Hajtsunk fejet Phelps előtt!

Szerző: SHLétrehozva: 2012. augusztus 1. 09:38
Jacques Rogge NOB-elnök ekképp tesz, csatlakozunk hozzá. Michael Phelps 19. olimpiai érmével Larissza Latinyina rekordját adta át a múltnak, az egykori szovjet tornásznak azonban nem engedélyezték, hogy maga akassza a medált a modernkori úszósport első számú gladiátorának nyakába. A New York Times kiakadt a NOB döntésén.


 

Michael Phelps noha alulmaradt a dél-afrikai Chad Le Clos-val szemben a 200 m pillangóúszás kedd esti döntőjében, ezüstérmének köszönhetően újabb rekordot döntött meg azzal, hogy 19. olimpiai medálját rakhatja a vitrinjébe.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge is gratulált az páratlan kollekcióhoz: „Olimpián részt venni hatalmas eredmény egy versenyzőnek, érmet nyerni pedig egy elit társaság tagjává tesz. Michael Phelps azonban olimpiai történelmet írt, én pedig gratulálok ehhez az egyedülálló teljesítményhez.”

A Twitteren a valaha volt egyik legkiemelkedőbb labdarúgó, Pelé is az amerikai úszó nagysága előtt tisztelgett, míg Dirk Nowitzki német kosaras a következő írta mikroblogjlán: „Phelps 15. aranyérme. Őrület. Élő legenda.”

A 27 éves úszó Larissza Latinyina csúcsát „mászta meg”, a korábbi szovjet tornász 18-szor állt dobogóra a játékokon 1956 és ’64 között, kilenc arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szorgoskodott össze.

Latinyina maga szerette volna átadni a történelmi érmet Phelpsnek, a NOB azonban nem engedélyezte, ami a New York Timesnál kiverte a biztosítékot, és szégyennek nevezte a nemzetközi bizottság döntését.

Az egykori tornásznőnek szerénységért mindenesetre nem kell a szomszédba mennie: „Azt gondolom-e, hogy én vagyok a valaha volt legjobb olimpikon? Igen. Nemcsak hogy három olimpián szerepeltem, de a szovjet csapat kiemelkedően sikeres volt, amikor én edzettem” – utalt a további tíz aranyra a Yahoo!-nak tett korábbi nyilatkozatában. Azért néhány kedves szava is volt.

„Találkoztam vele (Phelpsszel), szimpatikus volt. Kedves ember, és természetesen nagyszerű úszó. Különleges dolgot vitt véghez.”

Ami Phelps dicsőséglajstromát illeti, első medálját 2004-ben Athénban szerezte, 400 m vegyesen világrekorddal, 4:08,41-gyel végzett az első helyen. A pekingi olimpián egészen hihetetlen módon nyolcszor csendült fel tiszteletére – és váltóban társaiéra is – az amerikai himnusz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Phelps nyert: minden idők legjobbja lett
A Kozma Dominik, Cseh László, Bernek Péter, Kis Gergő összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó nyolcadik lett a londoni olimpia keddi versenynapján. A bravúros teljesítménnyel finalista magyar négyes nem tudott újabb...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Phelps újra elbukta, de rekordbeállító
Athén óta először letaszították Michael Phelpst a 200 méter pillangóúszás trónjáról, a dél-afrikai Chad Le Clos győzte le Londonban. Az amerikai ettől függetlenül rekordot állított be, mégpedig nem akármilyen rekordot....
Tovább a teljes cikkhez »

Címkék: michael_phelps
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu