Man. United, City, Bayern: ez fájhat!

Létrehozva: 2013. szeptember 16. 20:23
Három hazájában szárnyaló riválissal találja magát szemben a Bajnokok Ligája A és D-csoportjának három fő, egyelőre nem teljesen meggyőző esélyese az 1. fordulóban. A Manchester Unitedre egy támadásban veszélyes Bayer Leverkusen vár, a Cityre a selejtezőn átszáguldó Plzen, míg a Bayern Münchenre a masszív CSZKA. A kérdés csak az, hogy a három sztárcsapat közül melyiknek fog fájni? Így az idény elején akár mind a háromnak!


BAJNOKOK LIGÁJA, A-CSOPORT:

MANCHESTER UNITED-BAYER LEVERKUSEN - 20:45 óra

Sir Alex Ferguson utódlása 27 év múltán soha nem tűnt sétagaloppnak, de David Moyes a vártnál talán több gondba ütközik. Rögtön kezdődött a nyári Cesc Fabregas, Thiago Alcantara, Fábio Coentrao és Leighton Baines féle átigazolási pofonokkal, majd folytatódott a felkészülés kudarcaival és persze Wayne Rooney távozási ügyével. Aztán a Wigan és a Swansea leiskolázása enyhítette a bajt, ám azóta ismét csak kínlódik az együttes, főleg támadásban.

Az előjelek tehát nem ideálisak a Leverkusen ellen, de annyira azért rosszak sem. Rooney jól játszott a hétvégén, egyre kevesebb a sérült, így Kagava Sindzsi a csapattal edzett, a régóta hiányzó Darren Fletcher egymaga. Danny Welbeck és Phil Jones hétfőn tréninget hagyott ki, de ennek ellenére igencsak izmos kezdő futhat ki a pályára.

Moyes pályafutása első BL-csoportmeccsére készül, az Evertonnal egy selejtezőig jutott 2006-ban: „Azóta várom, mióta ide igazoltam. Közel jártunk az Evertonnal, de itt hozzá vannak szokva a BL-hez a szurkolók – emelte ki a menedzser, majd az esélyességről hozzátette. – Régen talán könnyebb volt rábökni a csoportok nyertesére, ma már szerintem kiszámíthatatlanabb, az egyik legjobb német illetve spanyol csapat és a veszélyes Sahtar áll előttünk."

A Leverkuseesn meglepetésre lett harmadik. A nyáron a fő veszteség André Schürrle volt, akinek 11 gólja és 7 gólpassza nagyon hiányzik majd a bal oldalról. A védelmet újra kellett szervezni: négy eltérő nemzetiségű és ligából érkezett helyettessel oldották meg és egyelőre sebezhető is. Előrébb Schürrlét a sokra tartott Szon pótolta, ő a tavaly 25 gólt termelő Kiessling és Sam mellé igazán ütős hármast alkothat. A bajnokságot bombaformában kezdte, a legjobban tartja a lépést a Bayern, Dortmund kettőssel, csak a Schalke verte meg, amúgy négyszer győzött.

Lars Bender, a középpálya kulcsembere kérdéses a derekával.

A Manchester United várható kezdőcsapata: De Gea - Smalling, Evans, Vidics, Evra - Carrick, Fellaini - Valencia, Rooney, Young - Van Persie.

---

REAL SOCIEDAD-SAHTAR DONECK - 20:45 óra

D-CSOPORT:

BAYERN MÜNCHEN-CSZKA MOSZKVA - 20:45 óra

Új edző, új stílus - ez egyelőre a Bayern München, amelynek a tavaszi elsöprő BL-győzelem után nem kellett volna nagyon változtatni sebezhetetlen, totális fociján. Mégis megtette, persze még közel sem annak tudatában, hogy triplázni fog. Azóta Josep Guardioláról szól minden és ahogy az várható volt, nincs egyszerű dolga a vezetőedzőnek, hiába vette át a világ legjobb csapatát. Mario Gomez elengedése jól jelezte, hogy nem kíván hasonulni a direkt focihoz, hanem saját világát erőlteti rá a csapatra. Ehhez szerzett két kreatív középpályást, Mario Götzét és a még nagyobb vitatémát jelentő Thiago Alcantarát, de egyelőre sérülések miatt a régiekről szól a játék.

Ami nyilvánvaló, hogy nehezebben nyeri mérkőzéseit az együttes, mint mondjuk tavasszal tette, persze azt is látni kell, nem szeptember elején szükséges csúcsformában lenni. A védelem ismét alig-alig törhető fel, ám elöl egyelőre csak óvatos számban érkeznek a gólok, így kétgólosnál nagyobb bajnoki győzelmet még nem aratott.

Guardiolát hétfőn persze már rögtön a címvédésről kérdezték: „Túl korai erről beszélni, először túl akarjuk élni a csoportkört. Aztán majd meglátjuk, hogyan tovább.  – reagált szerényen a szakember. – Nehéz mérkőzés lesz, egy fizikálisan borzasztóan erős csapat lesz, sokkal inkább, mint például a téli szünetet követően lenne."

A két hiányzó ifjú tehetség mellett Javi Martínez sincs, Holger Badstuber hosszú távú hiányzó, míg Bastian Schweinsteiger kisebb kérdőjel. A várható kezdő döntően a Hannovert szombaton 2-0-ra verő csapatból kerülhet ki.

A CSZKA a gazdag orosz klubok megtestesítője. Hazai alapon, rengeteg, neves, jól fizetett légióssal fűszerezve. A siker kulcsa az egység volt, de a kispadja továbbra sem tűnik elég hosszúnak. A nyáron a lényeget teljesítette, Honda Keiszukét megtartotta, aki a Milan nagy fájdalmára orosz színekben szerepel a BL-ben és ha télen továbbáll, már nem lehet az olaszok segítségére tavasszal. Mivel nagyobb változások nélkül túlélte a nyarat, így a papírforma szerint tovább folytatta tavalyi menetelését hazájában, 6-2-0-s mérlegével az élen áll. Veszélyes ellenfél lesz.

Egyik kulcsembere, Rasmus Elm biztosan kimarad, míg az egyik legjobb támadója, Seydou Doumbia kérdéses.

A Bayern München várható kezdőcsapata: Neuer - Rafinha, Boateng, Van Buyten, Alaba - Lahm - Robben, Müller, Kroos, Ribéry - Mandzukic.

---

VIKTORIA PLZEN-MANCHESTER CITY - 20:45 óra

Nem hangzik ismerősen a csehek neve? Plzen a cseh bajnok, a tavasszal hosszú ideig vezetett, de a végén megszenvedett az aranyért. Az elmúlt években állandó résztvevője volt az európai sorozatoknak. A nyáron egyetlen kulcsember távozott, de őt pótolták, ezen kívül néhány csere jött és ment. A felkészülése gyengén sikerült, majd botrányos védekezéssel 3-2-re elveszítette a Jablonec elleni Szuperkupát. Azóta három BL-selejtezőn száguldott át, egy gyanús párharcban hazaküldte a bosnyák, egy simában az észt, majd egy egyoldalú csatában a szlovén bajnokot. Mindezt ráadásul sokáig sérült házi gólkirálya nélkül tette (aki azóta sem fér vissza a kezdőcsapatba) úgy, hogy közben ontja a gólokat, az idén már hatszor lőtt legalább négyet és kilencszer legalább hármat.

A Manchester City persze más kaliber, főleg egy újabb intenzív nyár után. Az elmúlt évek stabil csatársora az idénre kicserélődött, se Tévez, se Balotelli, helyettük immár Álvaro Negredo és Sztevan Jovetics a gólfelelős Edin Dzeko és Sergio Agüero mellett. Pontosabban lennének, de a montenegrói sérülései miatt csak késve kapcsolódott be a munkába és első mérkőzése kezdőként nem volt éppen meggyőző a hétvégén, igaz a spanyol eddig remekel.

A keret egyébként nem sokat változott, Jesús Navas sebessége a szélen bármelyik csapat ellen életveszélyes lehet, de egyelőre úgy tűnik, hogy akárcsak Bayern Münchennél és a Manchester Unitednál, egyelőre itt is szokja egymást az új edző és a játékosok. Pedig a Newcastle legázolása szinte álomszerű volt a szurkolók számára, négy gól, izgalmak nélkül. Azóta azonban a lenézett Cardiff City elsősorban szögletekből meglepte és a másik újonc, a Hull City elleni 2-0 sem olyan sima, mint ahogy kinéz. Az elején botrányosan védekezett és két-három gólt is kaphatott volna, mielőtt győzött a rutin. A Stoke City elleni nullázás pedig a támadósor komoly kritikája.

„Nagy hiba lenne, ha egy csekélyebb európai múlttal rendelkező ellenfelet lenéznénk – figyelmeztetett a története harmadik BL-szezonját futó együttes menedzsere, Manuel Pellegrini. – Tavaly a Milan és a Zenit is örült a Málagának, aztán beletört a bicskájuk. Immár három éve, hogy nem teljesít a City jól a nemzetközi porondon, most meg kell próbálnunk a legjobb játékunkat elővenni. Nem fognak tőlünk megijedni, harcra készülünk!"

Jó hír, hogy az augusztus 19. óta hiányzó, sérült csapatkapitány, Vincent Kompany először a keret tagja, egy másik védő, Martín Demichelis pedig egyelőre sérült. David Silva, Gael Clichy és Micah Richards mind kérdéses. Ennek ellenére a kezdő összerakása még mindig a bőség zavarában történhet, persze a védelmet leszámítva.

A Manchester City várható kezdőcsapata: Hart - Zabaleta, Lescott, Nasztaszics, Kolarov - Navas, Fernandinho, Touré, Milner - Agüero, Dzeko.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu