Szávay: műtét nélkül vége a karrieremnek

Szerző: Vincze SzabolcsLétrehozva: 2012. szeptember 15. 11:11
Szávay Ágnes karrierje tavaly májusban fordulóponthoz érkezett, mikor kiderült, fáradásos gerinctörése van. A sportoló sokáig el szerette volna kerülni a műtétet, de mára be kellett látnia, nincs más megoldás, ha folytatni akarja karrierjét. A SportHíradónak azt nyilatkozta, hogy Amerikában már felállni sem bírt.


 

SportHíradó: Azt lehetett olvasni, hogy Amerikában nem csak teniszeztél, hanem orvost is kerestél. Több mint egy évig ódzkodtál a műtéttől, most mégis orvosi beavatkozásról hallani már egy ideje.

Szávay Ágnes: Igen, a hírek igazak, valóban a műtét mellett döntöttem, mert úgy látszik, a sok edzés sem volt elég, és nincs más megoldás.

SH: Magyarországon vagy külföldön lesz a beavatkozás?

Sz.Á.: Egyelőre kérdéses, hol, mikor és milyen módszerrel műtenek meg, de nagy valószínűséggel Svájcban kerül sor a beavatkozásra. A professzorhoz azonban, aki műt (Jeszenszky Dezső gerincsebész), nagyon nehéz bekerülni, fél évre előre nincs is hely nála. Remélem, valahogy mégis sikerül, mert engem az élsport miatt az idő is sürget. Idén október-november lehet a legkorábbi időpont.

SH: Milyen fájdalmaid vannak? Csak játék közben, vagy máskor is?

Sz.Á.: Amerikában nemhogy ütögetni, még menni sem bírtam, csak feküdtem. A legnagyobb gond tényleg az, hogy már nem csak a teniszben hátráltat, hanem a mindennnapi életben is.

SH: Miért éppen most döntöttél úgy, hogy kés alá fekszel? Hiszen majdnem másfél éve kiderült, hogy gondok vannak a gericeddel, tíz hónapig nem is játszottál.

Sz.Á.: Valóban, de mindenáron el szerettem volna kerülni, hogy műteni kelljen. Másfél évvel ezelőtt elkezdtem a gyógytornát és a kezeléseket, minden jól is ment, de ahogy újra jöttek az utazgatások, és emiatt ki-kimaradtak a kezelések, újra elkezdett fájni. Most már mindeki a műtétet javasolja, és tudom én is, hogy valóban nincs más választásam.

SH: Eddig mivel próbálkoztál?

Sz.Á.: Gyógytorna, erősítés, és régóta kezeltetem magam egy Pránanadi nevű tibeti módszerrel, ami sokat segített. Újra tudtam edzeni, és még a sérvem is elmúlt.

SH: Nem bántad meg, hogy eddig nem műttetted meg magad.

Sz.Á.: Egyáltalán nem! Örülök, hogy tavaly úgy döntöttem, nem fekszem kés alá, mert még nem álltam készen rá. Most viszont igen, amiben nagy szerepe van az eddigi kezeléseknek, ahol nem csak fizikai pluszt kaptam, hanem lelkit is. A mostani szituációt így nem kényszerhelyzetnek fogom fel, hanem inkább megoldásként.

Szávay Ágnes gyerekek között

SH: 23 éves vagy. Ez a műtét várhatóan mennyi időt vesz el a karrieredből?

Sz.Á.: Ezt nem tudni pontosan, mert mindenki másképp regenerálódik. A legoptimistább jóslatok szerint három hónap múlva már teniszezhetek, és fél év múlva pedig újra versenyezhetek. De ez majd kiderül menet közben.

SH: Tudsz a tiédhez hasonló korábbi esetről a teniszben?

Sz.Á: Úgy tudom, hasonló problémája volt talán a lengyel Urszula Radwanskának, de neki nagyon korán észrevették és segítettek.

SH: A műtéten kívül lenne más megoldás számodra?

Sz.Á: Biztosan nem. Ha nincs műtét, mindenképpen abba kellene hagynom a teniszezést, ez száz százalék.

SH: Akár a mostani eset miatt is, de gondolsz már arra, mi lesz a profi tenisz után?

Sz.Á.: Most a visszatérés a fő célom, de utána is mindenképpen a teniszben akarok maradni. Régi álmom egy teniszakadémia megalapítása itthon, ahol szívesen tanítanék is.

SH: Most mi a menetrend a műtétig?

Sz.Á.: Egyelőre várok a műtétre, de addig is állandóan gyógytornára járok. Edzeni sajnos egyáltalán nem tudok.

SZÁVAY: "ÁT KELL GONDOLNOM A HOGYAN TOVÁBBOT, DE NEM ADOM FEL" - 5:00-TÓL

Szávay Ágnes értékelése a US-Open első fordulós magyar rangadója után (Szávay 6:4, 3:2-es Arn-vezetésnél feladta):

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu