Nem valósult meg Szávay Ági álma

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 2. 02:01
Egyenlítésre készült Szávay Ági az összesítésben 3:2-re vezető Flavia Pennetta ellen, de a US Open harmadik napján, a 32 közé kerülésért a magyar árnyéka volt hétfői önmagának, és 1 óra 18 perc alatt 6:1, 6:4-re kikapott a tizenkilencedik kiemelt olasztól. A vereség azért igazán fájó, mert Pennetta sem teniszezett kirobbanó formában, igaz, Szávay Ágit többször ápolni kellett. Sokkal rosszabbul járt Viktorija Azarenka, aki, miután összeesett a pályán, kórházba került, ahol agyrázkódást diagnosztizáltak Este az Arthur Ashe Stadionban robbant a bomba: Andy Roddick elbukott a szerb Tipsarevics ellen (3:6, 7:5, 6:3, 7:6).



Az időjárásra nem lehetett panasz: késő délutánra megszűnt a kánikula és kellemes meleg várta a játékosokat a négyes pályán. Nem tűnt bíztatónak, hogy a magyar jobb combját komoly kötés borította és 30:0-ról rögtön az első játékban elbukta a szerva-gémjét. Sajnos a folytatás sem szolgált látványos fordulattal. Igaz, Pennetta két kettőshibájával sikerült azonnal visszabrékelni, de a 2007-ben ugyanitt a negyeddöntőig menetelt Szávaynak az adogatás nem jelentett előnyt: az első szettben négyszer bukta el a szerváját.

Tanácstalanul nézegetett ki az edzőjére, mert valóban semmi nem úgy működött, ahogy az utóbbi hetekben, hónapokban. Rengeteget rontott mindkét oldalról és egyre inkább elbizonytalanodott. Közben Pennetta sem volt maradéktalanul elégedett, a 6:1-re megnyert első játszma közben többször úgy pillantott ki a mesterére, hogy, ha ölni tudna a szemével, akkor az öszülő halántékú olasz ott esik össze. Mindez leginkább azt jelezte, hogy nem lefutott a meccs, lehet esélye Szávaynak, csak stabilabban és pontosabban kell teniszeznie. Próbálkozott egyébként szinte mindennel, variálta a játékot, küzdött, de ennyi pontot nem lehet ajándékba adni ezen a szinten.

A második játszma remekült indult: Szávay egyből brékelt és mérkőzés folyamán először hozta az adogatójátékát. Sokáig nem örülhettünk, mert 2:1-nél a magyar kihívta a fizióterapeutát, aki még alaposabban bekötötte a sérült combját. Messziről úgy tűnt, akár begipszelhette volna, annyira meghúzta. A legalább öt perces szünet nem zökkentette ki Szávayt. Tartotta előnyét, 3:1-re és 4:2-re is vezetett, ráadásul 3:1-nél 40:0-ja volt a dupla brékhez.

A tréner a pályán maradt és minden pihenőben kezelte, masszírozta kicsit Szávay Ágit, akinek a mozgásán látszott, hogy valami nem tökéletes. A 4:2-es vezetésből olyan gyorsan lett 4:6, hogy izgulni, bosszankodni sem maradt idő. A pályáról lesétáló Szávay Áginak láthatóan nagyon fájt a vereség: a könnyeivel küszködve ért az öltözőhöz.

Siklós Erik
  Fotó: Siklós Eri

 

- Csalódott vagyok, meg szomorú, mert az utóbbi időben nagyon jól teniszeztem és egy ilyen váratlan sérülés miatt ez az egész US Open elúszott. Ezért eléggé megviselt ez a mérkőzés, mert úgy érzem, nem igazságos, ami most történt, mert nagyon jól felkészültünk, nagyon jó mérkőzéseket játszottam. Arra számítottunk, hogy ezen a versenyen jól fogok szerepelni és egy ilyen kis húzódás teljesen keresztülhúzta az elképzeléseinket. Azért ez eléggé megvisel”- mondta Szávay Ági a beszélgetésünk elején, arra a kérdésre, hogy miért volt a szokásosnál is fájdalmasabb a Pennetta elleni vereség.

- Mikor, hogy történt? A hétfői mérkőzés után, valamelyik edzésen?

- Nem, már az első meccsem hajrájában éreztem, kezdett komolyabban fájni, de szett 4:2-nél nem hívtam ki a fizióst. Nem tudom,  mitől, hogy történt, de utána minden nap kezelésre jártam. Kiscit szerintem meghúztam az izmomat, és akárhányszor terhelem, annyiszor fáj.

- Ez gátolt a mozgásban, vagy fejben zavart inkább mondván, hogy nem tudod kihozni magadból, amit elterveztél?

- Igaziból mindkettő, mert meccs előtt is csalódott voltam, hogy ez miért most történik velem. Tudtam azt, hogy nem fogok tudni úgy játszani, ahogy az edzéseken, mert ez eléggé zavart, akadályozott a mozgásban. Főleg, amikor kimozgatnak a pályán és egy lábamra nehezedik az egész testsúlyom, akkor nagyon fáj. Az elején igaziból nagyon izgultam, meg elég merev voltam, ami még pluszban rátett erre a sérülésre. Nem voltam laza, ezért az izmaim is sokkal jobban beálltak, amitől még jobban elkezdett fájni a lábam. Igaziból az elején elég bután kezdtem játszani, mert, amikor kicsit izgulok, általában jobban csapkodom a labdát és sokkal laposabban ütöm. Ezért sokkal többet hibázok, a hálóba megy nagyon sok olyan labda, ami normálisan nem kellene, hogy odamenjen. Aztán próbáltam persze változtatni ezen, de úgy éreztem, ha meg is nyerem a második szettet, nem hiszem, hogy végig tudtam volna játszani a harmadikat. Ráadásul úgy bekötötték a lábam, hogy azt éreztem nem megy át a vér rajta. Kicsit furcsa volt így teniszezni, kevesebbet foglalkoztam a játékkal, mint normálisan. De ettől függetlenül megpróbáltam, voltak is lehetőségeim és nem direkt vesztettem el a másodikat, így alakult.

- Mennyire befolyásolhatja ez a párost?

- Mindenképpen beköttettem jó alaposan, mert akkor legalább nem fáj. A szervában szerencsére nem zavar, mert ott a bal lábamra terhelek, és párosban nem kell annyit futni. Majd mondom Pattynak, hogy ő fog többet futni.

Az utolsó mondatnál már mosolygott Szávay Ági és ez akár bíztató is lehet.

Reuters
Pennettának viszont összejött Fotó: Reuters

Az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik napján a férfiaknál a többség először lépett pályára, miközben a nőknél már a második forduló kezdődött el az alsó ágon. A szerdát Viktorija Azarenka összeesése tette emlékezetessé, de a wimbledoni finalista Tomas Berdich kiesésére is többen felkapták a fejüket Flushing Meadowsban.

Sokáig homály fedte, mi is történt a fehérorosz Azarenkával az argentin Gisela Dulko ellen. A USTA először csak azt erősítette meg, hogy kórházba vitték, de részletekkel nem szolgált a jelentés, mondván magánügy. Annyit azért megjegyeztek a riportban, hogy nem a hőség okozta elsősorban a bajt. Később Viktorija Azarenka is kiadott egy közleményt visszalépésének körülményeiről.

„Az edzőteremben melegítettem a Dulko elleni meccsre, amikor futás közben elestem. Beütöttem a karom és a fejem. Megvizsgált az orvosi csapat mielőtt pályára léptem és végig figyeltek. Aztán egyre rosszabbul éreztem magam, ahogy ment a mérkőzés. Fájt a fejem és kicsit szédültem. Egyre rosszabbul láttam és gyengének éreztem magam, mielőtt összeestem. Kórházba vittek és a vizsgálat enyhe agyrázkódást állapított meg”- áll Azarenka beszámolójában.

Reuters
A játéknap meglepetését Roddick kiesése jelentette Fotó: Reuters
SZERDAI EREDMÉNYEK:
NŐK, 2. FORDULÓ:
Clijsters (belga, 2.)-Peers (ausztrál) 6:2, 6:1
V. Williams (amerikai, 3.)-Marino (kanadai) 7:6 (7-3), 6:3
Stosur (ausztrál, 5.)-Rodionova (ausztrál) 6:1, 6:4
Schiavone (olasz, 6.)-Camerin (olasz) 6:2, 6:1
Dulko (argentin)-V. Azarenka (fehérorosz, 10.) - 5:1-nél Azarenka feladta
Gyementyjeva (orosz, 12.)-Bammer (osztrák) 6:3, 6:4
Razzano (francia)-Bartoli (francia, 13.) 7:5, 6:4
Peer (izraeli, 16.)-Parmentier (francia) 6:2, 6:3
Pennetta (olasz, 19.)-Szávay (magyar) 6:1, 6:4
Pavljucsenkova (orosz, 20.)-Mirza (indiai) 6:2, 6:4
Ivanovics (szerb)-Zseng (kínai, 21.) 6:3, 6:0
Hantuchova (szlovák, 24.)-King (amerikai) 5:7, 6:3, 6:4
Kvitova (cseh, 27.)-Baltacha (brit) 7:6 (7-5), 6:3
Errani (olasz)-Klejbanova (orosz, 28.) 6:2, 6:3
A. Bondarenko (ukrán, 29.)-Oudin (amerikai) 6:2, 7:5
Minella (luxemburgi)-Pironkova (bolgár, 32.) 6:4, 6:0

FÉRFIAK, 1. FORDULÓ
:
Murray (brit, 4.)-Lacko (szlovák) 6:3, 6:2, 6:2
Llodra (francia)-Berdych (cseh, 7.) 7:6 (7-3), 6:4, 6:4
Juzsnyij (orosz, 12.)-Golubjev (kazah) 6:2, 6:3, 6:3
Almagro (spanyol, 14.)-Starace (olasz) 4:6, 6:4, 6:4, 7:6 (7-5)
Harrison (amerikai)-Ljubicic (horvát, 15.) 6:3, 6:7 (4-7), 6:3, 6:4
Isner (amerikai, 18.)-Gil (portugál) 6:4, 6:3, 6:4
Querrey (amerikai, 20.)-Klahn (amerikai) 6:3, 4:6, 7:5, 6:4
S. Wawrinka (svájci, 25.)-Kukuskin (orosz) 6:3, 6:2, 6:2
Kohlschreiber (német, 29.)-Kamke (német) 6:2, 4:6, 6:2, 6:4
Chela (argentin)-Lu (tajvani) 6:4, 4:6, 6:3, 6:3
Brown (jamaikai)-Hidalgo (spanyol) 6:4, 7:6 (8-6), 7:5
Hanescu (román)-Berlocq (argentin) 6:2, 6:4, 6:3
Simon (francia)-Young (amerikai) 6:1, 6:4, 6:2
Sztakovszkij (ukrán)-Luczak (ausztrál) 6:7 (8-10), 7:5, 6:4, 6:2
Granollers (spanyol)-Seppi (olasz) 2:6, 5:7, 6:3, 6:2, 6:3
Garcia-López (spanyol)-Kubot (lengyel) 6:3, 6:2, 7:6 (7-4
Chiudinelli (svájci)-Sock (amerikai) 6:1, 6:4, 1:6, 6:1
Sela (izraeli)-Malisse (belga) 7:6 (7-1), 7:5, 6:2
FÉRFIAK, 2. FORDULÓ:
Tipszarevics (szerb)-Roddick (amerikai, 9.) 3:6, 7:5, 6:3, 7:6 (7-4)
Monfils (francia, 17.)-Andrejev (orosz) 6:3, 6:4, 6:3

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A pályán esett össze a teniszsztár!
VIDEÓ! „Áldozatot" követelt a New Yorkban tomboló kegyetlen hőség szerdán, a US Open harmadik napján. A női egyes második fordulójában a tizedik kiemelt Viktorija Azarenka elájult a pályán a 34 fokos kánikulában Gisela Dulko...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lehallgatják az edzőket és a családot is
Igazi szenzáció nélkül fejeződött be az amerikai nyílt teniszbajnokság második napja. A férfiaknál Novak Djokovics és David Nalbandian egyaránt ötjátszmás csatában győzött, Markosz Bagdatisz ugyanennyiben kikapott. Az első...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Most már ez Federer legszebb ütése!
Álomtenisszel kezdett az ötszörös bajnok svájci Roger Federer a US Openen az argentin Brian Dabul ellen. Ennek legékesebb bizonyítéka a második szett végén bemutatott varázslata, amikor a hálónak háttal, a két lába között ütött...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu