Gyurta Dániel Európa-bajnok!

Szerző: MTILétrehozva: 2011. december 11. 19:29
Gyurta Dániel aranyérmes lett az úszók rövidpályás Európa-bajnokságának befejező napján 200 m mellen a lengyelországi Szczecinben. Mellette Jakabos Zsuzsannának 400 m vegyesen, valamint Verrasztó Evelynnek és Cseh Lászlónak 200 m gyorson kiérdemelt bronzérme tette teljessé a vasárnapi magyar medálgyűjteményt.


 

Gyurta, aki 25 méteres medencében ugyanebben a számban volt már vb-második, s a vasárnapi sikerét megelőzően 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben is Európa-bajnoki címet szerzett, aranyesélyeshez méltóan, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott 2:02.37 perces idővel, idei legjobbjával. Az ezen a távon normál, vagyis 50-es medencében világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Gyurtát senki sem tudta megszorítani, nagy fölénnyel, nagyjából egy testhossznyi előnnyel végzett az élen.

„Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy mindenképp jobb időt menjek, mint tavaly Dubajban - nyilatkozta Gyurta Dániel az MTI-nek. - Ez végül is sikerült, örülök, hogy 2:03 alá tudtam menni. Ennél jobbat csak akkor tudtam volna kihozni magamból, ha van valaki közvetlenül mellettem, vagy valaki megy előttem, akit mindenképp utol kellett volna érni. Természetesen a győzelemnek nagyon örülök, azt hiszem, minden sikert meg kell becsülni, ezt az Európa-bajnoki aranyérmet éppúgy, mint bármelyik másikat, mert manapság nagyon sok jó úszó van, és egyre nehezebb a legjobbnak lenni. Annyit ígérhetek, mindent elkövetek annak érdekében, hogy jövőre is hasonló eredményeket érjek el. És persze ezúton is hadd köszönjem meg a családomnak, az edzőimnek és a csapattársaimnak, hogy ilyen remek évet zárhatok!"

A 200 m mell döntőjének másik magyar résztvevője, Molnár Ákos 2:07.72-vel nyolcadik lett.

A zárónapi bronzérmesek közül Jakabos Zsuzsanna címvédőként vágott neki a 400 m vegyes fináléjának, ahol azonban ezen az estén akadt nála két gyorsabb is. Mégsem lehet hiányérzete, s nemcsak azért, mert szombaton 100 m vegyesen második volt. Hanem mert 4:27.86 perces országos csúccsal csapott a célba, hat tizeddel lejjebb szállítva 4:28.46-os, 2009. december 13-án úszott magyar rekordját. Az eredményhirdetést követően ő ezt mondta:

„Az egyértelmű volt, hogy el kell kezdenem a táv első felén, máskülönben nem lett volna esélyem az éremre. Tudom, hogy mellen szoktak elmenni tőlem, ezen még dolgozni kell, annak viszont örülök, hogy a gyorson vissza tudtam jönni. A verseny előtt nem idegeskedtem, kicsit féltem is emiatt, hogy ez rossz jel, de szerencsére jól ment minden. Mindenképpen 4:30-on belül akartam úszni, ez bőven sikerült, érmet is nyertem, úgyhogy most nagyon örülök... Csak ne lennék annyira fáradt, de hát ez már a negyedik nap..."

Nem sokkal később Verrasztó Evelyn, aki 200 m vegyesen a nyitónapon Eb-ezüstig jutott, a 200 m gyors döntőjében produkálta a harmadik legjobb időeredményt 1:54.55 perccel úgy, hogy hatalmasat hajrázott. Ötven méternél még csak a hatodik, féltávnál, sőt még 175-nél is negyedik volt, ám az utolsó hosszon még előrébb lépett. Verrasztó 2010-ben is a harmadik, egy évvel korábban pedig a második helyen végzett ugyanebben a számban.

„Az éremnek örülök, annak is, hogy ez a legjobb időm az évben - de sokkal több miatt nem lehetek boldog. Nem vagyok elégedett ezzel az Európa-bajnoksággal, úgy érzem, nem vagyok annyira gyors, mint tavaly ilyenkor... Igen, abban is lehet valami, hogy most egy kicsit későn indítottam a hajrát, de sajnos a "rossz" oldalon úsztam, nem láttam a spanyol lányt, őt talán megfoghattam volna, ha minden jól megy" - nyilatkozta Verrasztó Evelyn.

A vasárnap harmadik magyar Eb-harmadikja Cseh László lett ugyancsak 200 m gyorson, aki ezzel a negyedik szczecini medáljára tett szert a 200 és a 400 m vegyes, valamint a 200 m pillangó aranyai után. Az ennél fogva a kontinensviadal egészének legjobb férfi úszója 1:43.71 perc alatt sprintelte végig a távot, s bár sokáig csak az "utóvéd" tagja volt, fokozatosan törve előre végül pompás finissel ki tudta harcolni magának az őt ismét dobogóra jogosító pozíciót.

„Most mondjam azt, hogy csalódott vagyok? Pedig az vagyok, mert most aztán igazán olyan hangulatba kerültem, hogy ha egyszer nekimegyek egy számnak, akkor azt meg akarom nyerni - mondta Cseh László. - És amennyire belelendültem, bőven benne volt a mai napban, hogy meg tudom fogni Biedermannt és Magninit is. Ott hibáztam, hogy még mindig túl lassan kezdtem az első százat, pedig ha kicsit jobban megnyomom, akkor utol tudom érni őket az utolsó ötvenen. Mondjuk régen úsztam ebben a számban, azaz a taktikázáshoz, a helyes tempó érzékeléséhez még kellene némi tapasztalat. Ettől függetlenül elégedett vagyok az itteni teljesítményemmel, bár távolról sem mondhatom azt, hogy ezerszázalékos állapotban vagyok, bőven van még elvégzendő munka - viszont mentálisan nagyon jót tett az itteni szereplés."

Az utolsó magyar érdekeltségű számban, 100 m háton az ifjúsági olimpiai bajnok, és Szczecinben 200-on bronzérmes Bernek Péter a kilencedik lett 52.68 másodperccel.

Címkék: gyurta_daniel
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu