Fogcsikorgató BL-döntő lesz!

Szerző: SHLétrehozva: 2013. május 23. 17:00
A közelmúlt egymás elleni eredményei alapján szoros csata várható a szombati Bajnokok Ligája-döntőben, és a Bayern Münchennek már csak azért is vigyáznia kell, mert egyszer már megégette magát a sorozatban a Borussia Dortmund ellen – igaz, az se tegnap volt.


 

Noha a Borussia Dortmund parádés teljesítménnyel jutott el a Bajnokok Ligája döntőjéig, ott ismét „underdognak” bélyegezték meg, főként azt követően, hogy biztossá vált, Mario Götze sérülés miatt kihagyja a szombati aranymeccset.

Az ifjú karmester még csak öt gyertyát fújt el a szülinapi tortáján, amikor ez a két csapat – egyetlen BL-párharcuk alkalmával – farkasszemet nézett, és arra bizony keserű szájízzel emlékeznek vissza a bajorok: a gólnélküli hazai meccs után Stéphane Chapuisat 109. percben szerzett góljával kiestek a negyeddöntőben, igaz, egy körrel később a címvédő Schwarzgelben számára is véget ért az újabb menetelés.

A Bayern legutóbb 1999-ben rágta át magát német ellenfélen a BL-ben, 6-0-s összesítéssel búcsúztatta a Kaiserslauternt a negyeddöntőben. A csörte magyar vonatkozása, hogy a visszavágón Hrutka Jánost már a 8. percben kiállították a ’Lauternből, de a csapat keretének Szűcs Lajos is tagja volt.

Ebben a szezonban már négyszer is összemérte erejét a két együttes, és egyértelműen a Bayern München kerül ki győztesen az összevetésből. Mindkét bajnoki 1-1-es döntetlent hozott, a szezonnyitó német Szuperkupában azonban 2-1-re, a Német Kupában pedig 1-0-ra nyert a rekordbajnok.

A bajorok majd’ az összes létező rekordot megdöntötték a nemrég véget ért Bundesliga-idényben, a győzelmek számától a kapott gól nélkül lehozott meccseken át a vereségekig valamennyi téren tartolt, és már április elején bebiztosította a Salátástálat – mondani sem kell, ez is csúcs Németországban.

A Bayern München ötödik BEK-/BL-győzelmére készül a Wembleyben (jóllehet öt finálét elbukott), ezzel beérné az örökranglistán a Liverpoolt, míg a Dortmund egy/egyes mérlegét javítaná tovább. Azt az egy győzelmet naná, hogy Münchenben aratta, a régi Olimpiai Stadionban 3-1-re igázta le a Juventust 1997-ben, Puhl Sándor játékvezetése mellett.

A közelmúlt ugyanakkor kísérti a bőrnadrágosokat, hiszen három éve, illetve tavaly is elbukta az aranymeccset: előbb Madridban hajolt meg a Mourinho-féle Inter előtt (0-2), majd – ami még fájóbb – büntetőkkel kapott ki az Allianz Arenában a Chelsea-től, miután az 1-1-es rendes játékidő után nem született gól a hosszabbításban – holott Arjen Robben tizenegyesből is próbálkozhatott.

Ha valaki hatalmas bajban van, hogy kinek drukkoljon, az Ottmar Hitzfeld. A svájci mester előbb a BVB-vel (1997), majd a Bayernnel (2001) ünnepelhetett a fináléban, a két diadalmenet között pedig 1999-ben kapitulált az FCB-vel. Jupp Heynckes most szintén másodszor diadalmaskodhat azután, hogy 1998-ban csúcsra járatta a Real Madridot, márpedig ő lenne a negyedik edző, aki kétszer is nyer különböző csapatokkal. Korábban csak Ernst Happelnek (Feyenoord, Hamburg), José Mourinhónak (Porto, Inter) és a már emlegetett Hitzfeldnek sikerült a bravúr.

A Bayern a szezonban játszott már Londonban, 3-1-re nyert az Arsenal vendégeként a nyolcaddöntőben, míg a Dortmundban ugyancsak vendégszerepelt Angliában, a Manchester City otthonában ért e 1-1-es döntetlent.

A Wembleyben ez a hetedik európai kupadöntő, a második alkalommal azt követően, hogy az ezredfordulón újjáépítették. Két évvel ezelőtt a Barcelona játszi könnyedséggel győzte le 3-1-re a Manchester Unitedet, a sípot Kassai Viktor fújta. Ezúttal az olasz Nicola Rizzoli kezében lesz az irányítás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
„A Dortmund megnyeri a BL-t”
Jakub Blaszczykowski meglepődött azon, hogy a Borussia Dortmund bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, de ott szerinte már jó esélyük van a győzelemre. Elsősorban a csapatszellemben, no meg Jürgen Kloppban bízik....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Götze nem játszhat a BL-döntőben!
A Borussia Dortmund hivatalos közleményben jelentette be, hogy karmestere, Mario Götze sérülés miatt kihagyja a szombati Bajnokok Ligája-döntőt....
Tovább a teljes cikkhez »


Címkék: bl_donto_2013
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu