A Ferrari a boxban bukta el a futamot

Szerző: SHLétrehozva: 2012. július 9. 10:28
Mark Webber (Red Bull Racing) taktikázott a legjobban Silverstone-ban, miután a verseny vége előtt négy körrel megelőzte Fernando Alonsót (Ferrari) és az élre állt. A Ferrari pedig közel állt a győzelemhez, a gumiválasztást viszont elszúrták. A verseny negatív hőse megint Pastor Maldonado (Williams) volt, aki biliárdban biztos nagyon jó.


 

Fernando Alonso (Ferrari) kis híján rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon, hiszen miután megszerezte a pole pozíciót, 48 körig az élen autózott az 52 körös versenyen is. Akkor azonban jött Mark Webber (Red Bull Racing), és lendületből szinte letolta a pályáról.

Ez a verseny a maranellói csapatnak egyértelműen a gumikon ment el, hiszen Alonso alatt nagyon megbízható volt a F2012, de a spanyol kemény keveréken rajtolt, majd lágyon fejezte be a versenyt, ami ugyan nem fogyott el teljesen, de látványosan nem bírta a keménnyel rohamozó ausztrál rohamait.

Webber egyénként úgy véli, jó esélye van idén megnyerni a Formula-1-es világbajnokságot, legnagyobb ellenfele pedig Alonso lesz. "Nem érdekel, ki a harmadik, negyedik, ötödik. Csak a kissrácot nézem mellettem (Alonso), aki egyre jobban és jobban megy a Ferrarival, ezért nyomni kell keményen, hogy utolérjük. Hosszú szezon lesz."

Alonso egyelőre az élen áll az egyéni világbajnokságban, 13 ponttal előzi meg Mark Webbert (129-116), és annak ellenére, hogy a téli teszteken erősen köhögött a Ferrari, a spanyol kétség kívül a legtöbbet hozza ki belőle. Ha Silverstone-ban nincs az elhibázott gumitaktika, megszerehette volna harmadik idei futamgyőzelmét. Ettől csak pár kör választotta el.

"Az embernek vegyes érzelmei vannak akkor, ha végig az élen autózik, és 4-5 körrel a verseny vége előtt átveszik tőle a vezetést - nyilatkozta Alonso. - De a bajnoki pontok szempontjából ez egy újabb csodálatos hétvége volt, különösen, ha beleszámolom azt, hogy egyre nagyobb volt az előnyünk Sebastian Vettellel és Lewis Hamiltonnal szemben. De javulnunk kell, és legközelebb, hoznunk kell azt az extra 2-3 másodpercet, hogy legyőzzem Markot."

A szezon során először érdemel említést csapattársa, Felipe Massa, aki évek óta csak most versenyzett úgy, mint 2008-ban, és negyedik helyre hozta be a Ferrariját. Rengeteg kritika érte az utóbbi években, de a csapat eddig megtartotta. Idén azonban vége lett Luca Di Montezemolo elnök türelmének, aki kerek-perec megmondta, hogy vagy jönnek az eredmények, vagy a brazil repül a csapattól. Persze finomabban fogalmazott.

A hétvége negatív hőse mindenképpen Pastor Maldonado (Williams) volt, aki a 12. körben ahelyett, hogy szépen megelőzte volna a nála lassabb Sergio Pérezt (Sauber), inkább kilökte egy kanyarban. A mexikói versenye ezzel véget is ért. A boxban nem volt ideges, higgadtan lehülyézte a venezuelait, és csak annyit tett hozzá, hogy ez az ürge nagyon veszélyes. Maldonadónak néha tényleg elborul az agya, jól látható volt ez Lewis Hamiltonnal szemben Valenciában. Mindenestre az érintett se akkor, se most nem érezte hibásnak magát.

Kobajasi Kamui még a 38. körben egy érdekes boxkiállással vétette észre magát. Elszámíthatta a féktávot, vagy elfelejtette, hol is vannak az ő szerelői, mindenestre nagy sebességgel hajtott közéjük, akik csak gyors reakcióidejüknek köszönhetik, hogy nem történt komolyabb baj. Ketten így is könnyebben megsérültek, a pilóta pedig elnézést kért tőlük még a verseny alatt, rádión.

A két McLaren viszont meglepetésre sehol nem volt, és maguk a pilóták sem értik, hova tűnt el hirtelen az MP4-27 sebessége. Jenson Button ráadásul még maga is bevallotta, hogy gödörben van, most onnan próbál kimászni. Hogy valami technikai hiba lehet, onnan is látszik, hogy a brit csapat boxkiállásai most rendben lementek, a szerelők egyszer sem bakiztak Silverstone-ban, mint egyébként az az elmúlt futamokon többször előfordult.

Mark Webbernek Monaco után ez volt a második futamgyőzelme, ezzel Fernando Alonso után a második duplázó lett idén. Folytatás két hét múlva a Hockenheimringen, ami az idei Német Nagydíjnak ad otthont, utána pedig Magyarországra jön a Formula-1.

2012-ES FORMULA-1-ES SZEZON
BRIT NAGYDÍJ, A FUTAM VÉGEREDMÉNYE:
1. Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing-Renault), 1:25:11.288
2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 3,060 másodperc hátrány
3. Sebastian Vettel (német, Red Bull-Renault), 4,836 mp.h.
4. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 9,519 mp.h.
5. Kimi Räikkönen (finn, Lotus-Renault), 10,314 mp.h.
6. Romain Grosjean (francia, Lotus-Renault), 17,101 mp.h.
7. Michael Schumacher (német, Mercedes), 29,153 mp.h.
8. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes), 36,4 mp.h.
9. Bruno Senna (brazil, Williams-Renault), 43,3 mp.h.
10. Jenson Button (brit, McLaren-Mercedes), 44,4 mp.h.
11. Kobajasi Kanui (japán, Sauber-Ferrari), 45,3 mp.h.
12. Nico Hülkenberg (német, Force India-Mercedes), 47,8 mp.h.
13. Jean-Éric Vergne (francia, Toro Rosso-Ferrari), 51,2 mp.h.
14. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso-Ferrari), 53.3 mp.h.
15. Nico Rosberg (német, Mercedes), 57.3 mp.h.
16. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams-Renault), 1 kör hátrány
17. Heikki Kovalainen (finn, Caterham-Renault) 1 k.h.
18. Timo Glock (német, Marussia-Cosworth), 1 k.h.
19. Charles Pic (francia, Marussia-Cosworth) 1 k.h.
20. Pedro de la Rosa (spanyol, Hispania Racing Team-Cosworth), 2 k.h.
21. Narain Karthikeyan (indiai, Hispania Racing Tream-Cosworth), 2 k.h.

Leggyorsabb kör: Kimi Räikkönen (finn, Lotus), 1:34.661

Kiestek:
22. Sergio Pérez (mexikói, Sauber-Ferrari), 14. kör
23. Paul di Resta (brit, Force India-Mercedes), 3. kör
24. Vitalij Petrov (orosz, Caterham-Renault), 1. kör
AZ EGYÉNI ÉS KONSTRUKTŐRI VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Fernando Alonso 129 1. Red Bull-Renault 216
2. Mark Webber 116 2. Ferrari 152
3. Sebastian Vettel 100 3. Lotus-Renault 144
4. Lewis Hamilton 92 4. McLaren-Mercedes 142
5. Kimi Räikkonen 83 5. Mercedes 98
6. Nico Rosberg 75 6.Sauber-Ferrari 60
7. Romain Grosjean 61 7. Williams-Renault 47
8. Jenson Button 50 8. Force India-Mercedes 44
9. Sergio Pérez 39 9. Toro Rosso-Ferrari 6
10. Pastor Maldonado 29
11. Paul di Resta 27
12. Michael Schumacher 23
13. Felipe Massa 23
14. Kobajasi Kamui 21
15. Bruno Senna 18
16. Nico Hülkenberg 17
17. Jean-Éric Vergne 4
18. Daniel Ricciardo 2

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Webber csak a hajrában gyűrte le Alonsót
Mark Webber (Red Bull Racing) csak négy körrel a verseny vége előtt előzte meg a rajt óta az élen autózó Fernando Alonsót (Ferrari), így az ausztrál pilóta végzett az első helyen a Formula-1-es Brit Nagydíjon. Ami hihetetlen a...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu