Tömegbunyó, súlyos szankciók Romániában

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 15. 12:01
Videóval! Dinamo Bucuresti-Farul Constanta összecsapást rendeztek a román élvonalbeli rögbi-bajnokságban, ám a sportágat az európai kupaporondon is képviselő két együttes rangadója botrányba fulladt. A pályán tömegverekedés tört ki, repkedtek a 120-130 kilós pofonok, a találkozót félbe kellett szakítani, dolgozhatott a fegyelmi bizottság.


A történteknek minden bizonnyal komoly felvezetése lehetett – akár tettleges, akár verbális –, mert a keménységükről, ám legalább annyira tűrőképességükről és sportszerűségükről híres rögbiseknél ritkán fordul elő olyan, mint a Dinamo-Farul mérkőzésen, hogy már a kezdés után nem sokkal pályára nem illő jelenetek játszódjanak le a küzdőtéren.

Még csak a hatodik percben jártak a csapatok, a Dinamo egy sikeres büntetővel már 3-0-ra vezetett, de nem sokkal később ők védekeztek: egy zárt tolongásra került sor, alapvonaluktól mindössze húsz méterre. A labdát annak rendje és módja szerint a vendégek be is ejtették az egymásnak feszülő két védősor alá, de ekkor az egyik álló, tolongáson kívüli hazai játékos egy jobb horoggal arcon csapta a tolongásban feszülő egyik vendégjátékost. 

Bár a labdát játékba hozták a vendégek, ígéretes akció indult meg a balszélen, a tolongás pillanatok alatt tömegverekedéssé változott. Már senkit nem érdekelt a labda és a játék. A sértett természetesen azonnal elégtételért szomjazott, de az ügy nem maradt a bűnös és a vétkes magányügye. Mintha erre a jelre vártak volna az amúgy címvédő fővárosi csapat játékosai, akik aztán keményen betámadták a vendégeket.

A konstancaiak közül csak páran vették fel a „kesztyűt” és szálltak be önként a bunyóba, a többség passzívnak bizonyult, inkább csak védekezett, illetve társa segítségére sietett – igaz olykor hátulról, alattomosan –, akik közül néhányan több bukaresti ellen is védekezni kényszerültek. Azért annyit adjunk nekik: aki a földre került – főként, hogy ott is maradt –, azt a képek tanulsága szerint nem érte ütés, vagy rúgás. Legalább ennyi…

A kedélyek csak bő egy perc után csillapodtak le, ilyen közjátékot követően képtelenség volt folytatni a mérkőzést. Főként úgy, hogy kilenc játékos szenvedett súlyosnak mondató sérülést, hatot még kórházba is kellett szállítani. Valószínű az orvosok és a nővérek néztek nagyot, amikor sorra érkeztek a szép száll legények, véresre verve…

A sportágra, de mindenek előtt a romániai rögbire baljós árnyat vető történet után a helyi szövetség példásan gyors ítéletet hozott, amely példásan súlyos is lett.

A Dinamo Bucuresti játékosai közül hetet tiltottak el, egyikük tíz, a többiek hét meccset kénytelenek kihagyni. A Farul Constanta csapatából ketten nem úszták meg büntetlenül a történteket, a két grúz légiós közül az egyik tíz, a másik hét találkozóról hiányzik majd. A konstancaiak klubelnöke sem úszta meg, őt tizenkét mérkőzésről tiltották el, amiért a verekedés kiprovokálójaként közvetetten tevékeny részt vállalt az esetben.

Címkék: rögbi
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu