Vb-2010: Kamerun nem csak Eto'óról szól

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 21. 22:27
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat. Ezúttal az egyik legkiegyenlítettebb csoportból, az E-jelűből vesszük górcső alá a kameruni válogatottat.


Bemutatkozik a kameruni válogatott

Kamerun negyedik afrikai országként 1982-ben debütált a világbajnokságon, ahol rögtön első mérkőzésén 1-1-es döntetlent játszott a későbbi győztes olaszokkal, veretlen maradt és csak rosszabb gólkülönbséggel esett ki a csoportkörben. Az 1990-es tornán aztán robbant a bomba. A címvédő Argentína, az 1988-as Eb-ezüstérmes Oroszország és Románia előtt kvartettje élén zárt, Kolumbia legyűrése után pedig csak Anglia tudta megállítani a negyeddöntőben egy máig emlékezetes, hosszabbításba torkolló összecsapáson.

A fekete kontinens történetének legnagyobb vb-sikerét három csendes kvalifikáció és gyors búcsú követte, sőt 2006-os németországi világbajnokság csak álom maradt az együttes számára. 2009 júniusában úgy tűnt, megismétlődhet a kudarc, mikor Kamerun két forduló után selejtezőcsoportja utolsó helyén állt. A rémálomszerű rajt Otto Pfister szövetségi kapitány állásába került, akit a Lyonnal három francia bajnoki címet szerző Paul Le Guen váltott. A szakember összekapta a csapatot, amely a következő négy meccsét megnyerve végül simán megváltotta dél-afrikai repülőjegyét.

Mire megy az E-csoportban Kamerun? A sorsolás és az időbeosztás egyértelműen a Szelidíthetetlen Oroszlánok malmára hajthatja a vizet, akik reálisan célozhatják meg a második helyet. A továbbjutás alapját a papíron leggyengébb ellenfél, Japán legyőzése fektetné le, amelyet a bukik jelenlegi szorzóira pillantva a teljesen háromesélyes, dánok elleni ki-ki meccs követhet és a végére marad a nagy falat, Hollandia. Ami a 2010-es eredményeket illeti, az Afrika-kupa négyszeres győztese az idei kiírásban halványan muzsikált, éppen túlélte a csoportkört, majd Egyiptom ellen elvérzett a negyeddöntőben. Azóta egy barátságos találkozót játszott, igaz Olaszország elleni márciusi 0-0-s döntetlenen nincs mit szégyellni.

A legnagyobb nevek

Paul Le Guen érkezését követően alaposan felforgatta a csapatot. A rutin helyett a fiataloknak szavazott bizalmat, előzetes, 30 fős keretében mindössze 4(!) harminc év feletti játékost találunk, 17-en pedig tíz válogatott meccsen sincsenek túl. A minőségre ennek ellenére nem lehet panasz, hiszen 25-en Európában szerepelnek, valamennyien az adott ország élvonalában. A legnagyobb sztár természetesen Samuel Eto'o, akit képességei mellett akaratereje és elszántága miatt dicsérnek a társak. Aki azt hiszi, hogy Kamerun az Inter támadójáról szól, az téved. A középpályán rögtön két olyan nevet tud felvonultatni Le Guen, aki bármely nemzet keretében helyet szorítana magának. Jean Makoun oroszlánrészt vállalt a Lyon BL-elődöntős meneteléséből, Alex Song pedig az Arsenal alapembere, de nem szabad elfeledkezni a Celtic erősségéről, Landry N'Guémóról sem. A védelemben a Tottenham párosa, Benoît Assou-Ekotto és Sébastien Bassong bizonyíthat, de ismerősen csenghet Stephane M'bia és a veterán Rigobert Song neve is. Kapusposzton sincs ok panaszra, Carlos Kameni évek óta megbízható teljesítményt nyújt Spanyolországban, az Espanyolban. Érdekesség, hogy a bő keretben helyett kapott a korábban a Tatabányában és a Debrecen megfordult, jelenleg a Brugges alkalmazásában álló Dorge Rostand Kouemaha.

A KAMERUNI VÁLOGATOTT ELŐZETES, 30 FŐS VB-KERETE:
Kapusok: Hamidou Souleymanou (Kayserispor), Idriss Carlos Kameni (Espanyol), Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes), Amour Patrick Tignyemb (Bloemfontein Celtic)
Védők: Jean Patrick Abouna Ndzana (Astres de Douala), Benoit Assou-Ekotto (Tottenham), Sebastien Bassong (Tottenham), Gaetan Bong (Valenciennes), Aurelien Chedjou (Lille), Geremi Njitap (Ankaragücü), Stephane M'bia (Marseille), Makadji Boukar (Al Nahdha), Nicolas Nkoulou (Monaco), Rigobert Song (Trabzonspur)
Középpályások: Marcel Ndjeng (Augsburg), Enoh Eyong Tarkang (Ajax), Jean Makoun (Lyon), Georges Mandjeck (Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke 04), Patrick Mevoungou (Canon Sportif de Yaounde), Landry Nguemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal)
Támadók: Vincent Aboubakar (Coton Sport), Eric Choupo-Moting (Nürnberg), Achille Emana (Betis), Samuel Eto'o (Internazionale), Mohamadou Idrissou (Freiburg), Rostand Dorge Kouemaha (Brugges), Achille Webo (Mallorca), Jacques Zoua (FC Basel)

Szövetség: Fédération Camerounaise de Football

Alapítva: 1959

FIFA-tag: 1962

CAF (Afrikai Labdarúgó-szövetség)-tag: 1963

Szövetségi kapitány: Paul Le Guen

Elnök: Mohamed Iya

Internet: www.fecafootonline.com

Világbajnoki szereplés: 5 (1982, 1990, 1994, 1998, 2002)

Legnagyobb sikerek: olimpiai bajnok (2000, Sydney), négyszeres Afrika-kupa győztes (1984, 1988, 2000, 2002), Konföderációs-kupa ezüstérmes (2003), vb-negyeddöntős (1990)

Helyezése a FIFA világranglistáján: 19.

Csúcsok:

- Első válogatott mérkőzés:  1960. április 13.: Kamerun - Francia Szomália 9-2

- Legnagyobb arányú győzelem: 1960. április 13.: Kamerun - Francia Szomália 9-2

- Legnagyobb arányú vereség: 1990. október 31.: Norvégia - Kamerun 6-1; 1994. június 28.: Oroszország - Kamerun 6-1; 1997. március 9.: Costa Rica - Kamerun 5-0

- Legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos: Rigobert Song (133 mérkőzés, 1993-)

- Legtöbb gól a válogatottban: Samuel Eto'o (44 gól, 1996-)

- Legtöbb mérkőzés a 2010-es vb-selejtezőn: Idriss Kameni, Jean Makoun, Rigobert Song (12 mérkőzés)

- A vb-selejtezők kameruni gólkirálya: Samuel Eto'o (9 gól)

 

AZ AFRIKAI VB-SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, A-CSOPORT, VÉGEREDMÉNY:
1. Kamerun 6 4 1 1 9-2 +7 13
2. Gabon 6 3 0 3 9-7 +2 9
3. Togo 6 2 2 2 3-7 -4 8
4. Marokkó 6 0 3 3 3-8 -5 3
A KAMERUNI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A VILÁGBAJNOKSÁG E-CSOPORTJÁBAN:
június 14. 16:00, Bloemfontein: Japán - Kamerun
június 19. 20:30, Pretoria: Kamerun - Dánia
június 24. 20:30, Fokváros: Kamerun - Hollandia

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vb-2010: Japán célja az elődöntő
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu