Federer simán nyert a tékozló fiú ellen

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 23. 09:52
A korábbi világelső a tékozló fiú ellen: Roger Federer és Marat Szafin összecsapása számított a pénteki játéknap legérdekesebb összecsapásának az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, a svájci zseni 6:3, 6:2, 7:6-ra győzött és bejutott a legjobb tizenhat közé. A két klasszis örökmérlegében immár 10-2-re vezet Federer.


KÉPGALÉRIA AZ AUSTRALIAN OPEN ÖTÖDIK NAPJÁRÓL!

A Rod Laver Arena pénteki utolsó összecsapását nagy várakozás előzte meg, de Federer és Szafin összecsapása csak helyenként volt izgalmas. Sajnos, a találkozó legszorosabb része az első szettre esett, amikor az oroszok klasszisa 3:3-ig lépést tartott ellenfelével. A 2005-ös melbourne-i bajnok ekkor még pontos és türelmes volt, míg riválisa nem pörgött fel „üzemi hőmérsékletre”.

Okkal hittük, akár nagy csatát is láthatunk, de a nyitó felvonás hajrájára Federer tartogatott néhány zseniális ütést, míg riválisa – rossz szokásához híven – rövid időre „kikapcsolt”. Ez el is döntette a játszma sorsát, amely után egyre kevesebb esély volt a meglepetésre. Szafin ugyan harcolt becsülettel, de túl sokat hibázott, így a második szettben meg sem szorította a világelsőségtől tavaly megfosztott svájci legendát.

A harmadik és egyben utolsó játszmára Szafin összeszedte magát, 6:6-ig folyamatosan lépéselőnyben volt. Bréklabdához azonban nem jutott, ez pedig felőrölte idegeit. A rövidítés sem tett jót a labilis orosznak, aki ugyan 1-4-ről még fordított, pedig az ötödik „labdamenetben” egy fura lábhiba miatt bukott. Federer néhány pillanatra összezavarodott, négy pontot bukott sorozatban, de utána ismét belelendült és pazar ütésekkel tett pontot a találkozó végére.

FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT):
Federer (svájci, 2.)-Szafin (orosz, 26.) 6:3, 6:2, 7:6 (7-5)

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

ROGER FEDERER-MARAT SZAFIN 6:3, 6:2, 7:6 (7-5)

1. JÁTSZMA (26 perc):

11:51 ó: Federer kezdte az adogatást és Szafin nem is nyert labdamenetet.

1:1 - Az orosz klasszis szintén semmire hozta szerváját.

2:2 - A negyedik játékban nyert először labdamenetet a fogadó, az addigi hibátlanul szerváló Federer törte meg a jeget. Többre azonban nem volt képes az orosz klasszis ellen.

3:2 - Federer továbbra sem enged fogadópontot ellenfelének, eddig zseniálisan adogat.

3:3 - Az eddigi legszorosabb játékban Federer 15-40-ről még egyenlített, de kisebb hibái után a remek keresztfonákokat ütő Szafin végül hozta a gémet.

4:3 - A korábbi világelső svájci zseni két labdamenetet is bukott. Először Szafin remekül támadta a hálót, majd Federer rontott (30-30), de végül esély sem volt a brékre.

5:3 - Szafin megtorpant, könnyűnek látszó labdákat rontott. Federer ki is használta az esélyt, semmire vette el ellenfele adogatását. Az orosz teniszező 0-40-nál kettőshibát vétett...

6:3 - Újabb olyan gém, amelyben Federer nem veszített labdamenetet, ezzel el is dőlt a nyitó szett sorsa. Pedig Szafin szinte végig egyenrangú ellenfél volt, de egy öt perces kihagyás a vesztét okozta.

 

2. JÁTSZMA (33 perc):

0:1 - Szafin 15-re hozta adogatását, megtörte Federer lendületét, legalábbis egyelőre.

1:1 - Először került bajba az adogató svájci játékos, 0-30-ról kellett fordtania. Ez össze is jött, egészen parádés ütésekkel: 40-40-nél olyan tenyerest ütött kiszorított helyzetből, amelyre Szafin reagálni sem tudott...

1:2 - Szafin szintén 0-30-ról hozta adogatását, pedig ellenfele sem hibázott.

2:2 - Federer megkedvelte a 0-ra nyert szervagémeket, most riválisa is megkönnyítette a dolgát néhány hibával.

3:2 - A svájci klasszis 15-re vette el Szafin adogatását. Az orosz játékos többet ront, mint az első szett elején. Ha így folytatódik, akkor gyorsan befejeződhet a mérkőzés.

4:2 - Federer elkövette első komolyabb hibáját, 30-15-nél a hálóba vágott egy könnyű tenyerest. A folytatásban már jobban figyelt, növelte előnyét.

Közben megszületett a női torna újabb nagy meglepetése: Alisza Klejbanova 7:5, 6:7, 6:2-re legyőzte a Roland Garros tavalyi bajnokát, a szépséges Ana Ivanovicsot. Az orosz teniszező következő ellenfele a dán Caroline Wozniackit felülmúló ausztrál Jelena Dokic lesz.

5:2 - Federer ismét elvette ellenfele adogatását, igazán remekül teniszezett. Utolsó ütése egészen parádés volt, az alapvonalról ütött tenyeresére mozdulni sem tudott Szafin.

6:2 - A svájci zseni 30-ra hozta szerváját, a végén egy csodálatos röptével készítette elő a játszmát záró lecsapást.

 

3. JÁTSZMA (51 perc):

0:1 - Szafin 15-30-ról hozta adogatását, egyszer Federer labdája táncolt a háló tetején majd visszacsorgott a térfelére...

Közben újabb találkozó fejeződött be a férfiaknál: a sokra hivatott, 20. helyen kiemelt cseh Tomas Berdych 4:6, 6:1, 6:3, 6:4-re legyőzte a 15.-ként rangsorolt svájci Stanislas Wawrinkát.

1:1 - Federer gond nélkül hozta adogatójátékát.

1:2 - Szafin 30-3-0 után nyerte szerváját, pedig egyszer lélekölő "hibára" késztette az ellenfél.

2:2 - Federer ismét semmire hozta adogatását, úgy tűnt, Szafin egyre kevésbé hisz már a sikerben. Ellenfele játékát látván ez nem is nagy meglepetés...

2:3 - Szafin 40-0-ra vezetett, majd jött két Federer-pont. Végül nem lett egyenlő, az orosz ugyanis egy remek teneyressel tett pontot a gém végére.

3:3 - Federer eddigi legszorosabb adogatójátéka: háromszor volt egyenlő, de Szafin nem jutott bréklabdához.Az orosz klasszis teljesítménye még mindig hullámzik, remek ütések után könnyű hibák következnek.

3:4 - Szafin semmire nyerte szerváját, úgy tűnt, nem adta fel a mérkőzést.

4:4 - Az orosz klasszis nagy esélyt szalasztott el, 30-30-ig eljutott. Ekkor a hálót támadta, de nem tudta leröptézni Federer remek elütését. Szafin továbbra sem ért el bréklabdáig...

4:5 - Az orosz játékos simán nyerte adogatását, így Federer a szettben maradásért következett szerváival.

5:5 - Federer 15-re hozta adogatását, Szafin sokat rontott.

5:6 - Továbbra sincs brék a harmadik játszmában, pedig Szafinnak 15-30-ról kellett fordítania. Federer ekkor könnyű helyzetből hibázott, utána pedig Szafin adogatásai döntöttek.

6:6 - Federer "jutalomjátéka", Szafin nem nyert labdamenetet.

RÖVIDÍTÉS:

0-1 - Federer-hiba az alapvonalról.

2-1 - Simán fordított a svájci zseni.

3-1 - Szafin tenyerest rontott az alapvonalról.

4-1 - Kettőshiba, miután Szafinnál lábhibát mondott be a vonalbíró.

4-2 - Federer-fonák a hálóban.

4-3 - Federer tenyeresziccert rontott a háló közeléből.

4-4 - Szafin remek adogatással egyenlített.

4-5 - Federer újabb nagy lehetsőget packázott el, fonákkal ütött hosszút.

5-5 - A svájci klasszis védhetetlen adogatása.

6-5 - Federer meccslabdához jutott.

7-5 - Parádés fonákelütéssel tett pontot a meccsre Roger Federer.

 

 

 

 

 

ELŐZETES:


A bázeli születésű Federer a 2005-ös találkozó óta háromszor múlta felül Szafint, mindössze egy szettet bukott. Igaz, az orosz sztár az elmúlt években messze került a közvetlen élvonaltól, de időnként megvillantotta tehetségét és vitathatatlan tudását. Az orosz teniszező mindössze két egyéni Grand Slam-tornát nyert meg, pedig normálisabb hozzáállással és életvitellel jóval többre vihette volna.

A Melbourne-ben 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben győztes svájci legenda már 13 elsőségnél jár, ez is mutatja, a tehetséghez megfelelő elszántság és némi szerencse is szükségeltetik. Persze csak akkor, ha valaki valóban a csúcsra akar és érni és hosszú ideig ott is szeretne maradni.

Mindenesre Szafin most sem izgulja túl a találkozót, de azért reméli, nem lesz egyoldalú a párharc.

„Nincs miért aggódnom – kezdte az oroszok tékozló fiúja. – Nagyon jól ismerjük egymást. Tudja, hogy kell ellenem játszania, én is tudom, nekem mit kell játszanom. Sajnos, elég kevés mérkőzést nyertem ellene, de várom már a találkozót. Újabb esélyt kaptam az élettől. Nincs mit veszítenem, de azért a győzelemért hajtok”.

Roger Federer számára sem közömbös az összecsapás, hiszen idén vissza akar térni a világranglista élére. Azt nem engedheti meg magának, hogy már a harmadik körben búcsúzzon, hiszen rengeteg pontot veszítene, lévén tavaly a legjobb négyig jutott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu