Újabb Aranylabda-gála Mourinho nélkül

Szerző: SHLétrehozva: 2013. január 7. 15:45
A Real Madrid portugál mestere esélyesebb az edzői Aranylabdára, mint tavaly, ennek ellenére ismét úgy döntött, hogy nem vesz részt a 19 órakor kezdődő zürichi ceremónián.


"Nem megyek el. Dolgom van. Fontos kupameccsünk lesz szerdán, ezért határoztam úgy, hogy távolmaradok" - nyilatkozta José Mourinho a spanyol sajtónak. (A királyi gárda  hátrányból indul a Celta elleni hazai visszavágón, a negyeddöntőbe jutásért.)

A másik két jelölt Vicente Del Bosque, az Eb-győztes spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, valamint Pep Guardiola, aki csak az első félévben irányította a szakmai munkát a Barcelonánál, de ez is elég volt ahhoz, hogy a világ három legjobb edzője közül az egyik lehessen.

A katalán trénernek - aki New Yorkban tengeti napjait mostanság - semmi esélye arra, hogy elhódítsa ezt a trófeát, de úgy érezte, az illendőség megköveteli, hogy tiszteletét tegye a rangos FIFA-rendezvényen, és megtapsolja a díjazottakat.

Vélhetően a 2010-es győztes Mourinho sem számol azzal, hogy ő lesz a végső befutó (1,13 a szorzó Del Bosquére), míg a játékosok közül Messi (1,06) bizakodhat joggal abban, hogy egymás után negyedszer is aranylabdás lesz, Falcao pedig megkaphatja az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat (1,40).

A Barca argentin csillaga ezzel olyat vihet véghez, ami még senkinek sem sikerült a futball történetében, még nem tart számon a világ négyszeres aranylabdást, sorozatban négyszeres aranylabdást meg pláne nem. A katalán csapat tízese nem a 2012-es dicsőséglistájával, hanem soha nem látott gólérzékenységével érdemelheti ki az elismerést (91 találat egy naptári évben).

Lionel Messi formájára nincsenek jelzők, 27 strigulát húzott be a gólok rovatba, pedig még csak féltávnál sem vagyunk a spanyol bajnokságban. 18 meccs, 27 gól.

Érdekesség, hogy ez az érték 46 kiírásban is elég volt a gólkirályi címhez a La Liga történetében. Ha az argentin továbbra is ilyen ütemben termelne, akkor 57-tel zárna, és magasan megdöntené saját csúcsát (50 gól, 2011-2012).

Cristiano Ronaldo sem panaszkodhat a formájára, ő is 27 gólnál tart, de ebből "csak" 16-ot lőtt a bajnokságban.

A Real küldöttségét egyébként maga az elnök Florentino Pérez vezeti, aki fontosnak tartotta, hogy kiálljon az Aranylabdára jelölt Cristiano Ronaldo mellett. A 2008-ban nyertes portugál állítólag nehezményezte, hogy az UEFA Év játékosa-gálára senki sem kísérte el...

A 23 jelölt listáját novemberben szűkítették három fősre (Messi, Ronaldo, Iniesta), a végső győztest a hétfői gálán hirdetik ki a (a szövetségi kapitányok, csapatkapitányok és újságírók szavazatai alapján). Szintén ma este tudjuk meg, hogy kik alkotják az év álomtizenegyét.

Címkék: aranylabda
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu