Xaviék ellenfelei: tanárok, munkások

Szerző: SHLétrehozva: 2013. június 14. 14:31
A szombaton kezdődő Konföderációs Kupa üde színfoltja lehet Tahiti, elvégre csupa amatőrből összetrombitázott csapat áll majd ki a Xavival, Iniestával, Torresszel fémjelzett spanyolokkal szemben. Az egyetlen cél: minél kevesebb gólt kapni.


 

Neymarok, Cavanik, Chicharitók szaladgálnak majd a pályán a június 15-e és 30-a között megrendezendő „elővilágbajnokságon”, ám afelől kétségünk sincs, hogy a semleges drukkerek Tahitiért fognak szorítani.

De végül is miért ne lenne szimpatikus a törpeállam? A 180 ezer lakosú sziget keretét amatőrök alkotják, a munkásoktól a tanárokon át bolti eladóig jóformán mindenféle foglalkozást űznek civilben a kiválasztottak. Az egyetlen kivétel Marama Vahirua, a 33 esztendős játékos a francia korosztályos válogatottban is szerepelt, jelenleg az élvonaltól tavasszal búcsúzó Nancy futballistája, legutóbb kölcsönben a görög Pantrakikoszban játszott. A részvétel a fontos megállapítás ez esetben maximálisan megállja a helyét.

Nagyon sok ember meglepődik, amikor megtudja, hogy füvön is szoktunk játszani, nem csak a strandok homokján. Mi azonban mindent megteszünk azért, hogy tovább fejlődjünk, amit önmagában az is segít, hogy elindulhatunk a Konföderációs Kupán” – nyilatkozta a helyi szövetség elnöke, Henri Thierry Ariiotima.

„Tisztában vagyunk a korlátainkkal, nagyon erős ellenfelekkel találkozunk. Egy álmunk válik valóra, hogy a világbajnokkal játszhatunk a Maracanában. Nagyon remélem, hogy megtaláljuk a megfelelő taktikát. Természetesen az összes meccsünket elveszítjük valószínűleg, de igyekszünk minél kevesebb gólt kapni.”

A világranglista 138. helyén álló Tahiti úgy kvalifikálta magát Brazíliába, hogy megnyerte a 2012-es Óceániai Nemzetek Kupáját, a döntőben 1-0-ra legyőzve Új-Kaledóniát. 1973 óta először fordult elő, hogy a torna nem Ausztrália vagy Új-Zéland sikerével zárult, igaz, előbbi immár az ázsiai zónában szerepel.

A 2008 óta minden létező címet besöprő spanyoloknak olyan gondjai aligha lesznek, mint a szigetországnak, inkább csak az okozott nehézséget, kinek a neve ne kerüljön fel az utazók listájára. Vicente Del Bosque egy füst alatt válaszolt valamennyi kritikusnak.

„Szinte lehetetlen, hogy minden olyan játékos bekerüljön a keretbe, aki megérdemelné. Cesc Fabregas, Villa, Torres és Soldado a négy támadónk. Ezzel felelek arra, miért nincs itt velünk Agirretxe, Iago Aspas vagy Michu. Egyszerűen nem lehet mindenkinek a kedvében járni. Néhányan azt is kérdezték, ha Xavi annyira fáradt, miért nem hagyom ki. Azért, mert mindenki itt akar lenni, és alig várja a tornát. Senki sem mondta azt, hogy nem szeretne jönni a Konföderációs Kupára.

A FIFA égisze alatt 1997 óta futó viadalt negyedszerre (sorozatban harmadszorra) is megnyernék a brazilok, neves hiányzók azonban a Furia Rojához hasonlóan szintén akadnak, így Ronaldinho vagy Kaká nevét is hiába keressük. Luiz Felipe Scolari ugyanakkor nem tart attól, hogy a távollétükben elbizonytalanodik a csapat. „A tapasztalatot illetően lehet, hogy velük jobban állnánk, de a fiatal játékosok lelkesedése pótolja ezt” – mondta a szakvezető, aki Ramiresnek és Alexandre Patónak sem postázott meghívót.

Az együttes azonban mintha még nem állt volna össze, elsősorban a helyzetkihasználással akadtak gondok a közelmúltban, Neymar pedig inkább klubjával, a Barcelonával volt elfoglalva az elmúlt időszakban. A Selecao ennek ellenére 3-0-ra legyőzte a franciákat múlt héten, előtte pedig 2-2-es döntetlenre végzett Angliával az új Maracana megnyitóján, amely stadionra a Konföderációs Kupán is milliónyi szem szegeződik majd: itt rendezik a Mexikó-Olaszország és a Spanyolország-Tahiti csoportmeccset, valamint a döntőt. Rio de Janeiro mellett Belo Horizonte, Fortaleza, Brazíliáváros, Recife és Salvador ad otthont a „minivébének”.

Ha nehezen is, de valamennyi aréna elkészült, rengeteg azonban a szervezési hiányosság, a brazil-angol meccsen például a falból kiálló drótokra,  hatalmas szemétre és elárasztott vécékre panaszkodtak a szurkolók az újjáépített Maracanában. Legkésőbb a vb-re mindennek el kell készülnie, de hogy az utolsó pillanatokban is nagy lesz a kapkodás, az már most garantálható.

A KONFÖDERÁCIÓS KUPA PROGRAMJA

A-csoport

• Brazília-Japán (jún. 15., Brazíliaváros, 21:;00)

• Mexikó-Olaszország (jún. 16., Rio de Janeiro, 21:00)

• Brazília-Mexikó (jún. 19., Fortaleza, 21:00)

• Olaszország--Japán (jún. 19., Recife, 24:00)

• Japán-Mexikó (jún. 22., Salvador, 21:00)

• Olaszország-Brazília (jún. 22., Belo Horizonte, 21:00)

 

B-csoport:

• Spanyolország-Uruguay (jún. 16., Recife, 24:00)

• Tahiti-Nigéria (jún. 17., Belo Horizonte, 21:00)

• Spanyolország-Tahiti (jún. 20., Rio de Janeiro, 21:00)

• Nigéria-Uruguay (jún. 20., Salvador, 24:00)

• Nigéria-Spanyolország (jún. 23., Fortaleza, 21:00)

• Uruguay-Tahiti (jún. 23., Recife, 21:00)

 

Elődöntők:

• A-csoport győztese – B-csoport második helyezettje (jún. 26., Belo Horizonte, 21:00)

• B-csoport győztese – A-csoport második helyezettje (jún. 27., Fortaleza, 21:00)

 

Bronzmeccs:

• jún. 30., Salvador, 18:00

 

Döntő:

• jún. 30., Rio de Janeiro, 24:00

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu