. R. Zs. cselekedett így, aki a Testnevelési Egyetem kutatásában, „Az antioxidánsok hatása a tornászokra” programjának keretében gyűjtött vért.

Még 2008 tavaszán voltak a mostani, lassan botránnyá dagadó esetnek előzményei, amikor szülői beleegyezéssel, vettek mintát gyerekektől. Most is hasonlóra készültek, de a kijelöltek közül, nem mindenki jelent meg időben, ezért hozott a doktor gyors, ám teljesen szabálytalan döntést.

Olyan gyerkőcökre volt szüksége, akik korábban nem kaptak táplálékkiegészítőket, amelyek tartalmazták az antioxidánst. Ezeket az eredményeket szerették volna összevetni a legális szereket beszedők laborermutatóival. A véletlenszerű, ugyanakkor vállalt szúrásról tudomást szerző anyukák és apukák joggal kezdtek aggódni, ki-ki vérmérséklete szerint. Főleg azért, mert csak utólag, elbeszélések alapján jutottak információhoz, az esettel kapcsolatban.

„Bár a vérvétel esetében banális, a legyakoribb orvosdiagnosztikai beavatkzásról van, azért akadhatnak szövődményei – jelentette ki dr. Vida Ernő jogi szakokleveles sebész szakorvos. - Ha szabályos keretek között vesznek le minimális mennyiségű vért, az szinte semmilyen veszéllyel sem járhat, szakmai szempontból.

„Hiszen ez egy hétköznapi, bevett dolog a praxisban, majdnem érezhetetlen, a csekély mennyiség pedig kimutathatatlan hiányt eredményez - folytatta dr. Vida. - Ez általában ujjbegyből történik. A másik ismert módozat a vénás vétel, ebben az setben már nagyobb mennyiségről is lehet szó, ami elvileg veszélyekkel járhat, persze ritkán. Más kérdés, hogy orvosetikai és jogi szempontból aggályos a dolog, de az már nem egészségügyi probléma. Hiszen minden, a testbe való behatoláshor – márpedig a tűszúrás ilyen – az érintettnek, vagy annak törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkülözhetetlen."

Hétfőn további fejlemények várhatók, de az szinte bizonyos, hogy fertőzést, más egyéb sérülést, fertőzést az érintettek nem szenvedtek el. Ettől függetlenül a törvényes képviselőik azért pert még indíthatnak az iskola, netán a beavatkozást végző szakember ellen is.

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu