Ez futballmeccs? Háború a pokolban!

Szerző: Czövek OszkárLétrehozva: 2013. szeptember 5. 15:02
Bő két évtizede még lőttek egymásra, most pedig a világbajnoki kijutásért küzdenek meg – remélhetőleg csak a futballpályán. A szerb és a horvát sztárok életük meccsére készülnek a Marakanában.


 

A magyar közvéleményt a román-magyar vb-selejtező tematizálja immár hetek óta (teljesen érthető módon), de a szomszédban sem akármi készül: a szerb és a horvát válogatott egymással meccsel Belgrádban.

A biztonsági intézkedések sosem látott méreteket öltöttek: a két szövetség megállapodása értelmében vendégszurkolók nem léphetnek be a stadionba, mi több, a szerbek úgy döntöttek, jegyet más ország állampolgára még csak nem is vehet. A Crvena zvezda otthonának, a Marakanának a befogadóképességét lecsökkentették, és a szurkolókat akár hétszer is átvizsgálhatják.

Aki attól tart, hogy horvátok tízezrei lepik el a várost, félelmet keltve a helyiekben, nagyon téved: a határt néhány napra lezárják, és horvát útlevéllel visszafordítanak onnan.

A két nemzeti együttes a különválás óta háromszor találkozott, méghozzá a 2000-es Eb selejtezőiben, illetve a közelmúltban. Belgrádban 0-0-s, míg Zágrábban 2-2-es döntetlen született anno, a mostani párharc első felvonásán 2-0-ra győztek a horvátok. Azon a mérkőzésen Szinisa Mihajlovics a szerbeket edzette, 1999-ben a horvátországi meccsen pedig játékosként szerepelt. Majd’ másfél évtizeddel ezelőtti emlékeit elevenítette fel nemrégiben.

„Zágrábban olyan volt a stadion, mint egy vulkán. Mindenhol rendőrök voltak. A két ország közötti háború még mindenkinek a fejében nagyon friss volt. Nagyon sok olyan játékos lépett pályára, akik jugoszláv színekben még együtt futballoztak” – beszélt a múltról, majd áttért a mostani meccsre.

„Ha bármelyik játékosom is piros lapot kap sportszerűtlen viselkedésért, amivel tűzbe hozza a közönséget, garantálom, hogy soha többé nem fog játszani a válogatottban. Itt az ideje, hogy elfelejtsük a múltat, baráti jobbot nyújtsunk, és a jövőbe nézzünk. Az egész világ minket fog figyelni.”

Az egész világon belül José Mourinho is ezt a meccset választotta péntek esti programnak, a Chelsea menedzsere már korábban jelezte, hogy a helyszínen kívánja megtekinteni az összecsapást. A kenyerét szintén Angliában kereső Matija Nasztaszics is óriási várakozásokkal tekint a találkozó elé, még akkor is, ha a Manchester Cityvel sok nagy csatát megélt már.

„A horvátoknak nagyon jó csapatuk van, az mellékes, hogy nincsenek a legjobb formában. Ettől függetlenül tisztelnünk kell őket. Teltház lesz, hatalmas buzdítás, de ez természetes is: nem mindennap játszunk ekkora meccset. Lehet, hogy az életben csak egyszer.

A zágrábi mérkőzésen betaláló Mario Mandzukic sorra nyeri a címeket a Bayern Münchennel, ennek ellenére aludni sem tud, ha a szerbek elleni csörtére gondol.

Ezek olyan meccsek, amelyekre egész életedben emlékezni fogsz. Mindenki erről beszél, és azért könyörögnek nekünk, hogy nyerjünk. Alig várom, hogy ott legyek a pályán, és kezdődjön a találkozó."

A horvátok számára már csak azért is muszáj nyerni, mert öldöklő csatát vívnak Belgiummal a csoport első helyéért, míg a szerbek lényegében lemondhatnak arról, hogy kijussanak a brazíliai vb-re.

 

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, A-CSOPORT:

SZERBIA-HORVÁTORSZÁG – péntek, 20:45 óra

Belgrád, Marakana, vezeti: Felix Brych (német).

VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

SZERBIA: Sztojkovics – Ivanovics, Szubotics, Nasztaszics, Kolarov – Fejsa, Matics – Tadics, Djuricsics, Markovics – Djordjevics.

HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Corluka, Lovren, Simunic, Strinic – Srna, Vukojevic, Modric, Rakitic – Mandzukic, Olic.

 

A CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Belgium 7 6 1 0 13 2 +11 19
2. Horvátország 7 5 1 1 10 4 +6 16
3. Szerbia 7 2 1 4 9 9 0 7
4. Wales 6 2 0 4 6 14 −8 6
5. Skócia 7 1 2 4 4 9 −5 5
6. Macedónia 6 1 1 4 3 7 −4 4
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu