Ezüstnap Berlinben

Szerző: MTILétrehozva: 2014. augusztus 23. 21:25
Négy érmet, három ezüstöt és egy bronzot szereztek a magyarok a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján: Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter gyorson végzett másodikként, míg Balog Gábor 200 méter háton lett harmadik.


A magyar finalisták közül elsőként Kapás Boglárka (16:03.04 p) csapott a célba ezüstöt érően úgy, hogy a másfél kilométer folyamán csaknem minden pozícióban megfordult. Egészen pontosan a BVSC úszója, aki Berlinben már nyert két bronzérmet, a nyolcadikról feljőve jutott el a második helyig, amit tovább javítani már nem tudott, viszont nagyon is magabiztosan tartott meg.

"Éremért jöttem ma is, még az arany is felsejlett, de a spanyol lány erősebb volt" - nyilatkozta Kapás Boglárka. "Tudatosan kezdtem a szokásosnál lassabban, így épült fel a taktikám, hogy fokozatosan gyorsítok, s amíg lehet, az elején tartalékolok, hogy minél tovább kitartson az erőm. Összességében örülök, hogy a 800 gyorsnak és a gyorsváltónak a bronza után 1500-on is meglett az érem, ezúttal egy ezüst."

Méghozzá a magyar úszósport 70. Eb-ezüstérme volt ez normál - vagyis 50 méteres - medencében, kevéssel később meglett a 71. és 72. is. Előbb Cseh László, a 200 méter vegyes itteni Európa-bajnoka csapott célba másodikként (51.89 másodperc) 100 méter pillangón egészen bravúros hajrával - pocsék első ötven métert követően.

"Azt hittem, hogy jó rajt után kellőképpen gyors is vagyok, aztán kiderült, hogy nem így van, de a második ötvennel, s a hajrával elégedett vagyok. Viszont nyilvánvalóan többet kell gyakorolnom ezt a számot is év közben, hogy meglegyen a kellő tapasztalat itt is" - tette hozzá a szokásos önkritikát ezúttal sem mellőzve.

A szombat harmadik magyar ezüstérmét Hosszú Katinka (1:56.69 perc)  nyakába akasztották a 200 méteres gyorsúszás döntőjének eredményhirdetésekor. Az ő medálja is sportághistóriai értékű darab, mivel az Eb-k 1926 óta íródó történetében Hosszú szerezte meg a magyar úszás kereken 200. normálmedencés medálját.

"Bevallom, pici csalódást éreztem a 200 gyors ezüstje miatt" - mesélte a ceremóniát követően. "De aztán ráébredtem, hogy soha nem úsztam döntőt nagy bajnokságon ebben a számban. Meg hát az a Pellegrini győzött, aki mégiscsak a világcsúcstartó, szóval megnyugodtam, most már úgy ítélem meg, hogy erre a második helyre büszke lehetek."

A sorból "kilógva" nem ezüstöt, hanem bronzot szerzett Balog Gábor 200 méter háton (1:57.42 perc), ám az ő teljesítménye volt az egyik legkellemesebb meglepetése a napnak. Ráadásul ő érdemelte ki a magyar úszás 50. Európa-bajnoki bronzát.

"Ezért jöttem Berlinbe, hogy érmes legyek!" - bocsátotta előre Balog. "Titkon nagyon bíztam benne, de nem akartam elkiabálni, az Eb előtt inkább csak annyit mondtam, ha kérdeztek, hogy az 1-4. helyek egyikére várom magam. Bronz lett belőle, nagyon boldog vagyok."

A dunaújvárosi versenyző hozzáfűzte, hogy legutóbb 2008-ban állt dobogón, amikor ezüstöt nyert az ifjúsági Európa-bajnokságon.

Az elődöntők magyar szereplői közül Hosszú és Jakabos Zsuzsanna nyújtott kiemelkedőt. Katinka a 200 méter gyors döntője után is gond nélkül hozta a kötelezőt 200 méter pillangón, ahonnan a negyedik idővel (2:08.83) jutott a vasárnapi fináléba.

"A pillangónak úgy álltam neki, hogy a legfontosabb a biztos döntőbe jutás, vagyis a futamom megnyerése. Ez pedig sikerült is" - értékelt Hosszú. Ugyanitt Jakabos Zsuzsanna a hetedik idővel (2:09.19) került a legjobb nyolc közé.

"Jólesett az úszás, bár egy kevéssel elmaradtam a délelőtti időmtől" - jelentettte ki. "A hetedik hely viszont rendben van, pláne, hogy előtte még izgultam, bekerülök-e egyáltalán, s ha igen, hányadikként a döntőbe. Bekerültem, az 1-es pálya éppen jó lesz. Az időmön holnap javítani akarok, minél közelebb jutni a 2:08 perchez."

Az 50 méter férfi gyorson viszont nem lesz magyar, mivel Takács Krisztián (22.25 másodperc és 11. hely) és Kozma Dominik (22.35 másodperc és 13.) is elvérzett az elődöntőben.

Címkék: úszás
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu