Pofon a sportnak: stadionból pláza

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 5. 17:45
Már meg is van az első leomló torony. A pekingi olimpia baseballmérkőzéseinek otthont adó Vukeszong Stadiont hamarosan ledózerolják, hogy majdan egy hatalmas bevásárlóközpont álljon a helyén. Beszippantja a versenysportot a showbiznisz, elvégre egy milliomodik csillivilli pláza mégiscsak jövedelmezőbb, mint egy tizenötezer férőhelyes sportlétesítmény üzemeltetése. Minek sportoljon bárki is, ha vásárolhat is. Nemde? Szégyen, gyalázat!


Apró szépséghiba, hogy harmincmillió dollárból épült fel, ami közel hatmilliárd forint. Az bizony nem kevés. Ennyi megy pocsékba, egy centtel se kevesebb. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a pláza se lesz olcsó mulatság. Nyolc számjegynyi zöldhasúval itt is bátran kalkulálhatunk.

Na persze, kit érdekel egy ócska baseballpálya meg pár vacak lelátó, amíg turisták milliói eredeti pompájában csodálhatják meg a Madárfészket és a Vizes Kockát, vagyis az impozáns atlétikai stadiont és a nem kevésbé pazar úszóközpontot.

Mindkét modernkori erődítmény előtt hosszú sorok kígyóznak nap mint nap, pedig nincs is verseny, a kíváncsiskodók azzal is beérik, hogy hol volt és hol lesz a történés. Kína nemcsak az 51 aranyéremre büszke, attól is dagad a mája, hogy a stadionok utóhasznosítása is sínen van. Hahaha.

Szó se róla, a Vizes Kocka immáron a főváros új uszodája, a Madárfészek pedig a Beijing Guoan labdarúgócsapat otthona lehet, a további létesítmények közül pedig hatot eleve egyetemi berkeken belül húztak fel, így garantáltan a felsőoktatás kezében marad, a sajtóközpont pedig konferenciacentrummá lett.

De így is, úgy is, kilóg bizony a lóláb. Sehogy nem illik ebbe a sorba a baseballstadion lerombolása. Ez a bőkezű pazarlás azt feltételezi, hogy a pénzpiaci krach Amerika és Európa után nem érte el a Távol-Keletet, csakhogy ez valójában másképp van.

2008 harmadik negyedévében a bruttó hazai össztermék, a GDP növekedése tizenegy százalékról kilencre esett vissza, a 2009-ben az optimisták hét-nyolc, a pesszimisták öt-hét százalékos gyarapodást várnak. Beszédes adatok. Hülyék ezek a kínaiak? Utolérte őket a világgazdasági válság, erre kidobnak hatmilliárd forintnak megfelelő jüant az ablakon?

Gratulálok!

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu