Kis Gergő: két aranyérem, félóra alatt

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 16. 19:22
A százhalombattai rövidpályás úszó országos bajnokság vasárnapi zárónapján megszületett a viadal ötödik országos csúcsa is, Dara Eszter


Fotó: Kovács Anikó

Rögtön az első szám megadta az alaphangot, hiszen Dara Eszter országos csúccsal nyitott 50 pillangón – ez volt az ötödik ezen az ob-n –, majd a helyi nézők nagy örömére a battai klub kiválósága, a 17 éves Szilágyi Ádám pénteki sikere után 50-en is győzött a hátúszók mezőnyében.

Kiváló produkciókban ezután sem szűkölködött a zárónap, hiszen Kis Gergő harmincöt perc leforgása alatt két embertpróbáló számban is győzedelmeskedett: előbb 400 vegyesen, aztán 1500 gyorson, mindkét alkalommal örök riválisát, Verrasztó Dávidot előzte meg.

Szintén duplázott a Kőbánya SC klasszisa, Kovács Norbert, avagy úgy tűnik, a Cseh Lászlóval azonos edzésmunka egyre inkább meghozza a gyümölcsét, hiszen Kovács a hétvégén összesen négy bajnoki címet és három ezüstérmet szerzett.

A hölgyeknél ezúttal Verrasztó Evelynnek be kellett érnie egy elsőséggel, amelyet váltóban gyűjtött be: a nyolcadik aranyérmétől a versenybíróság fosztotta meg, miután egy szabálytalan forduló miatt kizárták 400 vegyesen. (Emiatt edzői diszkréten protestáltak, mondván, egyrészt még sohasem diszkvalifikálták Evelynt, másrészt úgymond „minden hátúszó azt csinálja, amiért büntették“ – ettől függetlenül az ítélet maradt.)

Megemlítendő még, hogy Szepesi Nikolett megcsinálta a mesterhármast, azaz az 50 és a 200 után vasárnap a 100 métert is megnyerte a hátúszók között, habár itt nem sikerült az országos csúcs megdöntése, mint a másik két számban.

A váltóversenyek egy érdekességet tartogattak: délelőtt nem rendeztek előfutamokat, viszont délután két csoportba osztották be az indulókat, és a férfiaknál a második, csupán négy résztvevőt felvonultató mezőnyben a Dunaferr olyan idővel ért célba, amely elegendő volt a végső győzelem megszerzéséhez is!

Az esemény végén a szövetség egy kis ajándék kíséretében elbúcsúztatta az úszással felhagyó Európa-bajnokot, Boulsevicz Beatrixot, továbbá különdíjban részesítette az ob legjobbjait. Az időeredményeket rangsoroló FINA ponttáblázat alapján a legjobbaknak járó serlegeket a férfiaknál Kis Gergő, Verrasztó Dávid és Nagy Péter, a hölgyeknél pedig Verrasztó Evelyn, Szepesi Nikolett, illetve Mutina Ágnes vehette át.

Szintén a nap híre, hogy a MÚSZ elnöksége az edzőbizottsággal közös ülésen kijelölte a decemberi, rijekai rövidpályás Európa-bajnokságra utazó együttest, amely 20 tagú lesz. Kiss László szövetségi kapitány ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „Az úszó-szövetség ismert arról, hogy előre gondolkodik: az, hogy már az olimpia előtt megtartottuk a tisztújító közgyűlést és az új vezetőség időben elkezdhetett tárgyalni a leendő támogatókkal, a jelenlegi válsághelyzetben egyértelmű előnyt jelent."

„Hasonlóképp gondolunk erre az olimpiai ciklusra: ezzel a bajnoksággal elindult a londoni felkészülés, szeretnénk, ha a 30 fős pekingi csapathoz képest 2012-b en 35 úszó szerepelhessen a játékokon - folytatta a szakvezető. - Ehhez időben el kell kezdeni a fiatalok felzárkóztatását. Az anyag jó, ezt mutatja, hogy most az öt országos csúcs mellett nem kevesebb mint 29 korosztályos rekord dőlt meg, ami példátlan a rövidpályás országos bajnokságok történetében. Rijeka egy újabb állomás lesz, ahol a fiatalok bizonyíthatnak: így, szisztematikus építkezéssel bizonyosan elérjük a célunkat, hogy Londonban a sok úszó még eredményesebben szerepeljen, mint Pekingben.“


AZ V. ALLIANZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 3. NAPJÁNAK GYŐZTESEI
Férfiak
50 m hát: Szilágyi Ádám (Százhalombattai VSE) 25.41. 100 m pillangó: Kovács Norbert (Kőbánya SC) 53.81. 200 m gyors: Kovács Norbert (Kőbánya SC) 1:49.70. 400 m vegyes: Kis Gergő (Rája 94) 4:07.87. 1500 m gyors: Kis Gergő (Rája 94) 14:52.91. 4x50 m gyorsváltó: Dunaferr (Takács Krisztián, Füzesy Dávid, Sincki Ádám, Szabó Attila) 1:33.10
Nők
50 m pillangó: Dara Eszter (Kőbánya SC) 26.83 - országos csúcs 100 m hát: Szepesi Nikolett (Kőbánya SC) 59.88. 200 m pillangó: Dara Eszter (Kőbánya SC) 2:08.11. 400 m gyors: Mutina Ágnes (Jövő SC-Veolia) 4:05.16. 400 m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs) 4:38.89. 4x50m vegyes váltó: Jövő SC-Veolia (Dobár Éva, Pecz Réka, Tompa Orsolya, Verrasztó Evelyn) 1:54.58
A RIJEKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG MAGYAR INDULÓI
Nők: Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dobár Éva, Tompa Orsolya (JSC), Dara Eszter, Szepesi Nikolett (KSC), Bordás Beatrix (Dunaferr SE), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Kapás Boglárka (BVSC)
Férfiak: Cseh László, Kovács Norbert, (KSC) Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely, Molnár Ákos (JSC), Kis Gergő (Rája ’94 ÚK), Takács Krisztián (Dunaferr SE), Balog Gábor (Bácsvíz KVSC), Szilágyi Ádám(Százhalombatta VUK), Nagy Péter (Delfin Tiffer 21 SE)

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu