Ferdinand: Túl sok a légiós a PL-ben!

Szerző: SHLétrehozva: 2013. szeptember 8. 18:05
Markáns véleményt fogalmazott meg Rio Ferdinand, a Manchester United BL-győztes, korábbi angol válogatott sztárja a szigetországi klubok játékospolitikájával kapcsolatban. Úgy véli, tarthatatlan a helyzet, hogy remek vagy ígéretes angol futballisták játékhoz sem jutnak a rengeteg légiós miatt, miközben egy ország várja el, hogy eredményt mutasson fel a nagy tornákon a válogatott.


Az alaphangot Greg Dyke, az FA elnöke adta meg a napokban, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kevés angol jut játéklehetőséghez kezdőként a Premier League-ben.

Rio Ferdinand osztja ezt a véleményt, sőt radikális változásokat sürget, a török mintára (és a Bosman-éra előtti általános európai gyakorlatnak megfelelően) korlátok közé szorítaná a légiósok foglalkoztatását.

"Ez a tendencia jelentős mértékben sújtja az angol válogatottat, csökkenti az előrelépés lehetőségeit. Ott van például a City szezonnyitója, a Newcastle elleni meccs. Alig láttam angolt a pályán, talán csak hárman voltak. Angol válogatott futballisták nem jutnak játékhoz, milyen dolog ez?

A magam részéről bevezetném azt a rendszert, amely Törökországban honos. Ott csupán tíz légiós lehet mindösszesen a keretben, és csak hatot nevezhetnek egy bajnokira. Persze tudom, hogy az uniós munkajogi előírások ezt nem teszik lehetővé, de ha meg akarjuk őrizni a hagyományainkat, és biztos alapokra akarjuk fekteni a jövőt, akkor valamit tennünk kell."

A török szövetség előírásai a 2014-2015-ös szezontól egyébként tovább szigorodnak, egy adott szezonra csapatonként már csak nyolc, egy adott meccsre csapatonként öt külföldi játékos lesz nevezhető.

A Premier League  homlokegyenest ellenkező trendet követ, mint amit Törökországban látunk. A PL éppen a légiósok segítségével lett a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb bajnoksága, aminek megfelelően a televíziós jogdíjakból érkező bevételek is hatalmasat emelkedtek.

A jelek azonban arra mutatnak, hogy ennek az angol válogatott és az angol játékosok isszák meg a levét (az élvonalban szereplő futballistáknak immár kevesebb, mint harmada angol).

Akad olyan vélemény, hogy a megoldás valamiféle "gentlemen's agreement" lehetne a klubok között, amelynek értelmében nem hivatalosan ugyan, de bizonyos irányelvekről egyeznének meg, és tartanák be egymás között.

Ehhez szemléleti változás kell, amelyre Ferdinand is felhívta a figyelmet: "Szerintem minden klubnál el kellene gondolkodni - legalább házon belül -, a játékospolitikáról, és akár minimum létszámot is meghatározni az angol játékosokra vonatkozólag.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu