Pistorius szabadlábon védekezhet

Szerző: SHLétrehozva: 2013. február 22. 15:25
Oscar Pistorius, a barátnőjét három golyóval meggyilkoló többszörös paralimpiai győztes atléta ügyében a pretoriai bíróság úgy döntött, ha befizeti a mintegy 25 milliónyi váltságdíjat, szabadlábon védekezhet, és hétfőn akár edzésre is mehet.


 

Oscar Pistorius ügyében a többnapos bírósági tárgyalás során sok minden kiderült, és közben az ügy nyomozóját, a folyamatosan összezavarodó, nem létező bizonyítékokra hivatkozó, ráadásul maga is eljárás alatt álló Hilton Botha felügyelőt is leváltották, utóda Vinesh Moonoo lett.

Egyértelműen kiderült, hogy a sportoló négyszer lőtt, ebből háromszor találta el barátnőjét, Reeva Steenkampot, aki belehalt a sérülésekbe. Pistorius a helyszínen talált krikettütővel a fürdőszoba ajtaját tört be, nem az áldozatot bántotta, majd törülközőkbe csavarva a földszintre vitte.

Steenkamp valószínűleg nem menekült barátja elől, valóban WC-re mehetett, ezt az üres hugyhólyagja is bizonyítja. A vád ugyanakkor nem érti, hogyan nem vette észre az atléta, hogy barátnője nem fekszik mellette, és az is kiderült, hogy a fürdőszobában lévő két mobiltelefonról nem hívták a mentőket.

A lakás fel van állványozva, azaz tényleg bemászhatott egy betörő, és az ott talált teljesítménynövelő szerek növényi eredetűek, nincsenek tiltólistán. Az egész tárgyalás legfőbb kérdése az maradt, hogy Oscar Pistorius szabadlábon védekezhet-e, és nem áll-e fenn a szökés veszélye.

A vád következetesen szándékos emberöléssel vádolta Oscar Pistoriust ("aki négyszer lő, az ölni akar"), míg a védelem - és természetesen maga a sportoló - végig fenntartotta azt, hogy betörőnek hitte a fürdőszobában lévő lányt, így szó sincs szándékosságról.

Az ítélethirdetés sem ment könnyen, Desmond Nair bíró több mint másfél órát beszélt az ügyről, alaposan átrágott mindent, mire kihirdette az ítéletet: Oscar Pistorius óvadék fejében szabadlábon védekezhet, és hétfőn már edzésre is mehet.

Döntésének okai: szerinte a sportoló nem erőszakra hajlamos személyiség, nem fenyeget a külföldre szökés veszélye, nem okoz közmegbotránkozást a szabadon engedése, és a vád érvei nem voltak olyan erősek, amelyek ellenkező intézkedést indokolnának.

Az óvadék összege egymillió rand (25 millió forint), de Pistorius nem térhet vissza pretoriai otthonába (ahol a gyilkosság történt), nem hagyhatja el Dél-Afrikát (nem is jelenhet meg repülőtéren), minden útlvelét és dokumentumait le kell adnia, lőfegyvereit visszaszolgáltatnia, és nem igényelhet újakat.

Jövő hét hétfőtől péntekig minden nap jelentkeznie kell a brooklyni rendőrörsön reggel 7 és délután 13 között,  a próbaidő alatt egyetlen tanúval sem beszélhet, ugyanakkor éjjel-nappal elérhetőnek kell lennie, nem ihat, és 2013. június 4-én, reggel 8:30-kor meg kell jelennie a bíróságon, akkor kezdődik a pere.

Oscar Pistorius szabadlábon védekezésének feltételei
- 1 millió randos (25 millió forintos) óvadék letétele,
- megjelenik a bíróságon június 4-én reggel 8:30-kor,
- útlevelét beszolgáltatja, és nem igényel újat,
- nem jelenhet meg egyetlen repülőtéren sem,
- lőfegyvert nem birtokol, a meglévőket beszolgáltatja,
- egyetlen az ügyben érintett tanúval sem beszél,
- egy rendőrtisztet neveznek ki felügyeletére,
- a rendőrtisztet naponta értesíti hollétéről,
- a rendőrtiszttől kér engedélyt Pretoria város elhagyásához,
- a rendőrtisztnek köteles megadni telefonszámát és a nap 24 órájában elérhető marad,
- nem követ el semmilyen nők elleni erőszakos cselekményt,
- nem használ kábítószert és nem fogyaszt alkoholt,
- nem tér vissza pretoriai otthonába és egy családot leszámítva nem lép kapcsolatba lakásának szomszédságában élő lakosokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Ellentmondások a Pistorius-ügyben
Ma folytatódott a dél-afrikai Oscar Pistorius ügye, aki lelőtte barátnőjét pretoriai luxuslakásukban. A bírósági ügy bonyolódik....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Pistorius: a vád szándékos emberölés
Az ügyész szerint Oscar Pistorius négyszer lőtt barátnőjére, Reeva Steenkampba, háromszor pedig el is találta, míg az pretoriai luxuslakásuk fürdőszobájában volt. A paralimpikon elsírta magát a vádak hallatán, akár 25 évet is...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Pistorius: doppingszer, véres krikettütő
A korábbiaknál súlyosabb részletek látnak napvilágot a művégtagokkal versenyző Oscar Pistorius ügyében, aki a gyanú szerint lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkamp modellt. Az évre tervezett minden fellépését törölte...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Pistorius összetört, sokkot kapott
Oscar Pistorius tárgyalását már pénteken megkezdték, a dél-afrikai atléta azonban sokkot kapott a vád felolvasásakor, ezért a kihallgatását keddre vagy szerdára halasztják. Szándékos emberöléssel gyanúsítják a parasportolót....
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu