Hiába a bírók, a magyar pólósok győztek

Szerző: shLétrehozva: 2011. július 18. 09:05
A Montenegró legjobbjai felett aratott egygólos győzelemmel kezdte meg szereplését csoportjában a magyar férfi vízilabda-válogatott Sanghajban, a vizes világbajnokságon. Az orosz és török bíró feltűnően a sokáig vezető ellenfelet támogatta, de 9-7-ről 11-9-re fordított az olimpiai címvédő, ezt a hátrányt pedig már nem tudták ledolgozni a "feketehegyiek".


Az utóbbi évek legnagyobb sikereit tekintve a 2008-as olimpiai bajnok a 2008-as Európa-bajnokkal csapott össze a vb férfi pólótornájának hétfői nyitónapján, s az "A" jelű négyes budapesti idő szerint hajnalban lejátszott mérkőzésén a pekingi ötkarikás játékokon aranyérmes, bár azóta felerészben kicserélődött magyar együttes nagy harcban legyűrte a délszláv ország együttesét.

A tavaly Világliga-második, Európa-bajnoki 5. helyezett montenegróiak támadásával és emberelőnyös góljával indult a találkozó, aztán percekig hatástalan akciók zajlottak a medencében, míg nem az első negyed ötödik percében Varga Dániel egyenlített (1-1). Kevéssel később fordított Kemény Dénes alakulata: Hosnyánszky Norbert elemi erejű lökete talált utat a rivális hálójába, de negyedik fórjukból egyenlítettek, majd a vezetést is visszavették a montenegróiak (2-3).

Sőt a második játékrész is az ő találatukkal rajtolt (2-4). Mielőtt azonban komolyabb lett volna a baj, a 2009-ben vb-5., 2010-ben Eb-4. magyar csapat egyik háromszoros olimpiai bajnoka, Biros Péter megúszás végén szépített, Varga Dénes jobb felső sarokban landoló bombájával lett 4-4, Steinmetz Ádám pedig centerből húzta a kapuba a labdát a magyar „trilógia” lezárásaként . Egy perccel a nagyszünet előtt azonban egalizált a szívósan küzdő ellenfél (5-5).

A harmadik negyed első kiemelendő momentuma volt Biros magabiztosan végrehajtott büntetője, amelyet Hárai Balázs harcolt ki centerben, a rivális fórból meglehetősen gyorsan válaszolt (6-6). A kölcsönösen kemény védekezés eredményeképpen hosszabb pauza következett a góltermelésben, a jeget a montenegrói együttes törte meg hetedik, utána pedig nyolcadik emberelőnyét is értékesítve (6-8). Az ötödik magyar fór is hasonló végkifejletet hozott: a harmadszor eredményes Biros zúzta be középről a labdát, csakhogy a 6 az 5 elleni játék a riválisnak is ment (7-9).

A befejező nyolc percben létszámfölényes helyzetben Madaras Norbert bal keze villant (8-9), majd egy begyakorolt figura végén Gór-Nagy Miklós volt jókor jó helyen, a három a magyar igazság jegyében pedig Biros révén megint visszakerült a vezetés (10-9). Mi több: a szintén háromszoros olimpiai aranyérmes Kiss Gergely kapufás bombájával – két perccel a vége előtt - először lépett el két találattal a Kemény-csapat (11-9). A szívós „feketehegyiek” még szépítettek, sőt fórból egyenlíthettek is volna akár, ez azonban már nem jött össze nekik, hatalmas csatában 11-10-re nyert a magyar válogatott a csoportnyitón.

„Úgy gondolom, furcsa stílusban bíráskodtak a játékvezetők - nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány a sanghaji vb sajtóközpontjának. - Nem játszottunk úgy, ahogy tudunk, a negyedik negyedben viszont szerencsére jól pólóztunk, de javulnunk kell.”

Varga Dániel, az első magyar gólt jegyző pekingi olimpiai bajnok: „Elégedett vagyok a teljesítményemmel. Azzal is, hogy három pontot szereztünk alegnevesebb csapatok egyikével szemben. A cél, hogy megnyerjük a világbajnokságot.”

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, FÉRFI VÍZILABDA, A-CSOPORT, 1. FORDULÓ:
MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ 11-10 (2-3, 3-2, 2-4, 4-1)
a magyar góldobók: Biros 4, Varga Dániel, Hosnyánszky, Varga Dénes, Steinmetz, Madaras, Gór-Nagy, Kiss G. 1-1
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu