Tökéletesnek kell lenni Vettel ellen

Szerző: SHLétrehozva: 2013. október 24. 14:10
Nagyon úgy néz ki, hogy az idei Formula-1-es világbajnokság Indiában el fog dőlni, és Sebastian Vettel (Red Bull) megszerzi sorozatban a negyedik világbajnoki címét is. A riválisok már alig reménykedhetnek valamiben, és csapattársa, a szezon végén távozó Mark Webber szerint tökéletes hétvégét kell zárnia annak, aki meg akarja akadályozni a címvédőt abban, hogy idén is a trónon maradjon.


 

Ha a címvédő Sebastian Vettel (Red Bull) a Formula-1-es Indiai Nagydíjon legalább ötödik helyen végez, akkor sorozatban negyedik világbajnoki címét is megszerzi, és az utóbbi futamok statisztikáit végigböngészve, meglepetés lenne, ha a német nem állna most is legalább a dobogóra. Adaléknak pedig annyit, hogy eddig kétszer rendeztek Indiában futamot (2011, 2012), és mindkettőt Vettel nyerte meg.

A német az idei szezonban nemcsak a riválisok hibái és lemaradása miatt tudott az eddigi tizenöt futamból kilencet megnyerni, hanem mert fantasztikus formában vezeti az RB9-et, az augusztusi nyári pihenő óta például mind az öt versenyt megnyerte: első lett Spában, Monzában, Szingapúrban, Koreában és Szuzukában is. Ez 125 világbajnoki pont, közben pedig a legfőbb riválisa, Fernando Alonso (Ferrari) csak 74-et szedett össze. Majdnem feleaanyit.

Nem utolsó sorban pedig renekül összerakott autó van alatta, akárcsak az elmúlt szezonokban, és a riválisok is kevés dologban bíznak már. Leginkább a jövő évben. "Nagyon jó autóm van, bár nem olyan gyors, mint a Red Bull - mondta Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája. - Ha minden megteszünk, akkor talán meg lehet verni Sebastiant és Markot. Egy biztos, én meg is fogok tenni mindent."

Vettel riválisai valójában már nem azok, egyrészt mert Alonso előtt is 90 ponttal vezet a pontversenyben, nála közelebb pedig már senki sincsen hozzá, azaz a spanyolon kívül már matematikai esélye sincs senkinek vele szemben. Kimi Räikkönen pedig talán már azzal van elfoglalva, hogy jövőre visszamegy a Ferrarihoz, és a Lotus amúgy sem képes elég jól teljesíteni az időmérőkön, jól bizonyítja ezt a finn utóbbi öt futamon elért rajthelyezése: 8., 11., 13., 9., 9. Lehet, hogy gyorsan vezet, de nem mindegy, honnan indul.

"Aki le akarja lökni a csúcsról Vettelt, annak tökéletes hétvégét kell zárnia - mondta a Red Bull másik pilótája, a szezon végén távozó Mark Webber. Nem titok, sosem volt felhőtlen a kapcsolata világbajnok csapattársával. - Először is meg kell szereznie a pole pozíciót, majd tökéletes verseny és tökéletes taktika kell. Mindennek a helyén kell lennie." Ugyanakkor elismerte Vettel kvalitásait és munkabírását is.

A nyári szünet óta eltelt időszakban a Formula-1 inkább arról szólt, ki hova igazol, és milyenek lesznek az erőviszonyok 2014-ben. A jelek szerint jövőre is ugyanaz lesz a fő kérdés, mint az utóbbi években mindig: ki állítja meg a Red Bullt, és Sebastian Vettelt. Idén már senki, ez borítékolható.

2013-AS FORMULA-1-ES SZEZON

16. FUTAM, INDIAI NAGYDÍJ

AZ EGYÉNI ÉS KONSTRUKTŐRI VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull)
297 pont 1. Red Bull-Renault 445 pont
2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
207 pont 2. Ferrari 297 pont
3. Kimi Räikkönen (finn, Lotus)
177 pont 3. Mercedes 277 pont
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
151 pont 4. Lotus-Renault 264 pont
5. Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
148 pont 5. McLaren-Mercedes 83 pont
6. Nico Rosberg (német, Mercedes)
126 pont 6. Force India-Mercedes 62 pont
7. Felipe Massa (brazil, Ferrari)
90 pont 7. Sauber-Ferrari 55 pont
8. Romain Grosjean (francia, Lotus)
87 pont 8. Toro Rosso-Ferrari 31 pont
9. Jenson Button (brit, McLaren)
60 pont 9. Williams-Renault 1 pont
10. Nico Hülkenberg (német, Sauber)
49 pont
11. Paul Di Resta (brit, Force India)
36 pont
12. Adrian Sutil (német, Force India)
26 pont
13. Sergio Pérez (mexikói, McLaren)
23 pont
14. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso)
18 pont
15. Jean-Éric Vergne (francia, Toro Rosso)
13 pont
16. Esteban Gutiérrez (mexikói, Sauber)
6 pont
17. Pastor Maldonado (venezuelai,Williams) 1 pont

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Két mp alatt, világrekord a Ferrarinál
A Ferrari megdöntötte a boxkiállás 2.05 másodperces világrekordját, amelyet még a Red Bull tartott, és a Formula-1-es Japán Nagydíjon, Fernando Alonso kerékcseréjénél két szekundum alá mentek. Az új csúcs 1.95 másodperc, ími így...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Megvan Ricciardo utódja a Toro Rossónál
Az már eddig is biztos volt, hogy Daniel Ricciardo év végén elhagyja a Toro Rosso Formula-1-es csapatát, és a világbajnoki címvédő Red Bullhoz szerződik, a távozó Mark Webber helyére. Az olasz istálló hétfőn bejelentette, hogy...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vettelnek a mesterötös is kevés volt
Sebastian Vettel túlélve a kalandos rajtot, a verseny döntő részében a 2. és 3. helyen haladva, de fantasztikus hajrávak megnyerte a Formula 1-es világbajnokság Japán Nagydíját. A címvédő zsinórban ötödik győzelmével már egy...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu