Serena Williams, mint a női James Bond

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 28. 07:57
Az oroszok még nem vették be Melbourne-t! Az egyetlen, aki megakadályozhatja a vörösök női osztagának teljes hódítását: Serena Williams. Szafina és Zvonarjova után Gyementyjeva is a négy közé jutott az Australian Openen, de Kuznyecova hiába adogathatott azért, hogy csatlakozzon honfitársnőihez.




Sikerült extrém sportot csinálni a teniszből. Szerencse, hogy nem történt tragédia. A légkondicionált irodában ülő illetékesek elég sokáig vártak, míg szerda délután háromnegyed kettőkor életbe léptették az EHP-t (Extreme Heat Policy), a különleges hőség szabályt. Azok jártak rosszul, akik pályán voltak, mert az ő mérkőzésüket befejezték, nem számított az egészségük. Többségében juniorok küzdöttek az ellenféllel és a tikkasztó kánikulával.


A centeren Serena Williams és Szvetlána Kuznyecova találkozója sem a teniszről szólt. Ilyen körülmények között nem lehet játszani, legalábbis nem azon a szinten, amin ők szoktak. Az első játszma közepén már lehetett tudni, hogy a szett végén szünetet tartanak és behúzzák a tetőt a Rod Laver Arénában.


A kérdés már a meccs előtt világos volt: megmarad-e az amerikai kakukktojásnak, vagy az oroszok mindent visznek? Szafina, Zvonarjova és Gyementyjeva már a négy közé jutott és a 2004-es US Open győztes sikerével nemzeti bajnoksággá alakulhatott az Australian Open.
Az oroszok hódítása a női teniszben hatodik éve nyomasztó. A világranglistán 82 oroszt tartanak nyílván, közülük tizenötöt a top százban és ötöt a top tízben. Az idei melbourne-i szereplésük azonban minden eddigi eredményüket felülmúlja. Más lapra tartozik, hogy ez rajtuk kívül kinek jó? Ráadásul Sarapova nincs is itt. További fanyalgás helyett, legyen ez az ausztrálok és a WTA Tour illetékesek problémája, nekik kell globálisan értékesíteni a terméket, mi inkább nézzük, mi történt szerdán.


Az első felvonásban elmaradt a meglepetés. A Venus Williams ellen remekelt Carla Suarez Navarro ma sem okozott csalódást, de Jelena Gyementyjeva túl nagy falatnak bizonyult a spanyol számára. Az Australian Openen és Grand Slam negyeddöntőben is először szereplő, húsz éves barcelonai nem adta meg magát könnyen. Az eredmény (6:2, 6:2) alapján bárki hihetné, nagyon simán nyert a moszkvai, de, ha csak azt említem, hogy a hatodik játékban tizenegyszer volt egyenlő az állás, elképzelhető micsoda küzdelem alakult ki minden pontért.


Serena Williams, honfitársához, Andy Roddickhoz hasonlóan mindig a páratlan években tarol Melbourne-ben (2003-ban, 2005-ben és 2007-ben maradt veretlen). Roddick ezekben az években rendre elődöntőbe jutott (neki az a legjobbja és az idén is a négy között van). A második kiemelt, huszonhét éves amerikai azért is küzd, hogy jövő hétfőtől visszafoglalja a női teniszezők trónját. Egy dolog már biztos Jankovics nem marad az élen.
Serena Williams korábban ötször találkozott Kuznyecovával és egy kivételtől eltekintve (2007. Stuttgart) mindig jobbnak bizonyult nála. Ennek ellenére a huszonhárom éves monacói lakos magabiztosan nyilatkozott az esélyeiről. „Tudom, hogy képes vagyok őt legyőzni”- jelentette ki. Nos, nem sokon múlott. Az amerikai túl sokat rontott az elején, bár, mint korábban jeleztem az első játszma nem a teniszről szólt. Kuznyecova kétszer adogathatott a szettért és a másodiknál, riválisa hathatós segítségével (négy ki nem kényszerített hiba) megoldotta a feladatot.


Fedettben folytatták és sokáig úgy tűnt, ez Serena Williamsnek kedvez, sokkal könnyebben hozta az adogatását, mint addig. A hetedik gémben azonban váratlanul megtorpant, Kuznyecova pedig érezte, itt a nagy lehetőség. Vezetett 5:3-ra és a diadalért szerválhatott 5:4-nél. Rosszul indult: tenyeres hiba itt, winner Williamstől és 0:30. Aztán az orosz visszaadja a kölcsönt, de a következő labdamenetben az amerikai könyörtelenül letámadta a második adogatását (15:40). Egy ásszal szépített Kuznyecova, de egy könnyű tenyeres röptét elrontott, ami gyakorlatilag megpecsételte a dolgát. A következő tizennégy pontból csak kettő az oroszé és az amerikai egyre jobban játszik, hatalmas fordulat. A kegyelemdöfést megy újabb elhibázott tenyeres röptével adja magának Kuznyecova a negyedik gémben (1:3). Néhány pillanatra még megcsillan a remény, de Serena Williams 15:40-ről is hozza az adogatását, majd 5:1-nél egy bomba szervával fejezi be. Az amerikai, 2 óra 3 perces csatában 5:7, 7:5, 6:1-re nyert és készülhet Gyementyjeva ellen.


 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu