Négy magyar arany, három világcsúcs

Szerző: SH, MTILétrehozva: 2014. december 5. 18:31
A címvédő Hosszú Katinka két számban is világcsúccsal nyert aranyérmet az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán. Előbb 200 háton, majd 100 vegyesen diadalmaskodott. Gyurta Dániel bő négy tizeddel a német Marco Koch előtt csapott célba elsőként 200 mellen. Bernek Péter a 400 gyors királya.


Hosszú a vb szerdai nyitónapján két ezüsttel kezdett (200 méter pillangón és 400 méter vegyesen), ez annyira felbosszanthatta, hogy azóta már három világrekordnál tart. Csütörtökön 100 méter háton úszta meg minden idők legjobb eredményét 25 méteres medencében, a pénteki nap még jobban sikerült számára.

A négyszáz gyorstól visszalépett délelőtt, hogy több ereje maradjon, és ez jó döntésnek bizonyult. Az év női úszójának választott magyar lány végig vezetve diadalmaskodott 100 vegyesen (56,70), amely számban a régi világrekordot is ő tartotta 56.86 másodperccel, azt szeptember elsején úszta a dubaji világkupaversenyen.

Az este folyamán 200 háton is erőlködés nélkül nyert, az első ötven méter kivételével elöl volt, ő az első nő, aki két percen belül teljesítette ezt a számot (1:59,23).

Pénteki második aranyát követően Hosszú Katinka így értékelt az MTI-nek:

"Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van, pedig nem volt" - szögezte le. Hozzáfűzte: érezte, hogy megy az úszás, és szavai szerint csupán annyi történt, hogy a kiváló formában levő spanyol Mireia Belmonte két számban legyőzte.

"Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyre tette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni. Természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!" - mondta Hosszú Katinka.

A címvédő Gyurta Dániel, 200 méter mellen aratott. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a döntőben már a táv első felében az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, de utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01.49 perccel csapott célba.

Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő Bernek Péter 3:34.32 perces, elképesztő idővel nyert aranyérmet 400 gyorson, ez 3.02 másodperccel (!) jobb a délelőtt úszott országos rekordjánál. Bernek úgy vélte, hogy vetélytársai eddig nyilván nem vették komolyan.

"Az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog. Jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult..."

A 22 éves Bernek ezzel az ausztrál Grant Hackett 1999-ben érvénybe lépett világrekordját adta át a múltnak.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu