Elvették Björndalentől az újabb aranyat

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 19. 11:07
A legfiatalabb versenyszámmal, a mindössze harmadszor kiírt vegyesváltóval folytatódott a dél-koreai Pjongcsangban zajló sílövő világbajnokság. A váltók hölgytagjai hat-hat, a férfiak pedig hét és fél-hét és fél kilométert teljesítettek fejenként két lövészettel (egy fekvő, egy álló), ami a franciáknak sikerült a leggyorsabban a svédek és a németek előtt. Az újabb rekordra törő norvég Ole Einar Björndalen most is parádésan szerepelt, de mivel váltótársai közül Ingstadbjörg büntetőkörre kényszerült, ez csak arra volt elég, hogy a nyolcadikról a negyedikre hozza fel csapatát.


A 2007-es debütáláskor meglepetésre a svédek győztek, míg tavaly a papírformának megfelelően a németek. Most is ők tűntek az egyik favoritnak az induló húsz váltó közül, habár az előzetes nevezési lista alapján a norvégok is erős csapattal indultak, hiszen befutóemberük az ötszörös olimpiai és tizenháromszoros világbajnok (ebből hármat a mostani vb-n) Ole Einar Björndalen volt.

Az első lövészet egyértelműen a papírformát igazolta, hiszen a kétszeres olimpiai bajnok német Andrea Henkel vezetett, de a szerdai versenynapon bronzérmes norvég Tora Berger, az üldözőverseny svéd világbajnoka Helena Jonsson valamint a finn Makarainen is öt másodpercen belül volt. A második lövészetnél azonban Henkel hibázott, s két póttöltényre volt szüksége a javításhoz, így a hibátlan norvég, finn és svéd váltó került az élre. Először a norvégok váltottak öt másodperccel a finn, tizennéggyel a svéd és huszonkettővel a németek előtt.

Ingstadbjörg azonban nem tartozik a legjobb versenyzők közé (egy büntetőkört is futnia kellett), így nem volt meglepő, hogy az újabb lövészetet követően megelőzte a francia, a finn és a svéd versenyző is. A második váltásnál a francia Becaert volt az élen az olimpiai bajnok svéd Olofsson előtt tíz másodperccel, míg a harmadik helyen meglepetésre továbbra is a finnek voltak a németeket, az oroszokat, a kínaiakat, az olaszokat és a norvégokat megelőzve. 

A helyzet a következő váltásnál is hasonló volt: a franciák és a svédek fej-fej mellett haladtak az élen, viszont a harmadik helyen a németek következtek, akik megelőzték a finneket, majd az orosz, az olasz és a kínai váltó következett, míg Tora Berger testvére, a sprintben ezüstérmes Lars a nyolcadik helyen váltotta Björndalent.

A hetedik lövészethez már szinte egyszerre érkezett meg a három éllovas. A francia Fourcade és a svéd Bergman hibátlan teljesítménnyel lépett tovább, a háromszoros olimpiai bajnok német Greiss viszont kénytelen volt egy póttöltényt felhasználni, így kisebb lépéshátrányba került. Közben Björndalen is két helyet jött előre, de így is több mint egy perc volt a hátránya.

Greiss az újabb két és fél kilométeren újra ledolgozta hátrányát, ez azonban a lövészet rovására ment: neki mindhárom póttöltényét el kellett használnia, míg a többieknek csak kettőt. Így aztán tizenhat másodperc hátrányba került Fourcade-dal és Bergmannal szemben. A sorrend a célig már nem változott, így a franciák örülhettek a végén a svédek és a németek előtt. Björndalen végül a negyedik helyre jött fel.

SÍLÖVŐ VB, VEGYESVÁLTÓ
1. Franciaország 1:10,30 (0+6)
2. Svédország +6,2 (0+3)
3. Németország +9,0 (0+11)
4. Norvégia +52,7 (1+10)
5. Oroszország +1:09,5 (0+11)
6. Finnország +1:13,6 (0+6)

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu