Hetvenéves az edzők edzője

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 7. 22:10
Hetvenedik születésnapja alkalmából szerdán a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) székházában köszöntötték Mezey Györgyöt, korábbi szövetségi kapitányt, a magyar edzőképzés egyik vezető alakját.


Mezey György - aki klubszinten 1991-ben a Honvéddal, idén a Videotonnal nyert bajnokságot - átvehette a szövetség ajándékát, egy kristályvázát, majd példaképét, a szintén 1941-es születésű Sir Alex Fergusont idézve humorosan megjegyezte: ez az a kor, amikor a születésnapon a gyertyák már többe kerülnek, mint maga a torta.

Mezey a 80-as évek közepén érte el edzői pályafutása egyik legnagyobb sikerét, irányításával a magyar válogatott kiharcolta az 1986-os világbajnoki részvételt: öt győzelemmel és egy vereséggel (a hollandok ellen már tét nélküli meccsen szenvedtünk vereséget) csoportelsőként nyerte selejtező csoportját, és az első helyig jutott az európai ranglistán. 1985 különösen sikeres év volt az életében, ekkor az év labdarúgó edzőjének választották Magyarországon, majd megkapta az év európai szövetségi kapitánya címet is. 1986 márciusában, a világbajnokság előtt válogatottunk 3-0-ra verte a Népstadionban Brazíliát.

Mezey György összesen 35 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat, ezeken 20 győzelem mellett hét döntetlen és nyolc vereség volt a mérlege. Az általa vezette edzőképző 2002. november 8-án teljes jogú tagjává vált az UEFA Európai Edzőképző Projektnek, az utánpótlás-fejlesztézst célzó Bozsik Program alapjainak megteremtése is az ő nevéhez fűződik.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu