Serena Williams összejött Roddickkal

Szerző: Siklós Erik jelenti Melbourne-bőlLétrehozva: 2012. január 15. 11:31
Szombaton és vasárnap egymásnak adták a kilincset a sztárjátékosok az interjúszobában. Az idény hagyományosan első Grand Slam-bajnoksága, az Australian Open hétfői rajtja előtt úgy tűnik, mindenki meggyógyult, rendbejött. A férfiaknál a címvédő Djokovicsot tartják az elsőszámú esélyesnek a nagynégyesből, a nőknél nem nagyon mer tippelni senki, annyi a jelölt. Kiderült, mibe fáradt bele Nadal, mire készül Djokovics, miért nem indul az olimpián Federer a vegyespárosban és miként jött össze Serena Williams Andy Roddickkal.


Egyedül Novak Djokovics tudott meglepetést okozni nekem az elmúlt napokban. Arn Grétával ácsorogtunk a játékosok étterme előtti folyosón, ott ahol az edzőpályát intézik maguknak a teniszezők, amikor elsétált mellettünk a szerbek világelsője. A többiekkel ellentétben elegánsan felöltözve. Rápillantottam és leesett az állam: hihetetlenül vékony. Azt lehet tudni már lassan egy éve, hogy nagyon szigorú táplálkozási szokásokat vett fel, többek között gluténmentesen étkezik, sokkal kevesebbet iszik, mint korábban. Ránézésre egy eltaposhatatlan, elnyűhetetlen szöcske képe ugrott be.

Így a szezon elején természetesen az a főkérdés, hogy képes lesz-e megismételni Novak Djokovics a tavalyi sikereit: a Roland Garros elődöntőig senki nem tudta legyőzni, nyert három Grand Slamet és öt ATP 1000 Grand Prix-t. Nos, egy dolog biztos: a belgrádi fiatalemberen egyáltalán nem látszik, hogy nyomasztaná a rá váró feladat, a rengeteg megvédendő világranglista pont. Láthatóan tele van önbizalommal. „Minden megtörténhet. 2011 pályafutásom eddigi legjobb éve volt, amit nehéz lesz megismételni. De, ha egyszer megcsináltam, miért ne sikerülhetne másodszor is”- mondta magabiztosan a címvédő, aki arról is beszélt, hogy a londoni Masters után három hetet kihagyott, amiből kettő volt az igazi pihenés. Utána viszont belehúzott, az edzője még karácsonykor is kínozta. Ahhoz, hogy a hát és vállsérülése ne újuljon ki, többet kell pihennie, ennek megfelelően állítja össze az idei versenynaptárját. Mindezt nehezíti a londoni olimpia, de annak mindenképp prioritása van, párosban is indulni szeretne. Jellemző Novak Djokovics jelenlegi fölényére, hogy ha kikapna az első fordulóban és a második Rafael Nadal győzne, akkor sem cserélnének helyet a világranglistán január 30-án.

A spanyolok legjobbja óvatosabb lesz 2012-ben, legalábbis azzal kapcsolatban, hogy mit mond a sajtókonferenciákon. Egyrészt belefáradt abba, hogy mindig ő volt a játékosok szószolója, ő mondta ki, amit a többiek csak gondoltak. Másrészt zavarja, hogy rendszeresen félremagyarázták a nyilatkozatait. „Londonban mindössze azt állítottam, hogy a szezon hajrájában, néhány meccset nem a megszokott szenvedéllyel játszottam. De ilyen előfordul, főleg, ha valaki fáradtabb, mint általában. Senki nem végzi a munkáját minden nap ugyanazzal a tűzzel. Ehhez képest attól kezdve mindenki erről kérdezett. A lényeg, hogy itt vagyok Ausztráliában nagyon motiváltan és tele szenvedéllyel. Egészséges vagyok és készen állok a kemény munkára ”- jelentette ki Rafael Nadal, akinek nem volt tökéletes a felkészülése, mert decemberben, két hétig sérüléssel bajlódott Mallorcán. Ezért lassabban kezdett, de Dohában már jobban ment neki annál, mint amire számított. Nem nagyon akart arról beszélni, hogy mi történt szombat este a férfiteniszezők tanácskozásán, ahol a kiszivárgott hírek szerint megint komolyan szóba jött a játékosok sztrájkja. „Hiába beszéltünk már nagyon sok mindenről, a versenynaptártól, a Davis-kupán át a US Open problémáiig, nem történt semmi. Legközelebb csak akkor akarok megszólalni ezekben a témákban, amikor valódi esélyünk lesz a változtatásokra, mert a teniszvilág jelenlegi struktúrájában semmi esélyünk nincs. Ebből így nem jöhetek ki győztesen, csak az időmet vesztegetem vele”- magyarázta Rafael Nadal, aki a három grammal nehezebb ütőjéről pozitívan vélekedett, de csak hónapok múlva tudja megmondani, hogy jó döntés volt-e a változtatás.

Kissé szokatlan módon Roger Federernek is az egészségi állapotáról kellett helyzetjelentést adnia.  A szezon első állomásán, Dohában hátsérülés miatt nem állt ki az elődöntőben Tsonga ellen. „Akkor már két mérkőzést fájdalomcsillapítókkal játszottam végig és nem akartam tovább kockáztatni. Gyakorlatilag ma volt az első nap, amikor száz százalékosan tudtam edzeni. Úgy érzem, rendbejöttem, de azért egy kicsit még aggódom”- nyilatkozta még szombaton a svájci, akinél visszatérő probléma a hátsérülés, de a XXI. században nem hagyott ki Grand Slamet. Kiderült, Martina Hingis döntötte el, gyakorlatilag helyette is, hogy ne induljanak a londoni olimpián vegyespárosban. „Nagyon aranyos volt, amikor a szünetben telefonon átbeszéltük a dolgot. Ő egyébként is egy csodálatos ember. Mindig felnéztem rá. Bár csak egy évvel idősebb nálam, de sokkal hamarabb ért fel a csúcsra. Gyakran láttam őt játszani, mindig nagy szurkolója voltam. Csak vele tudtam volna elképzelni a játékot az olimpián. De azt mondta nekem, jobban teszem, ha az egyénire koncentrálok és a címvédésre párosban. Elfogadtam, amit mondott és a végén egyikünkben sem maradt rosszérzés”- mesélte a bázeli.

A szezon eleji sérüléshullámból Serena Williams sem maradt ki, de ő is rendbe jött, mint Federer, vagy a női egyes címvédő Kim Clijsters. Az amerikai egyébként tizennégy meccs óta veretlen Melbourne-ben, de tavaly hiányzott a mezőnyből. Ezúttal csak a 12. helyen emelték ki, bár John McEnroe szerint ez hiba volt. Valószínűleg hasonlóan gondolkodik Vera egyébként Kim Clijsters esetében: előbb a tavalyi döntős Na Li, majd a negyeddöntőben a világelső Caroline Wozniacki életét keserítheti meg. Visszatérve Serena Williamshez, nővére távollétében párosban természetesen nem indul, de a vegyesben szerencsét próbál Andy Roddickkal. „Mellette edzettem a minap, de annyira a saját dolgunkra koncentráltunk mindketten, hogy nem is beszéltünk. Nekem nagyon rosszul ment a röpte és megijedtem, ne hogy észrevegye, mert a végén még más partnert választ. Szeretném megnyerni és ajánlom, hogy ő is így álljon hozzá”- mondta mosolyogva Serena Williams.

A nőknél az egyik esélyes Petra Kvitova, aki csak tizenhat éves korában kezdte igazán komolyan venni a teniszt (még most is csak 21). Jellemző a közvetlenségére, hogy szombaton azzal a Na Livel edzett a Rod Laver arénában, akitől előtte kikapott Sydneyben és így elvesztette az esélyét, hogy már az Australian Open rajtjánál ő legyen a világelső. A női teniszben egyébként sem szokás, hogy a legjobbak egymásellen edzenek, de Kvitovát nem érdeklik az efféle rossz beidegződések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Sorsoltak: nem lesz Federer-Nadal döntő
Évek óta először nem lehet Nadal-Federer finálé egy Grand Slamen. Az is biztos, hogy nem ismétlődhetnek meg a tavalyi finálék az idén Melbourne-ben. Arn Gréta kanadai ellenfelet kapott a 64 közé kerülésért, aztán a szlovák...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu