Hazahozták Farkas Pétert Andorrából!

Szerző: shLétrehozva: 2010. március 2. 09:12
Hétfő éjjel Magyarországra hozták Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, akit több mint egy évi bujkálása után karácsonykor fogtak el egy andorrai hotelben. A menetrend szerinti, Münchenből érkező repülőgép hétfőn késő este landolt Ferihegyen. A terminálban megjelenő korábbi élsportoló csak annyit mondott a rá váró riportereknek és barátoknak: „Jó estét, jó szurkolást!” Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.


A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt 2009. december 12-én jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélt Farkas Pétert négy géppisztolyos, csuklyát viselő fegyveres kommandós kísérte, míg az utas váróban másik két géppisztolyos rendőr, illetve tucatnyi egyenruhás állt készültségben - számol be minderről a Magyar Távirati Iroda. Farkas Pétert a repülőtéren több mint ötven újságíró, fotóriporter és operatőr várta.

A várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik "barátunk vagy" és "erős legyél" és "te vagy a legkirályabb!" kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat. A barátai egy, az újságírók elé kifeszített szalagkordonra egy nemzeti színű lobogót is kiakasztottak Farkas Péter tiszteletére. Újságíróknak azt mondták: "ugyanolyan örömmel és tisztelettel várták haza a birkózót, mint amikor olimpiai aranyéremmel tért haza Barcelonából".

Farkas Péter 1992-ben, Barcelonában, a XXV. Nyári olimpián szerzett aranyérmet kötöttfogásban, a 82 kg súlycsoportban. Az olimpikont, akit Andorrában fogtak el, és a spanyol-andorrai határon adtak át a magyar hatóságoknak - mert Andorrának nincs repülőtere - éppen Barcelonában ültették repülőgépre, és müncheni átszállással hozták haza Magyarországra.

Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: "Jó estét, jó szurkolást!". A tavaly karácsonyi elfogását követően a sajtóban megjelent fotókhoz képest Farkas Péter időközben egészen rövidre vágatta a haját, s hiányzik az egyik első foga. A megbilincselt olimpiai bajnok sporttáskáját az egyik csuklyás kommandós hozta, majd egy lesötétített ablakú mikrobuszba ültették, és elszállították.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Farkas átadását követően újságíróknak a Ferihegyi repülőtéren elmondta: az olimpikont a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállítják, ahol megkezdi büntetésének letöltését.

A 2008 november óta szökésben levő, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett Farkas Péter olimpiai bajnokot egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség tavaly december 26-án éjszaka. A rendőrség még novemberben szerzett tudomást arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló, akinek elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy a birkózó Thaiföldön bujkál a hatóságok elől.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az elfogást követő napon budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be az elfogás tényét. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium február 3-án tudatta az MTI-vel, hogy az andorrai hatóság kiadta Magyarországnak Farkas Pétert. Ettől az időponttól számítva az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk volt arra, hogy az olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák. Bényi Mónika azt mondta: ennek eleget tettek, a kiadatási eljárás során semmilyen probléma nem merült fel.

A hétfőn éjszaka hazahozott Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu