Mindenkinek megvan a maga tragédiája

Szerző: Siklós Erik jelenti PárizsbólLétrehozva: 2012. május 30. 19:49
Babos Tímea hétfőn úgy érezhette, eljött a világvége, megsemmisült, eddigi karrierje legnagyobb pofonját kapta teniszpályán, az újraéledéshez el kellene bujdokolni. A nála 11 évvel idősebb Virginie Razzano kedden úgy érezhette, új időszámítás kezdődött az életében, hős lett, pályafutása legnagyobb győzelmét aratta: Serena Williams nem bírt vele. A sors úgy hozta, hogy szerdán Babos és Razzano egymás ellen lépett pályára a Roland Garroson, a női párosban.



Nem nagyon láttam még olyat a Roland Garroson, hogy a centerpálya utolsó mérkőzésének a végén legalább kétszer annyian ülnek a lelátón, mint a második játszma közepén. Pont fordítva szokott lenni, a szurkolók este hét után már elindulnak haza. Kedd este azonban kisebbfajta csoda történt Párizsban. A French Open harmadik napján sokáig, az első kettőhöz hasonlóan nem történt semmi különös. Ember nem gondolta volna, hogy Serena Williams bemutatkozása szolgál majd szenzációval. Valami mégis azt súgta, érdemes kiülni a lelátóra a Philippe Chatrier stadionba.

Már a franciák is beletörődtek szerintem, hogy Virginie Razzano örök ígéret marad. Május 12-én betöltötte a 29. évét és 2009-ben ugyan a világranglista 16. helyéig jutott, de Grand Slam versenyen soha nem játszott még negyeddöntőt sem (negyvenhatszor próbálkozott). Amikor 2000-ben megnyerte a Roland Garrost a junioroknál (Vera Zvonarjova és Kapros Anikó is az áldozatai között volt) ő lett hazájában a jövő elsőszámú bajnokjelöltje. Tenisznagyhatalomról lévén szó ez nem kis dolog, de az is maradt. Jelenleg 111. a világranglistán, valószínűleg azért is, mert tavaly agydaganat miatt elhunyt a vőlegénye, aki egyben az edzője volt.

Először mérkőzött a tizenháromszoros egyéni Grand Slam-bajnok Serena Williams ellen. Nem volt veszítenivalója és ennek megfelelően jól, felszabadultan játszott, ami egy tisztes helytálláshoz, látványos labdamenetekhez, szoros meccshez elégnek tűnt. Az első játszmát 2:4-ről hozta a sokkal esélyesebb teniszkirálynő 6:4-re. A dráma a második szett közepén kezdett fokozódni, amikor az amerikai nem tudta elnyerni ellenfele adogatását, miközben a dijoni legalább kétszer felsikoltott, mert görcsölt a lába. A játszmát záró rövidítésben 5:1-re elhúzott a salakon 17 meccs óta veretlen Serena Williams. A sietősebbek felálltak a helyükről a térfélcserénél és szórakoztatóbb, izgalmasabb elfoglaltság után néztek. Rosszul tették, mert a java még hátravolt. Razzano hat pontot nyert sorozatban és kiegyenlítette a játszmaállást. Ekkor persze még nagyon messze voltunk a breaking newstól, senki nem számított arra, ami a folytatásban történt.



Serena Williams rosszabbul kezdett teniszezni, mint hétfőn Babos Tímea. Képtelen volt a pályán tartani a labdát, alig mozgott a lába és mintha nem ő irányítaná az ütőjét. Pillanatok alatt 5:0 lett a franciának (31 labdamenetből csak ötöt nyert az ötödik kiemelt), aki egyértelműen megérezte, hogy ez az ő napja lehet, élete felejthetetlen győzelmét arathatja. Időnként hangosan feljajdult a fájdalomtól, annyira görcsölt a lába, de rögtön utána úgy futott, mint a nyúl. Ez sem könnyítette meg az amerikai dolgát, aki a legnagyobb bajnokokra jellemző koncentráltsággal küzdött. Felzárkózott 3:5-re, de Razzano újra a meccsért szerválhatott. Emlékezetes gém következett: Serena Williamsnek ötször volt fogadóelőnye, Virginie Razzano hét meccslabdát bukott. Kétszer adta a székbíró a pontot a 2002-es Roland Garros-bajnoknak, mert a francia a labdamenet közben jajgatott a fájdalomtól. A másodiknál tombolt, tüntetett a publikum, még az elnöki páholyban is verték a tamtamot. Ha Williams csak az egyik fogadóelőnyét megcsinálja, akkor valószínűleg megfordítja a csata kimenetelét és két nappal később már senki nem emlékszik az egészre. A nyolcadik meccslabdánál befejeződött a 23 perces gém, a franciák újra tomboltak, de ez már az örömről, a pozitívenergiáról szólt, ünnepeltek. Szinte hihetetlen, de Serena Williams korábban soha egyetlen Grand Slamen nem kapott ki az első fordulóban (46:0)!

Andre Agassi egy hasonló vereség után Las Vegasig futott volna, messze elkerülve az összes újságírót (megtörtént), de Serena Williams alig néhány perccel a veresége után már ott ült az interjúszobában és tette a dolgát, válaszolt a sajtó képviselőinek kérdéseire.

„Megközelítőleg sem játszottam úgy, ahogy edzésen. Nem teniszeztem még ennyi hibával a múltban”- magyarázta az amerikai, akit emlékeztettek Razzano szomorú történetére. „Ismerem a storyját. Mindenkinek megvan a maga története. Én majdnem meghaltam, Venus jelenleg is küzd a betegségével. Ilyen az élet. Az egész azon múlik, hogyan kezeled ezeket. Annyi mindenen mentem már keresztül az életemben, hogy megtanultam a nehéz helyzetekben arra gondolni, lehetne sokkal rosszabb is”- mondta Serena Williams, aki a vegyes párosban szeretne javítani.

Nem hiszem, hogy ha a SportHirado.hu heti kvízében rákérdeznénk Brian Bakerre, sokan tudnák, ki ő. Az amerikai 2003-ban döntős volt a Roland Garroson a juniorok között és komoly jövőt jósoltak neki. Aztán 2005-ben eltűnt. A következő években ötször operálták, háromszor a csípőjét, egyszer a könyökét. Közel hat idényt hagyott ki, tavaly júliusban gyakorlatilag a nulláról kezdte. Nem egészen egy év alatt a világranglista 141. helyéig jutott, miután Nizzában a selejtezőből indulva döntőt játszott. A Roland Garroson szabadkártyával indult, mert ő nyerte az amerikaiak versenyét az egyetlen wild cardért. A második fordulóban a francia Gilles Simon várt rá a centeren és 0:2-es játszmaállásról kiharcolta a döntő szettet. Azt már nem bírta, élete első ötjátszmás csatáját 27 évesen játszotta. „Nagyon tehetséges játékos, mindig nagyon okosan, variábilisan teniszezett”- emlékezett Brian Bakerre a jelenlegi világelső Novak Djokovics, aki ugyan fiatalabb nála, de a juniorok között gyakran találkoztak. Hogy is mondta Serena Williams, mindenkinek megvan a maga története.

A teniszben soha nem lehet megélni a tegnap sikeréből. Hiába ünnepelték kedd este a centeren Virginie Razzanót, szerdán, a 14-es pályán már egy másik darabot kellett előadni. Razzano párja, a még mindig csak 22 éves Alize Cornet 2009-ben 11. volt a világranglistán, jelenleg 66. és képtelen megtalálni a korábbi formáját. Két francia, hazai pályán, de egyikük sem veszedelmes páros specialista. Ellenük kellett Babos Tímeának megmutatnia, hogy nem felejtett el teniszezni. Meggyőződésem egyébként, hogy Babos a párosban, megfelelő menedzseléssel nagyon komoly eredményeket érhetne el. A tajvani Hsieh jó partner, nem is adtak esélyt Razzanóéknak (6:3, 6:1). Kár, hogy a következő fordulóban a negyedik kiemeltek várnak rájuk: ráadásul az olasz Vinci és Errani (a budapesti WTA Grand Prix két legutóbbi egyéni győztese) hónapok óta nagyszerű formában teniszezik.



Nem Babos Tímea győzelme volt az egyetlen magyar siker a French Open 4. napján: a Suzanne Lenglen katlanban a kilencedik kiemelt marion Bartolit legyőző Petra Martics edzője Kuhárszky Zoltán, és a fiatal horvát játékán egyértelműen látszik a magyar tréner munkája. Először nyert egyébként top tízes játékos ellen a csinos Martics.

Azért is meséltem el kicsit részletesebben, mi történt kedd este a Roland Garroson, mert ahhoz fogható dráma, szenzáció nem biztos, hogy lesz még az idén Párizsban. Szerdán például az utolsó felvonásban a Philippe Chatrier stadionban Agnieszka Radwanszka 60 perc alatt, nagyon simán elintézte Venus Williamst.

ROLAND GARROS, FÉRFI EGYES, A 2. FORDULÓ ÖSSZES EREDMÉNYE (ÁGRAJZ SZERINT)

FELSŐ ÁG

Djokovics (szerb, 1.)-Kavcic (szlovén) 6:0, 6:4, 6:4
Del Potro (argentin, 9.)-Roger-Vasselin (francia) 6:7, 7:6, 6:4, 6:4
Cilic (horvát, 21.)-Ferrero (spanyol) 7:6, 6:2, 6:3
Seppi (olasz, 22.)-Kukuskin (kazah) 6:7, 6:2, 2:6, 6:1, 6:2
Federer (svájci, 3.)-Ungur (román) 6:3, 6:2, 6:7, 6:3
Devilder (francia)-Berrer (német) 7:6, 6:4, 6:2
Llodra (francia)-Berdych (cseh, 7.) 2:6, 3:6, 3:6

Anderson (dél-afrikai, 31.)-Zeballos (argentin) 6:3, 3:6, 6:3, 6:0
Simon (francia, 11.)-Baker (brit) 6:4, 6:1, 6:7, 1:6, 6:0
Verdasco (spanyol)-Müller (luxemburgi) 6:7, 6:3, 6:2, 6:2
Wawrinka (svájci, 18.)- Andújar (spanyol) 7:6, 6:76:2, 6:1
Goffin (francia)-Clément (francia) 3:6, 7:6, 0:6, 6:2, 5:1-nél félbeszakítva
Mahut (francia)-Klizan (szlovák) 4:6, 6:4, 7:6, 6:3
Kubot (lengyel)-Serra (francia) 7:6, 6:2, 7:5
Stebe (német)-Tsonga (francia) 2:6, 6:4, 1:1-nél félbeszakítva
Troicki (szerb, 28.)-Fognini (olasz) 2:6, 6:3, 0:0-nál félbeszakítva

ALSÓ ÁG

Ferrer (spanyol)-Paire (francia)
Haase (holland)-Juzsnyij (orosz, 27.)
Granollers (spanyol)-Dzsaziri (tunéziai)
Mathieu (francia)-Isner (amerikai, 10.)
Sztahovszki (ukrán)-Haas (német)
Dimitrov (bolgár)-Gasquet (francia, 17.)
Tomic (ausztrál, 25.)-Giraldo (kolumbiai)
Nieminen (finn)-Murray (brit, 4.)

Tipszarevics (szerb, 8.)-Chardy (francia)
Turszunov (orosz)-Benneteau (francia, 29.)
Kohlschreiber (német, 24.)-L.Mayer (argentin)
Bagdatisz (ciprusi)-Almagro (spanyol, 12.)
Monaco (argentin, 13.)-Rosol (cseh)
Levine (amerikai)-Raonic (kanadai, 19.)
F.Mayer (német, 32.)-Schwank (argentin)
Isztomin (üzbég)-Nadal (spanyol, 2.)

ROLAND GARROS, NŐI EGYES, A 2. FORDULÓ ÖSSZES EREDMÉNYE (ÁGRAJZ SZERINT)

FELSŐ ÁG

Azarenka (fehérorosz, 1.)–Pfizenmaier (német) 6:1, 6:1
Errani (olasz, 21.)– Oudin (amerikai) 6:2, 6:3
Stosur (ausztrál, 6.)- Falconi (amerikai) 6:1, 6:4
Cibulková (szlovák, 15.)- King (amerikai) 6:0, 6:2
Wozniak (kanadai)-Cseng Cs. (kínai) 6:2, 6:4
Medina-Garrigues (spanyol, 29.)-Pavlovic (francia) 6:3, 6:2
Petrova (orosz, 27.)-Scheepers (dél-afrikai) 6:3, 6:3
Martínez-Sánchez (spanyol)- Safarová (cseh, 20.) 6:4, 7:5

M. Johansson (francia)-Cetkovská (cseh, 24.) 7:6, 6:2
Kuznyecova (orosz, 26.)- Csan (tajvani) 6:4, 7:6
Ivanovics (szerb, 13.)- Peer (izraeli) 6:2, 6:2
Martic (horvát)-Bartoli (francia, 8.) 6:2, 3:6, 6:3
Stephens (amerikai)- Mattek-Sands (amerikai) 6:1, 6:1
Pennetta (olasz, 18.)- Glatch (amerikai) 6:3, 6:1
A. Radwanska (lengyel, 3.)-V. Williams (amerikai) 6:2, 6:3
Kerber (német, 10.)-Govorcova (bolgár) 1:2-nél félbeszakítva

ALSÓ ÁG

Li Na (kínai, 7.)–Foretz-Gaçon (francia)
McHale (amerikai)-Davis (amerikai)
Arvidsson (svéd)-Svedova (kazah)
Suárez-Navarro (spanyol)-Karatancseva (kazah)
Schiavone (olasz, 14.)-Pironkova (bolgár)
Lepcsenko (amerikai)-Jankovics (szerb, 19.)
Bratcsikova (orosz)-Feuerstein (francia)
U. Radwanska (lengyel)-Kvitová (cseh, 4.)

Razzano (francia)-Rus (holland)
Watson (brit)-Görges (német, 25.)
Kanepi (észt, 23.)-Begu (román)
Gajdosova (ausztrál)-Wozniacki (dán, 9.)
Kirilenko (orosz, 16.)-Zakopalová (cseh)
Czink (magyar)-Pavljucsenkova (orosz, 22.)
Peng (kínai, 28.)-Dominguez-Lino (spanyol)
Morita (japán)-Sarapova (orosz, 2.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Babos Tímea párosban versenyben maradt
Babos Tímea, miután egyesben kikapott a Roland Garros első körében, párosban a tajvani Hszie Su-vej oldalán legyőzték első ellenfelüket, egy francia párost....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Federer és Djokovics is harmadik körös
A világelső Novak Djokovics három sima szettben legyőzte a szlovén Blaz Kavcic-ot a Roland Garros második fordulójában, és közelebb került egy álomhoz. Roger Federer is továbbment, és csak kicsit izzadt meg....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Összeomlott Serena Williams Párizsban
Bombameglepetést hozott a Roland Garros keddi játéknapja, az 1. fordulóban búcsúzott ugyanis a női verseny egyik fő esélyesének számító Serena Williams. A salakszezonban a szinte teljes élmezőnyt végigverő amerikai életében...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu