Magyar edző nevétől hangos a világ

Szerző: SHLétrehozva: 2013. május 16. 15:34
Fél évszázada nem tud nyerni európai kupadöntőt a Benfica labdarúgócsapata, egymás után hétszer bukott el. A szerda esti El-döntőben is pechje volt, a meccs nagy részében jobban játszott, de egy, a hosszabbításban szerzett fejesgól miatt alulmaradt. Portugáliában nem keresik az okot, hanem tudják: Guttmann Béla átka. Bemutatjuk a magyar edzőt, aki holtában sem hagyja nyugodni azt a klubot, amelynek csapatával kétszer is BEK-et nyert, és ahonnan dicstelenül távozott a 60-as évek elején.


Guttmann Béla - akit 2007-ben a The Times című angol lap minden idők nyolcadik legjobb edzőjének választott - a futballtörténelem egyik legellentmondásosabb figurájának számít. Portugáliában az 50-es, 60-as évek José Mourinhójaként emlegetik. Megosztó személyiség volt, akinél jobban kevesen értettek a futball pszichológiájához. Közös a két edzőben továbbá, hogy mindketten dicstelenül távoztak a Benficától, kísértetiesen hasonló körülmények között.

Guttmann tánc- és illemtanárként kezdte, csak ezután következett a futball, amely jó választásnak bizonyult, kétszeres bajnok lett az MTK-val, ez a duplázás később edzőként is összejött neki Magyarországon az Újpesttel.

A zsidó származású Guttmann Svájcban vészelte át a második világháború éveit, az 50-es években Olaszországban, és Dél-Amerikában szerzett nevet magának a labdarúgóedzők világában. Az aranycsapat legendás kapitányának, Sebes Gusztávnak a nyomdokain haladva vezette be a 4-2-4-es játékrendszert Brazíliában, ennek a jelentőségéről csak annyit, hogy ezzel nyerte első vb-címét Brazília 1958-ban, Pelével a csapatban.

Igazán emlékezeteset Portugáliában alkotott. 1959-ben a Porto csapatát vette át, ötpontos hátrányról lett bajnok a Benficát megelőzve, hogy aztán az ősi rivális lisszaboniakhoz igazoljon. Itt azzal kezdte, hogy húsz játékost dobott ki a keretből, fiatalítást hajtott végre, majd 1960-ban és 1961-be is megnyerte az aranyat - ezúttal a Benficával. Csapatával az európai klubfutballban is csúcsra jutott, egymás után két évben: előbb a Barcát győzték le a döntőben 3-2-re, egy évre rá az akkor világverő Realt 5-3-ra. A sikerek egyik kulcsa a mozambiki származású portugál csatárcsillag, Eusebio volt, akit Guttmann fedezett fel a Benficának.

Legendásan öntörvényű volt (arra különösen allergiás volt, ha bárki is beleszól a csapat összeállításába), egy klubnál sem tudott hosszabb időre kikötni. Azt tartják róla, hogy furfangos, ugyanakkor nehéz fickó volt, aki könnyen felkapta a vizet.

Nem meglepő módon a Benficával is botrányos körülmények között váltak el útjaik, ezt azóta is emlegetik a portugál fővárosban. Az edző fizetésemelést kért a második BEK-siker után, az elnök viszont arra hivatkozott, nem szerepel ilyen kitétel a szerződésében. Erre Guttmann vette a kalapot, s azzal köszönt el, "nélkülem száz évig nem fogtok európai kupát nyerni!"

Akkor senki sem dőlt kardjába jóslata miatt, csakhogy a hatvanas években három további BEK-döntőt elbukott a Benfica, és aztán 1990-ig újabb három európai kupadöntőt...

Hiába imádkozott az 1990-es Milan-Benfica BEK-finálé előtt Guttmann sírjánál a mélyen vallásos Eusébio, hogy a túlvilágról oldja fel az átkát, Frank Rijkaard góljával az olaszok nyertek 1-0-ra.

Az európai szereplés egyet jelent a rontás elleni küzdelemmel a Benfica számára - tartják Portugáliában. Szerda este újabb csatát veszített el a csapat ebben a háborúban, a Chelsea elleni amszterdami El-döntőben. Holott sokáig fölényben játszott, egy hosszabbításban szerzett gól megpecsételte a sorsát.

Guttmann közel negyvenéves edzői pályafutása során számtalan világhírű futballistával dolgozott együtt, így többek között Kocsissal, Puskással, a brazil Zizinhóval, Eusébióval, olyan világhírű kluboknál fordult meg, mint az AC Milan, a Porto, az FK Austria vagy a görög Panathinaikosz. Igazi világvándor volt, 13 különböző országban, 25 különböző helyen dolgozott 1973-ig, amikor egyik kedvenc játékosa, a 26 éves portugál középpályás Pavon egyszercsak összesett a pályán. Meghalt, Guttmann ezután döntött úgy, hogy felhagy az edzősködéssel 74 évesen.

IDÉZETEK GUTTMANNTÓL
  • "Sohasem érdekelt, ha gólt kapunk, a lényeg, hogy mi rúgjunk többet."
  • "Kirúgtak, pedig nem vagyok sem bűnöző, sem homoszexuális".
  • "Egy klubnál az edző első szezonja csendes, a második már sokkal nehezebb, a harmadik pedig végzetes."
  • "Az edző olyan, mint az oroszlánszelídítő. Addig uralkodik az állatok felett, míg látszik rajta a magabiztosság, és hogy semmitől sem fél. De az első alkalommal, amikor a félelem megjelenik a szemében, elveszett".
GutTmann Béla (Budapest, 1900. március 13. - Bécs, 1981. augusztus 28.) sikerei számokban

Játékosként
Magyar bajnok: 1921, 1922
Osztrák bajnok: 1925
Az Egyesült Államok kupagyőztese: 1929

Edzőként
BEK-győztes: 1961, 1962
KK-győztes: 1939
Magyar bajnok: 1939, 1947
Olasz bajnok: 1955
São Paolo állam bajnoka: 1957
Portugál bajnok: 1959, 1960, 1961
Uruguayi bajnok: 1962
Portugál kupagyőztes: 1962

Címkék: guttmann_bela
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu