Magyar úszóérem nincs, csak pontszerzés

Szerző: SHLétrehozva: 2012. július 28. 21:42
Kis Gergő és Hosszú Katinka is lecsúszott az éremről a szombat esti számában, így előzetesen ugyan számítottunk rá, de az úszóink mégsem szereztek érmet szombaton. Erre legnagyobb esélye Cseh Lászlónak volt, aki azonban döntőbe sem jutott. Gyurta Dani is csak hetedik helyen jutott a holnapi döntőbe 100 mellen.


 

Férfi 400 méter vegyesúszás. A 400 méter vegyes két szempontból is érdekes volt, egyrészt mert meglepetésre a magyar Cseh László hajszál híján lemaradt a döntőről, másrészt a Pekingen verhetetlen Michael Phelps is csak a nyolcadik helyen siklott be a nyolcas döntőbe.

A futamot egyébként magabiztosan a fő esélyesnek kikiáltott amerikai Ryan Lochte nyerte, Michael Phelps még a dobogóra sem állhatott fel, negyedik lett. Érdekesség, hogy Cseh Laci a legutóbbi Eb-győztes idejével (4:12.17) az ötödik lett volna, és karrierje legjobb idejével (4:06.16) is csak a második.

Férfi 400 méter gyorsúszás. A mai előfutamok után rossz rajt miatt kizárták az olimpiai címvédő Park Te Hvant, ami alapján nem indulhatott volna a döntőben. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) azonban helyt adott a villámgyors fellebbezésének, így mégis ott lehetett a fináléban.

A magyar Kis Gergő az ötödik legjobb idővel jutott a legjobb nyolcba, és talán az éremre is esélyesnek számított. A finálé aztán ázsiai harcot hozott, végül a világbajnok - és most már olimpiai bajnok - kínai Szun Jang myert, Kis Gergő pedig a hatodik (ideje: 3:47.03), pontszerző helyen végzett.

"A reggeli úszás jobban esett, de el is fáradtam tőle. Így is nagy élmény a hatodik hely, végtére is olimpiai pontszerző vagyok - mondta a magyar úszó. - Az alapvető célom az volt, hogy döntőbe jussak, ez sikerült, és azt is el akartam kerülni, hogy utolsó legyek, ez is összejött. Érem? Nem számoltam, számolhattam reálisan vele, úgy gondoltam előzetesen, hogy a 4-8. hely egyike lehet az enyém. Hatodik lettem."

Női 400 méter vegyesúszás. Hosszú Katinka a harmadik legjobb idővel jutott döntőbe, és mindenki reménykedett az első londoni úszóéremben. A magyar lány pillangó után elsőként fordult, és ezt a pozícióját megőrizte a hátúszás után is.

Mellen azonban az amerikai Elizabeth Beisel és a kínai Je Siven is megelőzte, a hajrá pedig az ő küzdelmükről szólt.  Olyannyira, hogy a kínai egy fantasztikus hajrá végén világcsúcsot úszott (4:28.43), és honfitársa, Li Hszuanhszu is feljött Katinka elé, aki így lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen végzett. Újabb magyar pontszerző az olimpián!

"Az első 200-on általában nagyon jó vagyok, de muszáj is volt jönni. Mindent beleadtam, alig bírtam kimászni a medencéből, most ez ennyire volt elég - mondta Hosszú Katinka. - Nem érzek csalódottságot, hiszen olimpiai döntőt eddig még soha nem úsztam, előzőleg tizenkettedik voltam, most meg negyedik, úgyhogy javuló a tendencia. Van még három számom, azokra összpontosítok most már, például a 200 pillangóra, mert a pillangó most a vegyesen is nagyon jól ment".

A nap végén Gyurta Dániel a hetedik legjobb idővel bejutott a holnapi döntőbe 100 méter mellúszásban. "Nem bántam volna, ha még egy nap pihenő jut, viszont nem baj, hogy így történt, a hetedik idő lett az enyém, újabb országos csúccsal - mondta Gyurta Dániel. - Mindez ráadásul úgy jött össze, hogy a fordulómat elrontottam, de még így is javulni tudtam. Egy nap alatt kétszer kerültem egy percen belülre, elégedett vagyok".

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A kapitány tudja, hol hibázott Cseh Laci
Kiss Lászlónak, az úszók szövetségi kapitányának William Shakespeare egyik jeles darabját, a Tévedések vígjátékát juttatta eszébe a nyitónapi magyar kudarc, egészen pontosan Cseh László kiesése 400 m vegyesen....
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu