Björndalen harmadik aranya a vb-n

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 17. 08:36
Három versenyszámból már a harmadik aranyérmét gyűjtötte be a dél-koreai Pjongcsangban zajló sílövő világbajnokságon a norvég Ole Einar Björndalen. Így öt olimpiai aranya mellé immár tizenhárom vb-elsőséget gyűjtött be.


A norvég extraklasszis ezúttal a 20 km-es egyenkénti indításos versenyen diadalmaskodott oly módon, az első két, fekvő lövészetben hibátlanul teljesített, a harmadikban azonban kétszer, a negyedikben egyszer rontott, így a két álló lövészetben összesen három büntetőpercet kapott (ez az egyetlen versenyszám, ahol rontásonként nem büntetőkört kell futniuk a versenyzőknek, hanem hibánként egy percet adnak hozzá idejükhöz).

Csakhogy még ez is elég volt ahhoz, hogy az eredményhirdetéskor a dobogó legfelső fokára állhasson, mert bár az ezüstérmes német Stephan és a nagy meglepetésre bronzérmes horvát Fak csak egyszer rontott, futóidejük így is több mint két perccel volt gyengébb Björndalenénél. A futóteljesítményt tekintve amúgy a Világkupa-összetettben vezető lengyel Sikora tudott egyedül gyorsabb lenni Björndalennél, ám ő négyszer is hibázott, s végül csak a kilencedik lett.

A norvég ezzel Pjongcsanban már harmadik (győzött a 10 km-es sprintben és a 12,5 km-es üldözőversenyen is), összességében pedig tizenharmadik vb-aranyánál tart, s komoly esélye van arra, hogy mind az öt számban ő győzedelmeskedjen. Hasonlóra volt már példa a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián is: Björndalen akkor is begyűjtötte az összes aranyat, ám akkor a 15 km-es tömegrajtos szám nem szerepelt a programban, így „csak” négyet nyerhetett meg.

A versenyen négy magyar versenyző is elindult, de sajnos csak a mezőny utolsó negyedében végeztek: Gombos Károly kilenc hibával a 104., Gond Balázs hattal a 111., Tagscherer Imre tizeneggyel a 112., Cseke Csaba pedig héttel a 113. lett a 116 célba érkező közül.

 

SÍLÖVŐ VB, FÉRFI 20 KM
1. Ole Einar Björndalen (norvég) 52:28,0 (3)
2. Christoph Stephan (német) +14,1 (1)
3. Jakov Fak (horvát) +17,1 (1)
EGY ARANY A TIZENHÁROMBÓL 
$$fhvideo:69482$$

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu