Rafael Nadal nyerte az óriások csatáját

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 18. 09:51
Drámai csatában jutott az elődöntőbe Rafael Nadal. A világelső két óra huszonhárom perces mérkőzésen 5:7, 6:1, 7:6 (7) legyőzte a teniszvilág legnagyobb adogatóját, a horvát Ivo Karlovicot. Az Indian Wells-i ATP 1000-es Grand Prix szombati elődöntőjében Nadal az újra a csúcsra törő Juan Martín Del Potróval találkozik, de addig sem pihenhet: pénteken Roger Federer ellen lép pályára, ezúttal párosban.


 

Az Indian Wellsben kétszer győzött (2007, 2009) Rafael Nadal pontosan tudta, hogy bitang nehéz mérkőzés vár rá a negyeddöntőben. A háló másik oldalán ugyan a világranglista 239. helyezettje állt, de a kosaras termetű (208 centi magas) Ivo Karlovic nem véletlenül volt már 14. a rangsorban, és jutott el a legjobb nyolc közé a szezon első mesterversenyén (többek között David Ferrert búcsúztatta a negyeddöntőig vezető úton).

Karlovic 2010-ben hat hónapot hagyott ki Achilles-sérülés miatt. De az eddig mutatott játéka alapján valószínűleg 32 évesen is ott a helye a legjobb 50 között. A spanyol és a horvát korábban háromszor találkozott, és bár Rafael Nadal sohasem vesztett, mindig a végsőkig kiélezett ütközetben győzte le a zágrábi óriást (2008-ban Londonban például 6:7, 7:6, 7:6-ra nyert).

A csütörtöki párbajukban (magyar idő szerint péntek hajnalban) Karlovic egészen briliáns játékot produkált az alapvonalról, és az első játszmában 5-5-nél semmire nyerte el a világelső adogatójátékát. A folytatásban a mallorcai fogadóelőnyhöz jutott, de a horvát nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából.

A második szettben Nadal szenzációs játékkal elhúzott 5:0-ra, és két labdája volt a 6:0-hoz, mielőtt Karlovic valahogy összehozta a becsületgémet. Jellemző a horvátra, hogy eddigi pályafutása során mindössze egyszer kapott ki 6:0-ra egy szettben (2004, Indianapolis).



A döntő felvonásban egyik játékosnak sem volt bréklabdája, így a rövidítésre maradt a döntés. Ebben Nadal 5:2-es vezetésre tett szert, Karlovic egyenlített, huszonharmadik ászát adogatva. A horvát végül Nadal harmadik meccslabdájánál kapitulált, miután adogatásfogadásból szélesre ütötte a labdát.

„Ha elvesztesz egy szettet Karlovic ellen, utána végig nyomás alatt teniszezel. Azt hiszem, a második játszmában fantasztikusan játszottam, az adogatásfogadásom jobb volt, mint valaha. A harmadik szettben nem volt esélyem, foghatatlanul, megállíthatatlanul adogatott. A rövidítésben nagyon ideges voltam, de kiválóan returnöztem. Nagyon fontos győzelem ez a számomra, egy hónap kihagyás után újra elődöntőt játszhatok, ami fantasztikus hír” – értékelt Nadal a mérkőzést követően.

Rafael Nadal a szombati elődöntőben Juan Martín Del Potróval találkozik. Az argentinnak bőven van ideje kipihenni a német Philip Kohlschreiber elleni maratoni mérkőzését (7:6, 7:6), mert a csütörtöki negyeddöntőben nem kellett pályára lépnie: Tommy Robredo játék nélkül feladta a meccset.

„Ő a világ egyik legjobb teniszezője. Amikor valaki olyan nehéz helyzetből tér vissza, mint ő, és elkezdi nyerni a meccseket, akkor erősebb, mint korábban, mert sokkal motiváltabb és minél gyorsabban be akarja hozni a lemaradást” – vélekedett Nadal Juan Martín Del Potróról, akit legutóbb két éve legyőzött Indian Wellsben, de azóta sorozatban háromszor is kikapott tőle (legutóbb a 2009-es US Open elődöntőjében).

Nadal pénteken sem pihenhet, mert párosban címvédőként Mark Lópezzel az oldalán a Roger Federer-Stanislas Wawrinka kettős ellen lép pályára, magyar idő szerint éjjel két órától. A történet egyik érdekessége, hogy Federer és Wawrinka előtte egymás ellen küzd az elődöntőbe jutásért.

 

INDIAN WELLS-I ATP-TORNA, NEGYEDDÖNTŐ (kemény pálya, 3,645 millió dollár):
Nadal (spanyol, 1.) – Karlovic (horvát) 5:7, 6:1, 7:6

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Federer, Nadal, Djoko: tovább, tovább
A világranglista első három helyén álló Rafael Nadal, Roger Federer és Novak Djokovics egyaránt magabiztosan lépett a legjobb nyolc közé az Indian Wells-i 3,645 millió dolláros férfi tenisztornán. Ott van a negyeddöntőben a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Nadal megutáltatta magát Indian Wellsben
Rafael Nadal bántóan simán (6:3, 6:1) búcsúztatta a hazaiak versenyzőjét, Ryan Sweetinget az Indian Wellsben zajló kemény pályás ATP 1000-es tornán. A spanyol világelső kivetnivalót sem igazán talált játékában, amelyen - Rik De...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu