Úszás: felavatták Laky Károly és Sárosi Imre emléktábláját

Szerző: MTILétrehozva: 2008. december 5. 12:50
Két egykori kiváló szakvezető, a vízilabdatréner Laky Károly és az úszóedző Sárosi Imre emlékét őrző márványtáblát avattak pénteken a BVSC-uszodában.


A Szőnyi úti ünnepségen többen is megemlékeztek a vasutasklub néhai kiváló mestereiről. Elhangzott, hogy Laky Károly volt az uszoda egyik létrehozója, a vízilabda-szakosztály lelke, akivel először nyert bajnoki címet a BVSC pólócsapata, s aki szövetségi kapitányként olimpiai bajnoki címig vezette a magyar nemzeti együttest.

 

Laky (1912-2000) az ötvenes évek végén az utánpótlás-válogatott szakvezetője volt, s a bronzéremmel zárult 1960-as római olimpia után bízták rá a felnőttválogatott irányítását, amellyel az 1964-es tokiói ötkarikás játékokon diadalmaskodott. 1966-ban bajnoki címhez juttatta a BVSC-t, aztán a kubai vízilabda megteremtésén fáradozott. Egy évtizeden át volt a karibi ország vízilabdasportjának nagy tekintélyű irányítója. Egy ötödik helyezéssel nevéhez fűződik Kuba legjobb olimpiai szereplése.

 

Sárosi Imre (1908-2006), a "Mesti" maga is versenyzett, majd különböző klubok után 1949-ben vette át a vasutasúszók felkészülésének irányítását. 1957-től 1963-ig tevékenykedett a BVSC-nél, és szakmai munkája elismeréseként magas vasúti tisztviselői rangot kapott. 1963 és 1966 között a Magyar Úszó Szövetség kapitánya, illetve országos szakfelügyelője volt, majd a csúcsszintű edzői munkától visszavonulva 1967-ben megalakította az ország első úszóóvodáját a Bp. Spartacusnál.

 

Nemzetközi sikerei közül a legnagyobbak 1952-ben születtek: az az évi helsinki olimpián a négy egyéni számból hármat is megnyertek tanítványai, Gyenge Valéria, Székely Éva és Szőke Kató. Ezek az eredmények is segítettek abban, hogy 1954-ben megépülhetett a Szőnyi úti uszoda.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu