Björndalen reklamált: mégis övé az arany

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 15. 16:32
Vasárnap a női és férfi üldözőversennyel folytatódott a dél-koreai Pjongcsangban a sílövő világbajnokság. Előbbieknél utolsó lövészetig úgy tűnt, hogy német vagy orosz aranyérem születik, ám ekkor rettenetesen sokat hibáztak az éllovasok, így végül a svéd Jonsson lett a befutó. A férfiaknál viszont a szombati győztes norvég Ole Einar Björndalen rajt-cél győzelmet aratott, majd pályaelhagyás miatt egy perces büntetést kapott, ám végül addig tüntetett, míg vissza nem kapta a medáliát.


A hölgyeknél a szombati győztes német Kati Wilhelm vághatott neki elsőként a 10 km-es távnak, utána honfitársnője Hauswald és az orosz Zajceva startolt. Az első lövészetnél Wilhelm egyet, Hauswald kettőt is rontott, így a hibátlan orosz került az élre.

A másodiknál azonban fordult a kocka: Wilhelm megint egyet, Zajceva viszont három büntetőkört is kénytelen volt futni. Így megint a német került az élre, ráadásul a nyolcadik helyről feljött a másodikra egy másik honfitársnője: Neuner, igaz közel negyven másodperc hátránnyal.

 

Féltávnál az első ötben négy német is volt, a harmadik lövészetnél viszont Wilhelm rontott háromszor, Neuner kétszer, Zajceva pedig egyszer, így megint az orosz került az élre, igaz minimális előnnyel a "futógépnek" tartott Neuner előtt. Így nem is volt csoda, hogy az utolsó lövészethez már ő ért oda előbb.

Bánhatta is, mert az öt korongból csak egyet talált el, Zajceva két, Wilhelm pedig egy büntetőkört futott, így a Világkupa második helyén álló svéd Helena Jonsson ölébe hullott az első hely. Mögötte Wilhelm és Zajceva következett jócskán lemaradva. A célig a sorrend már nem is változott, így a svédek örülhettek az aranyéremnek.

SÍLÖVŐ VB, NŐI ÜLDÖZŐVERSENY
1. Helena Jonsson (svéd) 34:12,3 (2)
2. Kati Wilhelm (német) +18,3 (6)
3. Olga Zajceva (orosz) +24,1 (6)

A férfiaknál négy norvég indult az élen, s a szombati aranyérmes Björndalen és az ezüstös Berger között mindössze egy másodperc volt a különbség. Az első lövészetnél azonban utóbbi kétszer is hibázott, így visszacsúszott az ötödik helyre, mert az orosz Csudov közben Ost is megelőzte.

A következő lövészetnél azonban Björndalen hibázott kettőt, s így alig maradt előnye a továbbra is hibátlan honfitársa Os és az orosz Csudov előtt. Björndalen azonban a harmadikat teljesítette hibátlanul, s most az üldözők hibázgattak. Így megint több mint negyven másodpercre nőtt az előnye Csudov és több mint egy perc Os előtt.

Björndalen azonban az utolsó lövészetnél feladta a magas labdát, mert kettőt is rontott. Ha Csudov nem hibázik, akkor izgalmas lehetett volna a vége, ám az orosz nem élt a felkínált lehetőséggel, ő is kettőt rontott, így Björndalen ért először a célba. Később azonban pályaelhagyás miatt kapott egy büntetőpercet, így úgy tűnt, végül visszaszorul a harmadik helyre, s az orosz Csudov ölébe hullik.

 

Az ominózus helyen azonban a mezőny tucatnyi tagja is pályát tévesztett, s mivel ebből senkinek sem származott előnye, a csapatvezetők egyöntetűen tiltakoztak a döntés ellen. Végül a fellebbviteli bizottság az eredeti sorrendet hagyta jóvá.

 

Ez viszont azt jelenti, hogy a norvég, azzal hogy a tizenkettedik világbajnoki cínét szerezte, sporttörténelmet írt, hiszen még soha nem sikerült ez a bravúr ebben a sportágban. 

SÍLÖVŐ VB, FÉRFI ÜLDÖZŐVERSENY
1. Ole Einar Björndalen (norvég) 31:46,7 (4)
2. Makszim Csudov (orosz) +41,7 (3)
3. Alexander Os (norvég) +52,8 (3)

 

 

 

Címkék: sílövészet
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu