Ügynökvád Kárpáti György ellen

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 8. 14:53
Majdnem 25 évig, 1962 decemberétől 1987 nyaráig együttműködött a kádári diktatúra állambiztonsági szolgálataival Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó – írta le szerdán a Hírszerző internetes portál. A Gavra Gábor főszerkesztő által jegyzett cikkben közölték azt az úgynevezett 6-os kartont, amelyen Kárpáti György neve és adatai szerepelnek. Kárpáti kijelentette: bepereli a lapot és a szerzőt.



Halasi fedőnéven dolgozott a pártállami titkosszolgálatnak Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó – állítja a birtokába került dokumentumok alapján a hirszerzo.hu internetes portál.

Kárpáti György a SportHirado.hu megkeresésére azt mondta, mára kissé elege van az internetes oldalakból, majd miután előadtuk, mit akarunk tőle, közölte:

„Ez nem más, mint egyszerű becsületsértés, ami miatt beperelem a szerzőt és a kiadót.”

„Az ismerőseim, barátaim sorra hívnak reggel óta, kérdezik, hogy mi ez a förmedvény” – folytatta a sportlegenda.

„Láttam a dokumentumot. Az igaz, hogy Kárpáti György vagyok, vízilabdázó, jogász és a többi. A nevem rá van írva, az adatok rólam szólnak, de hol van ezen az aláírás?” (A 6-os kartonokon nem szerepelt a beszervezett személyek aláírása – a szerk.)

„Végigolvastam a megjelenteket (…), hála Istennek nem értek ezekhez a tevékenységekhez, ezért azt tudom mondani, számomra az egész zagyvaság.”

„Ma reggel hívott fel egy férfi, aki először úgy mutatkozott be, hogy ő nemzetbiztonsági tiszt, aztán pedig kiderült, hogy újságíró.”

„Nem szívesen teszek ilyet, de beperelem őt és a lapját” – tette hozzá a 73 éves Kárpáti György, aki úgy véli, nyilvános politikai szerepvállalása áll az ügy hátterében.

A Hírszerző egy, az 1964-es tokiói olimpia után Stoll Dániel rendőr őrnagy (a tartótiszt) által készített, Kő Andrásnak augusztus 9-én a Magyar Nemzetben megjelent cikkében is közölt jelentést idézett (változtatás nélküli továbbközlés): „…megállapítható, hogy több olyan kapcsolatunk volt, akik igen eredményesen és odaadóan segítették az operatív munkát. Így nagyon lelkiismeretesen és jól dolgoztak a többi között az alábbiak: »Pataki«, »Balaton« és »Balogh« fedőnevű hálózati személyek a vívók körében, »Lovas« és »Halasi« fedőnevű hálózati személyek a vízipólózok körében, »Sipos«, »Pék« fedőnevű hálózati személyek a kajak-kenu versenyzők körében”.

 

KÁRPÁTI GYÖRGY
Született: Budapest, 1935. június 23.
Sportága: vízilabda
Klubjai: ÉDOSZ, Bp. Kinizsi, Ferencvárosi Torna Club
Eredményei játékosként: olimpiai bajnok (1952 Helsinki, 1956 Melborune, 1964 Tokió), olimpiai 3. hely (1960 Róma), Európa-bajnok (1954 Torinó, 1958 Budapest, 1962 Lipcse), 5x magyar bajnok, 5x magyar kupagyőztes
Edzőként, sportvezetőként: a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzője (1973–1980); az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője

 

A HIRSZERZO.HU
„A Hírszerző egy önmagát 'független, szabadelvű internetes portálnak' definiáló online újság, mely elsősorban a magyar belpolitika elemző bemutatására szakosodott. A weboldalt tulajdonosán (Capital Group) keresztül gyakorta a magyarországi politikai baloldalhoz 'kötik'. A portál 2005. július 4-én jelent meg először a világhálón, a Capital Group vállalkozásaként, a Political Capital, politikai elemző céggel szoros együttműködésben, de önálló menedzsmenttel.” (forrás: https://hu.wikipedia.org)

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu