Ferguson öt legjobb igazolása

Szerző: SHLétrehozva: 2013. május 8. 12:31
Sir Alex Ferguson, a Manchester Untied 71 éves menedzsere szerda reggel maga jelentette be szezon végi visszavonulását. 27 évet ült a csapat kispadján, 49 trófeával gazdagította a klubot, és kitünő szeme volt a tehetségek és a kölünleges játékosok kiszúrásához. Lássuk az öt legjobb igazolást!


 

1. Peter Schmeichel (1991, Bröndby). A dán óriást ma is az angol bajnokság valaha volt egyik legjobb kapusaként tartják számon, mert valóban olyan biztonságot sugárzott hátulról, amely a Manchester United kilencvenes évekbeli sikereinek alapja volt.

Nemcsak az ellenfél csatárait tudta megfélemlíteni szenzációs védéseivel és habitusával, de gyakran a saját védőit sem kímélte, ha rendet kellett tenni a védelemben. A játékosért Ferguson mindössze 500 ezer fontot fiezett a dán Bröndbynek. Peter Schmeichel nyolc szezont töltött az Old Traffordon, az 1999-es Triplázás után igazolt Portugáliába, majd vissza Angliába.

2. Eric Cantona (1992, Leeds United). "Eric Király" csak öt évet töltött az Old Traffordon, de kitörölhetetlen nyomot hagyott a klub történetében. A francia csatárt egymillió fontért hozta át Ferguson a rivális Leedstől, de megérte: vezetésével négy PL-címet és két FA-kupát nyert a gárda, a róla szóló dalt pedig még ma is skandálják a szurkolók a meccseken. Feltűrt gallérja, káprázatos labdakezelése, cselei és góljai mellett ellentmondásos, mégis igazi vezéregyénisége tette ikonikussá.

Máig emlékezetes 1995-ös kung-fu-rúgását és sejtelmes nyilatkozatát bevallása szerint sosem bánta meg, bár nyolc honapra eltiltották. Emlékezetéről sokat mond az a 90-es évekbeli óriásplakát Manchesterben, amelyen ez a felirat állt: "1966 remek év volt az angol futball történetében." Majd lejjebb Cantona képe mellett: "Megszületett Eric." Aki nem tudná: 1966-ban nyert világbajnoki címet az angol válogatott... Helyi kultuszán sokat dobott, hogy a Manchester Unitedtől vonult vissza, mindössze 30 évesen.

3. Roy Keane (1993, Nottingham Forest). A játékos 3,75 millió fontos vételi ára akkoriban rekord volt az Egyesült Királyságban, amit sokalltak is a drukkerek, de az ír középpályás hamar bebizonyította, hogy nagyon is megérte ezt a pénzt.  Keane 12 éven át volt a United motorja, nyolc éven át kapitánya is. Tűzbe ment csapattársaiért, de a végsőkig hajtotta őket, ha kellett.

Máig emlékezetes az összetűzése Patrick Vieirával, az Arsenal csapatkapitányával a Highbury játékoskijárójában, 2005-ben. A francia sértegette Gary Neville-t, a MU jobbhátvédjét, Keane pedig ezt nem tűrte, és Vieirával amúgy is legendás volt a rivalizálásuk. Távozása miatt haragban, de legalábbis keserűen váltak el Sir Alex Fergusonnal.

4. Cristiano Ronaldo (2003, Sporting CP). David Beckham távozása után mindenképpen szélső kellett a Unitednek, bár a 12,24 millió font egy kicsit soknak tűnt a nyurga, ám kétség kívül tehetséges portugál fiatalért. Nos, nem volt az, Cristiano Ronaldóval ugyanis új aranykorszak kezdődött a klubnál.

Napról napra fejlődött, és az Old Traffordon eltöltött hat év alatt a világ egyik legjobb játékosa lett. 2008-ban Bajnokok Ligáját nyert a csapattal, 42 gólt szerzett a 2007/2008-as szezonban, és meg is kapta az Aranylabdát. 2009-ben 80 millió fontot fizetett érte a Real Madrid, ami a mai napig világrekord.

5. Edwin van der Sar (2005, Fulham). Sir Alex Ferguson egyik legnagyobb problémája már évek óta az volt, hogy Peter Schmeichel helyére egy világklasszis kapust igazoljon, de ez hat éven át nem sikerült neki. Egészen 2005-ig, amikor a 34 éves holland a klubhoz igazolt.

Érett kapusként nagyon hamar bizonyította, hogy még egyáltalán nem számít idősnek, és méltó utódja lett a dán óriásnak. Egy rakás rekordot megdöntött, és éveken át a Manchester United egyik legstabilabb pontja volt a kezdőcsapatban. 2011-ben visszavonult, helyére David de Gea érkezett, aki idén bizonyított.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hivatalos: Sir Alex Ferguson befejezte
Szerda reggel bombaként robbant a hír, hogy Sir Alex Ferguson, a Manchester United 71 éves menedzsere szezon végén feláll a kispadról, ahol majdnem 27 évet töltött. Ezt később hivatalos közleményben ő maga is megerősítette....
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu