A MOB kiáll a magyar Eb mellett

Szerző: shLétrehozva: 2009. december 4. 17:36
A MOB elnöksége a jövő évi, budapesti úszó Európa-bajnokság kapcsán azzal a felhívással fordul az esemény megrendezésével kapcsolatban garanciát vállaló kormányzati szervekhez, valamint a Magyar Televízióhoz, hogy a magyar sport érdekében találjanak megoldást a televíziós közvetítés feltételeinek megteremtéséhez.


Ha az úszó-Eb miatt meghiúsulna a verseny hazai megrendezése, az nem csupán az úszó-, de az egész magyar sport számára beláthatatlan következményekkel járna, hiszen az előttünk álló esztendőkben drámaian csökkennének esélyeink a rangos nemzetközi versenyek rendezési jogának elnyerésére.

A MOB elnöksége egyhangú határozatot hozott arról, hogy kezdeményezi az Országgyűlés turisztikai és sportbizottságának, valamint a Nemzeti Sporttanácsnak az összehívását, ugyanis az olimpiai felkészülést alapjaiban rengetheti meg az adótörvények módosítása, melynek értelmében az eddig adómentesen folyósított Gerevich-ösztöndíjat - számos kerettag egyetlen megélhetési forrását - megadóztatják, így az havonta 30-40 százalékkal csökkenhet. Emellett az olimpiai felkészülésből elvont források visszapótlása - körülbelül 1.3 milliárd forint, amelyet a szövetségek elnökei közös nyilatkozatban kértek a miniszterelnöktől - is hasonlóan égető kérdés, elvégre a jövő évi 880 milliós előirányzat csupán a lassú agóniához elég.

A MOB elnöksége értetlenül áll a 2010-es sportköltségvetés további tervezetei előtt. Az ötkarikás mozgalom történetében első ízben fordulhat elő, hogy a téli olimpiai csapat költségeinek jelentős részét a MOB-nak saját bevételeiből kell fedeznie, a kormányzat ugyanis a tavalyi 15 milliós támogatás mellett a korábban megígért 40 milliós összeg helyett csupán újabb 15 millió forintot kíván folyósítani. Mindez annak ellenére sem elegendő a részvételre, hogy a csapat 30 fősnél (15-17 sportoló, edzők, egészségügyi személyzet) nem lesz nagyobb, és a MOB-iroda csupán két munkatársat küld ki a helyszínre. A kormányzat a jelenlegi tervek alapján szintén nem nyújt támogatást a MOB-nak a szingapúri ifjúsági olimpia részvételi költségeire, csupán a felkészülést kívánja a NUPI-n keresztül segíteni.

Az ülést követően sajtótájékoztató keretében mutatták be a MOB hagyományos évkönyvét, a Sport 2009-et, mely szokás szerint az esztendő legfontosabb eseményeiről ad színes összefoglalót.

DECEMBER 12-ÉN DÖNT A LEN
 Az Európai Úszószövetség (LEN) végrehajtó-bizottsága december 12-én, Isztambulban ülést tart, ahol állást foglal, hogy Budapesttől elveszi-e a rendezés jogát, tekintettel arra, hogy a tévéközvetítésre adott garancia a pályázat alapfeltétele volt.

Az eseményen kettős szerepkörben vesz részt Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, hiszen az adott témakörben mint a Magyar Úszószövetség elnökének kell nyilatkoznia arról, hogy biztosítottak-e az Európa-bajnokság lebonyolításának alapvető feltételei. Legutóbb, 2006-ban 37 ország közvetítette teljes egészében élőben vagy összefoglalók keretében a kontinens legrangosabb sportági eseményét. Alapkövetelmény, hogy a rendező ország megfelelő színvonalú közvetítést garantáljon, és e képsorokat veszik át a résztvevő nemzetek tévétársaságai.

A 2009. május 3-án, a Parlamentben aláírt háromoldalú szerződés (kormány-LEN-MÚSZ) rögzíti, hogy a rendezőnek három esetben van joga büntetés nélkül visszalépnie: háború, terror- vagy járványveszély. Amennyiben más okból nem tud eleget tenni a követelményeknek, 400 ezer eurót kell fizetnie a LEN-nek, és amennyiben a helyébe lépő rendező erre igényt tart, úgy fedeznie kell az új házigazda valamennyi költségét (ez már milliárdos nagyságrend).

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke elmondta, nagyra értékeli, hogy a mai napon a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a leghatározottabban kiállt az Eb rendezése mellett, és teljes súlyával ösztönzi a megoldást, de attól tart, hogy még ennél is többet vár az Európai Úszószövetség. A MÚSZ a leghatározottabb törekvés ellenére sincs jelenleg abban a helyzetben, hogy úgymond a saját szakállára megalapozatlan vállalást tegyen. A legésszerűbb megoldás az lenne, ha a Magyar Televízió a LEN Büro üléséig átértékelné a szerdai bejelentését. A megoldás-keresést tanúsítja, hogy az MTV-nek volt ereje a rövidpályás úszó Eb közvetítését illetően megváltoztatni korábbi álláspontját.

A MÚSZ elnöke jelenleg nem lát más, gyors, megnyugtató megoldást - és fennáll a veszély, hogy december 13. után erre már nem is lesz lehetőség.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu