Moto GP, Balatonring: ünnepélyes "alapcsőletétel" Sávolyban

Szerző: MTILétrehozva: 2008. november 20. 12:28
Csütörtökön délelőtt került sor az ünnepélyes "alapcsőletételre" Sávolyban, abban a községben, melynek közelében épül fel a gyorsaságimotoros-világbajnokság jövő évi 14. futamának, a Magyar Nagydíjnak szeptember 20-án otthont adó Balatonring.


Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, az épülő pálya mentora elmondta, hogy a tervek szerint januárra elkészül Sávoly csatornahálózatának kiépítése, amely összességében mintegy 800 millió forintba kerül. Erre azért van szükség, mert a Balaton-törvény értelmében az építési engedély csak akkor adható ki, ha a település csatornával legalább hatvan százalékban ellátott. "Példaértékű beruházás lesz" - mondta Suchman Tamás.


A Balatonring ünnepélyes alapkőletétele két hete volt, a beruházás teljes összege mintegy 200 millió euró.

 

A csatornahálózatot a beruházó SEDESA csoport finanszírozza, a lakosok díjmentesen kapcsolódhatnak rá. Mikó Sándor, a csoport projektigazgatója elmondta, hogy a csatornahálózat, elkészülte után, Sávoly község tulajdonába megy át.

 

A tervek szerint jövő júliusban-augusztusban már nyolcvan-kilencven százalékban kész lesz a Balatonring.

 

A gyorsaságimotoros-világbajnokság megrendezésének joga öt évig Magyarországé: a licenc évi ötmillió euróba kerül. Szakértők szerint a világ egyik leggyorsabb pályája épül fel, amely egész éves megélhetést biztosít a környék lakóinak. Számítások szerint a verseny idején legalább százezer vendég érkezhet, ami legalább 2 milliárd forint bevételt jelenthet.

 

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter július végén jelentette be, hogy a jövő év szeptemberétől minimum öt éven keresztül gyorsaságimotoros-világbajnoki futamokat rendeznek Sávoly mellett, a spanyol Sedesa csoport beruházásával megépülő Balatonringen.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu