Ez a Hollandia már nem az a Hollandia

Szerző: Vincze SzabolcsLétrehozva: 2012. szeptember 10. 16:20
A kedd esti Magyarország - Hollandia világbajnoki selejtező előtt minden magyar drukkert az foglalkoztat, hogy annyi sikertelen év és kudarc után végre van-e legalább egy kis esélyünk Louis van Gaal csapata ellen. A papírforma most sem mellettünk szól, de az Eb-n megtépázott önbizalmuk, és a keményfejű régi-új edző akár még a mi malmunkra is hajthatja a vizet. Mert a törökök ellen azért látszott: nincs még minden rendben a holland csapatban.


 

Louis van Gaal 2000 és 2002 között már volt a holland válogatott szövetségi kapitánya, és bár előtte Amszterdamban és Barcelonában is nagyon sikeres éveket töltött, a nemzeti csapat irányítása pályafutása legnagyobb kudarcát hozt: a csapat nem jutott ki a 2002-es világbajnokságra.

Bert van Marwijk azonban leégett a nyári Európa-bajnokságon, így Van Gaal kapott egy második lehetőséget. Esélyt arra, hogy eltörölje azt a fekete foltot edzői karrierjéből. A tréner sosem volt kedves ember, de szakmailag az egyik legjobb, ezt senki nem vitatja, és várhatóan most pláne mindent el fog követni a sikerért.

Bele is csapott. Kezdte azzal, hogy Nigel De Jongot (AC Milan), Rafael van der Vaartot (Hamburger SV), Ibrahim Afellay-t (Schalke 04) és Gregory van der Wielt (Paris Saint-Germain) kidobta a keretből, mert most váltottak klubot, keveset játszottak, és szerinte nem is annyira fontos nekik a nemzeti csapat.

Első lendületből Robin van Persie-t is csak csereként akarta játszatni, de a csatár annyira szimpatikusan reagált a mellőzés hírére, és megértette a mestert, valamint elkezdte szórni a gólokat új csapatában, a Manchester Unitedban, hogy Van Gaal mégis őt választotta Klaas-Jan Huntelaar helyett.

A 61 éves szakembernek ugyanis nemcsak játékosokra van szüksége, hanem teljes emberekre, és Marwijkkal ellentétben valamiért nem bízik vakon azokban a játékosokban, akik külföldön játszanak, és a sógora sem kerülhet be a kertbe, mint elődjénél. Bizonyíték: tizenkét játékost a holland klubok (Ajay, Feyenoord, PSV Eindhovan, AZ Alkmaar, RKC Waalwijk) adnak a válogatottnak, és Van Gaal családtagjai közelében sincsenek a válogatottnak.

De nem került be a keretbe az új sztár, a 19 éves Adam Maher sem, mert nem kezdő az AZ csapatában. Az egyetlen kérdés talán Arjen Robben, akinek fantasztikus képességei senki előtt nem kérdésesek, de a jellemhibái sem. Az viszont valószínű, hogy Van Gaallal ő sem mer szórakozni, és soha nem lesz olyan tiszteletlen vele, mint Marwijkkel az Eb-n.

Érthetetlen döntés a tréner részéről viszont Maarten Stekelenburg (AS Roma) kispadra ültetése, aki egyrészt jelenleg vitathatatlanul a legjobb kapus a holland keretben, másrészt Tim Krul (Newcastle United) könyöksérülése miatt indokolatlan is lenne a kihagyása a magyarok elleni kezdőcsapatból.

Ugyanakkor több új játékost felhozott a felnőtt válogatottba (Jordi Clasie, Adam Maher, Bruno Martins Indi vagy Daryl Janmaat), de ez a fajta bátor keretújítás és -átalakítás nem is meglepő az öntörvényű és néha indokoltalanul makacs Louis van Gaaltól.

A törökök elleni 2-0-s győzelem csak az eredmény miatt adott okot az örömre a hollandoknak, a mutatott játék miatt egyáltalán nem. A csapat becsületét csak a tapasztaltabb játékosok (Wesley Sneijder, van Persie és Robben) mentették meg, és persze a török csatárok idegeskedése.

A magyar csapat egy Andorra elleni 5-0-s győzelem után a csoport papíron legnhezebb ellenfelével találkozik. Az esélyesek a vendégeké lesznek, mint húsz éve mindig, de Louis van Gaal nem mindig hoz jó döntéseket, és ez a keményfejűsége akár még a mi malmunkra is hajthatja a vizet. Nem kell semmit túlgondolni, de tény: ez a Hollandia semmiképpen sem a 2010-es Hollandia.

A Magyarország - Hollandia világbajnoki selejtező kedd este 20:30-kor kezdődik a budapesti Puskás Ferenc Stadionban.

A hollandok csapata Törökország ellen: Tim Krul - Daryl Janmaat (Ricardo van Rhijn 46.), John Heitinga (Ron Vlaar 85.), Bruno Martens, Jetro Willems, Jordy Claise (Leroy Fer 49.), Luciano Narsingh, Kevin Strootman, Robin Van Persie, Wesley Sneijder (csk), Arjen Robben Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu