Nyolc barcás esélyes az Aranylabdára

Létrehozva: 2011. november 1. 09:05
A két spanyol sztárcsapat, a Barcelona és a Real Madrid játékosainak teljes fölényét hozta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a France Football által kedden reggel nyilvánosságra hozott Aranylabda-jelöltek 23 fős listája.


A BL-győztes katalánok nyolc futballistával képviseltetik magukat, de nem sokkal maradtak el a királyiak sem, akik öt várományossal büszkélkedhetnek. Fölényüket jól jelzi, hogy a 23 versenyben maradott több mint felét ők ketten adják, rajtuk kívül csak az Inter, az Atlético Madrid és a Manchester United tudott egynél több nevet adni a legjobbak közé.

Ami a nemzeteket illeti, bár nem ennyire élesen, de ismét kirajzolódik a hispán fölény, hét világbajnok van ott a legjobb 23-ban. Őket a németek követik hárommal, Uruguay, Brazília, Argentína, Franciaország és Portugália pedig kettő-kettővel. Olyan nagyhatalmakat, mint Anglia és Hollandia mindössze egy-egy sztár, Wayne Rooney s Wesley Sneijder képviseli.

Ha megkérdőjelezhető jelöléseket és hiányzókat keresünk, akkor rögtön az Arsenallal tavasszal halványan futballozó, bár ősszel a Barcelonában ismét remeklő Cesc Fabregas, a katalánok igazán kiemelkedőt nem nyújtó hátvédje, Éric Abidal, az Atlético Madridban csak kínlódó, igaz Uruguayjal remeklő Diego Forlán emelhető ki. Jogosan említhetjük meg, hogy „sikerült kifelejteni" a 2011-ben az Ágyúsok színeiben 33 mérkőzésen 31 gólt jegyző Robin van Persie-t, az Európa-liga 17 találatig jutó gólkirályát, Radamel Falcaót, vagy például a Napoliban a gólokat ontó, Uruguayjal pedig Copa Américát nyerő Edinson Cavanit.

A tavalyi szűkített 23-as listáról 15-en őrizték meg helyüket, Carles Puyol, Philippe Lahm, Maicon, Arjen Robben, Miroslav Klose, Júlio César, Asamoah Gyan és Didier Drogba esett ki, a nyolcas helyére Éric Abidal, Gerard Piqué, Karim Benzema, Luís Suárez, Nani, Neymar, Sergio Agüero és Wayne Rooney ugrott be.

A futballistákkal együtt hozták nyilvánosságra az év edzője címre pályázók névsorát, a tíz jelölt között hét klubtréner és három szövetségi kapitány található, tovább bontva két-két spanyol, német, portugál és francia, illetve egy-egy skót és uruguayi mester.

Második alkalommal közösen díjazza az év legjobb játékosát a FIFA és a France Football az Aranylabdával. 1991 óta előbbi külön tüntette ki  az év legjobbját az Év Játékosa-díjjal, míg a francia szakmagazin 1956 óta ítélte oda a rangos Aranylabdát. Mindkét elismerést Lionel Messi kapta meg tavaly, akit most is a favoritok között emlegetnek.

A világ jelenlegi legjobb labdarúgóját a szövetségi kapitányok és az újságírók szavazatai alapján választják meg, arról nem szól a fáma, hogyan összesítik az eredményeket.

December 5-én Párizsban tétetik közhírré, melyik három női és férfi játékos kapta meg a legtöbb voksot, a díjátadó ünnepségre 2012. január 9-én, Zürichben kerül sor.

Szomorú egybeesés, hogy hétfőn hajnalban hunyt el az egyetlen magyar aranylabdás, a címet 1967-ben elnyerő Albert Flórián

ARANYLABDA, A 23 JELÖLT:
Andrés Iniesta spanyol 26 éves középpályás Barcelona
Bastian Schweinsteiger német 26 éves középpályás Bayern München
Cesc Fabregas spanyol 23 éves középpályás Arsenal/Barcelona
Cristiano Ronaldo portugál 25 éves csatár Real Madrid
Daniel Alves brazil 27 éves védő Barcelona
David Villa spanyol 28 éves csatár Barcelona
Diego Forlán uruguayi 31 éves csatár Atlético Madrid/ Inter
Éric Abidal francia 32 éves hátvéd Barcelona
Gerard Piqué spanyol 24 éves hátvéd Barcelona
Iker Casillas spanyol 29 éves kapus Real Madrid
Karim Benzema francia 23 éves csatár Real Madrid
Lionel Messi argentin 23 éves középpályás Barcelona
Luís Suárez uruguayi 24 éves csatár Liverpool
Mesut Özil német 22 éves középpályás Real Madrid
Nani portugál 24 éves középpályás Manchester United
Neymar brazil 19 éves csatár Santos
Samuel Eto'o kameruni 29 éves csatár Inter/Anzsi Mahacskala
Sergio Agüero argentin 23 éves csatár Atlético Madrid/Man. City
Thomas Müller német 21 éves középpályás Bayern München
Wayne Rooney angol 26 éves csatár Manchester United
Wesley Sneijder holland 26 éves középpályás Inter
Xabi Alonso spanyol 28 éves középpályás Real Madrid
Xavi Hernández spanyol 30 éves középpályás Barcelona
AZ ÉV EDZŐJE-DÍJ 10 JELÖLTJE:
André Villas-Boas (portugál, Porto/Chelsea)
Arsene Wenger (francia, Arsenal)
Joachim Löw (német, német válogatott)
José Mourinho (portugál, Real Madrid)
Jürgen Klopp (német, Borussia Dortmund)
Óscar Tabárez (uruguayi, uruguayi válogatott)
Josep Guardiola (spanyol, Barcelona)
Rudi Garcia (francia, Lille)
Sir Alex Ferguson (skót, Manchester United)
Vicente Del Bosque (spanyol, spanyol válogatott)
Címkék: aranylabda
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu