Sorsoltak: nem lesz Federer-Nadal döntő

Szerző: Siklós Erik jelenti Melbourne-bőlLétrehozva: 2012. január 13. 02:26
Évek óta először nem lehet Nadal-Federer finálé egy Grand Slamen. Az is biztos, hogy nem ismétlődhetnek meg a tavalyi finálék az idén Melbourne-ben. Arn Gréta kanadai ellenfelet kapott a 64 közé kerülésért, aztán a szlovák Cibulkova, a 3. fordulóban pedig Serena Williams jöhet. John McEnroe szerint 2012 végén is Novak Djokovics vezeti majd a férfiteniszezők világranglistáját, de Roger federer nyer még Grand Slamet. Az amerikai legenda, az Australian Open pénteken megtartott sorsolása után azt is elárulta, hogy erre hol van a legnagyobb esélye a svájcinak.


Utoljára a 2005-ös Roland Garroson fordult elő, hogy Roger Federer és Rafael Nadal azonos ágra került egy Grand Slamen. Éveken át ők ketten álltak a világranglista első és második helyén, így mindig csak a döntőben találkoztak. Novak Djokovics ugyan éket vert közéjük, sőt mindkettőjüket megelőzte, de a sorsolás, egészen most péntekig, rendre úgy hozta, hogy Nadal és Federer elkerülte egymást. Ezúttal azonban a szerb és a skót került a tábla felsőágára (tavaly Djokovics és Murray mérkőzött a döntőben, ez most nem fordulhat elő), míg a spanyol és a svájci alulra.

A Fab4-ból (Fabulous Four - mesés négyes) kinek lehet a legnehezebb útja az elődöntőig? Ha sorrendet kellene felállítanom, akkor: Murray, Djokovics, Federer és Nadal. Kezdjük hátulról.
Rafael Nadal úgy juthat el a negyedik fordulóig, hogy csak a selejtezőből érkezett teniszezővel találkozott. Persze, ehhez Haasnak és Ljubicsicsnak el kellene buknia, de igazából ők sem okozhatnak gondot a mallorcainak. Itt van még Davigyenko és Nalbandian, de a legvalószínűbb egy Nadal-Berdych negyeddöntő.

Roger Federer szintén elsétálhat a negyedik fordulóig, ahol a mindig veszélyes Dolgopolov tesztelheti őt. Az igazi csemegének egy Federer-Del Potro negyeddöntő ígérkezik. Ennek a szektornak a meglepetésembere Bernard Tomics lehet. John McEnroe a sorsolás után megkérdezte Novak Djokovicstól, ki lehet a két legveszélyesebb játékos a nagy négyes után. A belgrádi elsőként Tsongát említette, majd rövid gondolkodást követően kimondta Raonics és Tomics nevét (ez már három, de senki nem ellenkezett). A fiatal ausztrál reménység, Bernard Tomics persze már az első fordulóban elbukhat, mert Fernando Verdasco ellen azért nem ő az esélyes. Federerről még csak annyit, hogy John McEnroe úgy gondolja, nyer még Grand Slamet a svájci, és erre itt Melbourne-ben, vagy Wimbledonban van a legnagyobb esélye, az amerikai legenda szerint.

A címvédő Novak Djokovics szurkolóinak sem kell aggódniuk az első héten: a legjobb 16-ig Radek Stepanek a legismertebb név a szerb ágán. A 4. fordulóban viszont Milos Raonics jöhet (nem véletlenül említette a kanadait a legveszélyesebbek között Djokovics). Innen próbál szerencsét a szabadkártyás Lleyton Hewitt és Andy Roddick, de nem fogadnék arra, hogy tőlük lesz hangos a következő két hétben Melbourne. Azért a 2. fordulóban szívesen megnézném a két korábbi világelső párbaját. Visszatérve a jelen királyához, a negyeddöntőben a Ferrer, Tipsarevics, Gasquet hármasból vár majd valaki rá a háló másik oldalán a Rod Laver arénában. A legvalószínűbb, hogy az ötödik kiemelt spanyol lesz a kiválasztott.

Andy Murray már az első fordulóban emberére akadhat: az amerikai Ryan Harrison a szakemberek egyöntetű véleménye alapján rohamosan fejlődik, egyre jobb. Aztán francia napokat tarthat a skót, akár egymásután négyszer mérkőzhet franciával. A legnehezebbnek a 4. kör és a negyeddöntő látszik. előbb Monfils, majd Tsonga jelentheti az akadályt.

A nőkről egyelőre csak annyit, hogy Arn Gréta az alsó ágra került, és a fiatal (21 éves, a világranglistán 63.) kanadai, Rebecca Marino ellen javíthat ausztráliai, illetve januári mérlegén. Az idén még nem nyert meccset a legjobb magyar, viszont elvesztette a tavalyi 280 pontját, amit Auckland meghódításáért kapott. Így az olimpiai kvalifikáció szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy legalább egy meccset nyerjen (száz pontot ér). Ha ez sikerülne, akkor a folytatásban már felszabadultan léphetne pályára, előbb a szlovák Cibulkova, a 3. fordulóban pedig Serena Williams ellen. De szép is lenne… Arn Grétához még két magyar csatlakozhat a selejtezőből. Az első fordulót ugyan mindhárom indulónk sikerrel vette, de Babos Tímea és Jani Réka-Luca a feljutásért egymásellen játszana szombaton.




 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu