Triplázott Pekingben a műlábú csodafutó

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 16. 17:11
Oscar Pistorius megcselekedte, amit megkövetelt a haza. A Dél-afrikai Köztársaság büszkesége a 100 és a 200 után a 400 méteres síkfutásban is diadalmaskodott, ezzel begyűjtötte harmadik aranyérmét is a pekingi paralimpián. Az amerikai Jim Bob Bizzelt és a brit Ian Jonest megelőzve 47,49 másodperces világcsúccsal nyert négyszázon.


 

Oscar Pistorius álma nem válhatott valóra. Versenyt futott az idővel, a stopperórát azonban minden igyekezete ellenére nem tudta felülmúlni. Küzdött, hajtott, kitartott a végsőkig, de így is elmaradt az olimpiai szintidőtől a karbonszálas műlábakon suhanó atléta.

 

Az volt minden vágya a születési rendellenesség miatt szárkapocscsont nélkül, valamint fejletlen lábközépcsontokkal és lábujjakkal születő Pistoriusnak, hogy versenyre keljen ép, egészséges társaival. Pekingben, az olimpián.

 

A dél-afrikai csodafutó el is jutott a kínai fővárosba, méghozzá az ötkarikás játékokra. Csakhogy nem augusztusban, hanem szeptemberben, ezt a nemzetközi seregszemlét pedig nem olimpiának, hanem paralimpiának hívják.

 

A 22. születésnapját november 22-én ünneplő sportember azzal a céllal érkezett a viadalra, hogy három aranyéremmel gazdagítsa medáliakollekcióját. Százon, kétszázon és négyszázon.

 

A két sprinttávon, ahogyan azt tervezte, le is aratta a babérokat, kedden pedig úgy kelt fel, hogy ő legyen a négyszáz méteres síkfutás címvédője, amikor szerdán újra felkel a nap.

 

A hét résztvevőt számláló fináléban az amerikai Casey Tibbs végül nem állt rajthoz, honfitársai, Jim Bob Bizzell, Danny Andrews, az ausztrál Stephen Wilson és az osztrák Michael Linhart viszont igen, velük kellett megküzdenie Oscar Pistoriusnak.

 

Pistorius remekül rajtolt, a táv feléhez érve már tisztán vezetett, ment, ment, valósággal repült harmadik paralimpiai aranya felé. A célegyenesbe tekintélyes előnnyel érkezett, ettől azonban nem kényelmesedett el. Már csak néhány lépés volt hátra, de még mindig olyan elánnal vágtatott, mint a startpisztoly eldörülése után. És célba ért. 47,49! Világcsúcs!

 

A Pistorius-szülők gyermekük egy éves kora előtt döntéshelyzetbe kerültek, úgy határoztak, inkább amputáltatják fiuk lábait térdtől lefelé, minthogy élete végéig kerekes székhez legyen kötve.

 

Ez a döntés volt annak a végeláthatatlanul hosszú, fárasztó és gyötrelmes folyamatnak az első állomása, amelynek köszönhetően Oscar Pistorius elindulhatott egyáltalán a rögös úton, amelynek ha a végére ér, olimpikon lehet. Pekingben ez még nem sikerült, de Londonban valóra válhat az álma.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu