Prága, avagy a tenisz fővárosa

Szerző: SHLétrehozva: 2012. november 15. 19:02
A csehek első számú versenyzője, a világranglistán hatodik Tomás Berdych élete legfontosabb versenyének nevezte a pénteken kezdődő Davis-kupa finálét, amelynek csúcsmeccsét David Ferrerrel játszhatja majd vasárnap, ha addig el nem dől a párharc. A trónfosztásra készülő hazaiak felettébb bizakodóak, a spanyol csapatnál már az összeállítás is nagy port kavart fel. Az utóbbi hét évben már harmadszor kerül ki a régiónkból a tenisz fővárosa, 2005-ben Pozsony, 2010-ben Belgrád adott otthont a döntőnek, miközben a mieink több, mint másfél évtizede a Világcsoportban sem szerepeltek...


A csehek 1980 óta várnak a Davis-kupa-címre, akkor még Ivan Lendlel az együttesben jutottak el a csúcsra csehszlovák színekben. Három éve 5-0-ra lemosták őket a spanyolok a döntőben, de ezúttal nem Barcelonában, és nem salakon mérkőznek a felek, ráadásul Rafa Nadal sem nehezítheti a dolgukat.

A spanyol kapitány Alex Corretjának lehetett néhány álmatlan éjszakája, mire meghozta a döntést, miszerint sokak várakozásaival ellentétben mégis két salakspecialistát indít egyesben. Ezt szerda este, egy hosszúra elnyúlt csapatértekezleten jelentette be a prágai Hilton Hotelben.

Feliciano López úgy készült, hogy ő lehet a hispánok nagy fegyvere a Novacrylic Ultracushion borításon, de végül lemarad a fináléról (cserére elvileg nincs lehetőség), amit érthető módon nehezen emészt meg.

"Nem erre számítottam. Szerintem edzői szempontból is nehezen magyarázható, hiszen ha valaki képes legyőzni Berdychet közülünk ezen a borításon, akkor az én vagyok, az én játékomnak nagyon kedvez ez a pálya. A párosunk ATP-vb-t nyert, megértem, hogy nem jelöltek, de egyesben igazán megkaphattam volna az esélyt."

Corretja nem sokat késlekedett a válasszal, azt mondta, döntésével nem López képességeit akarta kétségbe vonni, csupán ebben az összeállításban látja a leginkább versenyképesnek Spanyolországot.

A csütörtöki sorsolás után kiderült, hogy Ferrer és Stepánek mérkőzésével indul a párharc, majd Berdych és Almagro csap össze egymással. A szombat a szokásoknak megfelelően a párosok napja: Marcel Granollers és Marc López a Rosol, Minar duóval néz szembe.

A csehek összességében valamivel esélyesebbnek számítanak a fogadóirodáknál, de ha Ferrer hozza az első meccset, máris hátrányban lesznek, és párosban sem mehetnek biztosra. Egyszóval kiélezett cseh-spanyol párbajra lehet számítani.

"Ez karrierem legfontosabb pillanata. Mindent meg kell tennünk azért, hogy annyi év után elhódítsuk ezt a trófeát. A pálya fantasztikus, pontosan úgy készítették elő, ahogy azt kértük" - nyilatkozta Tomás Berdych, a csehek vezéregyénisége a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A végére egy érdekesség, a magyar válogatott legutóbb a Kordával, Novákkal és Vácekkel felálló csehek ellen játszott a Világcsoportban, Plzenben, 1996 februárjában. 5-0-ra kikaptunk, és azóta sem tudtuk megvetni a lábunkat az elitmezőnyben, sőt 2000 óta az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában sem.

Címkék: Davis-Kupa
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu