A legkeményebb döntő vár a Chelsea-re

Létrehozva: 2013. május 14. 19:40
Összejött az álomdöntő az Európa-ligában, szerdán megismétlődik a Bajnokok Ligája tavalyi csatája a nyolc között, a mezőny papíron első és harmadik, de valójában a két legjobb csapata találkozik. Nevek alapján a Kékek viszik a pálmát, de tehetségben portugál oldalon sincs hiány, ám nemzetközi kupagyőzelmekben annál inkább.


Az UEFA-koefficiensek alapján az európai ranglista 4. és 10. helyezettje csap össze. A portugálok elé csak az Inter férkőzik be a nyers számok alapján, de látva a kék-feketék keretének szétesését, folyamatos kudarcait és mindössze kilencedik helyét a Serie A-ban nyugodtan kijelenhető, az Európa-liga két legjobbja találkozik egymással.

A Benfica tavaly nyáron inkább gyengült, a Zenitet választó Axel Witsel a legnagyobb érvágás a középpályáról, védekezésben és támadásban is megkerülhetetlen kulcsfigura volt. A Manchester Cityhez került Javi García személyében egy másik meghatározó szereplő távozott, míg a csatársorból Javier Saviola (Málaga) állt tovább.

A távozókat pótolták, így érkezett a tehetséges Ola John, de igazán a Bragától vett Lima az, aki nagy igazolásnak bizonyult, ontja a gólokat, 18-at szerzett a bajnokságban, amivel jelenleg házi gólkirály (Oscar Cardozónak 16 van). Nem lehet panasz a másik nagy vételre, a középpályás Eduardo Salvióra sem, az Atlético Madridból érkezve 28 bajnokin 10 gólt jegyez. Szépen termeli a találatokat az ifjú spanyol csatár, Rodrigo is (20/7). A Benfica alapjában véve is technikás játékosokkal volt teletömve, az új szezonra pedig a bőség sem szenvedett csorbát.

„Hihetetlen tempó és átütőerő jellemzi játékukat, a szélsőhátvédek fel-alá zakatolnak, sokféle támadásvariációjuk létezik, kontrából pedig foghatatlanok" – jellemzett Alain Pardew, a Newcastle menedzsere a negyeddöntő előtt.

A BL-ben a Celtickel szemben illett volna továbbjutni a csoportkörből, de helyette alig egy vereséggel és döntetlennel verekedték át magukat négy ellenfélen az El-ben, pedig köztük volt a német bronzérmes Bayer Leverkusen és a török ezüstérmes Fenerbahce is. Az elődöntő viszont a bajnokság rovására ment, ahol egy váratlan döntetlen az Estorillal és a hétvégi fájó, utolsó percben beszedett portói vereség minden valószínűség szerint a címvédésbe kerül.

„Nehéz szerdán megvívni egy döntőt egy ennyire fájó vereség után, de nem bírtuk a kettős terhelést a Portóval szemben, és elért minket a végzet. Szerda azonban nagy nap lesz a Benfica történetében, időtlen idők óta vártunk erre a fináléra. Visszatérünk a múltba és egy új korszakot kezdünk" – fogalmazott Jorge Jesús vezetőedző.

Tényleg régóta böjtölnek a lisszaboniak, hiszen a 2011-es Braga ellen elveszített El-párharc az első nemzetközi elődöntőjük volt 18 év után, míg utoljára 1961-ben és 1962-ben győzött nagy kupadöntőben, amikor a magyar Guttmann Béla irányításával az Eusébio féle korszakban kétszer nyerték meg a BEK-et. Azóta zsinórban hat vereség a mérleg európai finálékban, legutóbb 1990-ben a BEK-ben a Milan állta a csapat útját Bécsben (0-1).

A Benfica kerete teljes, nincs sérült, így Cardozo lesz az ék, akit az európai topcsapatok által árgus szemekkel figyelt Salvio-Lima-Gaitán hármas segíthet. Hátrébb a labdatartásban jeleskedő Matics és Pérez adhatja meg a csapat stabilitását, míg a védelemben ott lesz a hírek szerint a Manchester Unitedbe tartó Ezequiel Garay.

Amennyire régóta várt egy fináléra a Benfica, annyira frissen élhet a Chelsea játékosaiban a tavalyi BL-döntő és a győzelem emléke. Azóta átélt egy s mást az együttes, így Didier Drogba távozását, kínos búcsúval egybekötött edzőváltást, Rafael Benítez agyonkritizálását, de úgy fest, minden jó, ha a vége jó. Márpedig most ez a helyzet.

Az ideiglenes menedzser a nyári 100 millió eurós bevásárlásra építve, Eden Hazard-ral, Oscarral, Victor Mosessel és César Azpilicuetával a sorban úgy tűnik, hogy képes lesz egyenesen a BL-be vezetni a csapatot. A hétvégi kínkeserves fordítás az Aston Villa otthonában ugyanis azt jelenti, hogy csak akkor kényszerül számolgatásra, ha az Arsenal két, a Tottenham egy mérkőzését megnyeri, míg saját maga kikap az Evertontól a zárófordulóban.

Eközben ráadásul a spanyol szakember mentve a menthetőt könnyedén egy újabb trófeával gazdagíthatja a Kékek gyűjteményét gyanús távozása előtt. Pedig Fernando Torres idénye megint csak szenvedéssel telt és John Terry is hol sérült volt, hol padozott, közel 10 játékos kölcsönadásával pedig felettébb szűkös keretből lehetett gazdálkodni.

Nagy kérdés volt, hogy a Chelsea nem-e félvállról veszi az Európa-ligát, mint tette tavaly a Manchester City és a United a Premier League érdekében, de a jelek szerint úgy volt vele, ha a negyeddöntőig eljut, akkor kockáztat. A Sparta Prahán és a Steaua Bucurestin ugyanis alig-alig szenvedték át magukat a láthatóan félgőzzel futkározó játékosok, de a jóval erősebb Rubin Kazanynak és a Tottenhamet kiejtő Baselnek már felpörögve esélyt sem adtak.

Különleges mérkőzés lesz a szerdai a 2010-ben és 2011-ben éppen a Benficától érkezett Ramires és David Luiz számára, akik a várható kezdő szerint a védekező középpályát alkotják majd. „Nagyon kötődöm a Benficához, amikor a saját bajnokságában játszik, de a pályán egy Chelsea-játékos leszek. Találkozom majd régi ismerősökkel, viccelődök velük egyet, de onnantól, hogy elkezdődik a mérkőzés, nem törődöm sem velük, sem bármi mással" – jelentette ki a 30 millió euróért vásárolt Luiz, akit megannyi barátja köti a lisszaboniakhoz.

Benítez pedig kihasználja, hogy két bennfentes is tagja a keretének: „Luiz és Ramires révén sok információval rendelkezünk riválisunkról, amelyre megpróbálunk építeni. Ők is elmondták, de a Liverpool edzőjeként (2010-ben az El-negyeddöntőben 5-3-as összesítéssel mentek tovább a Vörösök a visszavágót 4-1-re nyerve Fernando Torres duplájával - a szerk.) szerzett tapasztalatokból saját magam is tudom, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, igaz az egész sorozatban ilyen ellenfelekkel találkoztunk. Végig hittünk a győzelemben, ez most sem lesz másképp."

Az idény végére belendült Torres minden bizonnyal szerdán is kezd, miután a hétvégén csak padozott, azonban nem jut valószínűleg hely az Aston Villát szinte egymaga leigázó Frank Lampardnak. Az Oscar-Mata-Moses ifjú támadótengely támogathatja a spanyol szupercsatárt. John Terry és Eden Hazard elutazott, de csak előbbi ül le a kispadra súlyosabbnak tűnt bokasérülésével, míg az utóbbi combhúzódásával keretben sem lesz.

EURÓPA-LIGA, DÖNTŐ:

BENFICA-CHELSEA, 20:45 óra

Amszterdam, ArenA. Vezeti: Björn Kuipers (holland)

A BENFICA várható kezdőcsapata: Arthur - Pereira, Luisao, Garay, Melgarejo - Matics, Pérez - Salvio, Lima, Gaitán - Cardozo.

A CHELSEA várható kezdőcsapata: Cech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovics, Cole - Luiz, Ramires - Oscar, Mata, Moses - Torres.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu