Kenesei-bomba, Haladás-győzelem!

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 2. 20:47
Ritkán látható csodálatos szabadrúgásgóllal nyert 1-0-ra a Haladás a kazah Irtis Pavlodar ellen a labdarúgó Európa-liga 1. selejtezőkörének első mérkőzésén. Kenesei Krisztián remekül, mintegy 30 méterről megeresztett lövése a 79. percben csapódott az ellenfél kapujának bal felső sarkába. A magyarok nem játszottak igazán jól, igaz, az albán bírók botrányos ténykedése két büntetőtől is megfosztotta őket. A jövő csütörtöki visszavágóra tehát minimális előnnyel, ám cseppet sem nyugodtan indulhat a legutóbbi bajnokság bronzérmese.


LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS:
SZOMBATHELYI HALADÁS - IRTIS PAVLODAR (kazah) 1-0 (0-0)
Szombathely, Rohonci út, 3100 néző, vezeti: Albano Janku (Denis Rexha, Proletar Puto) - mindhárman albánok
HALADÁS: Rózsa - Schimmer, Guzmics, Kuttor, Tóth P. - Rajos, Molnár B., Vörös - Oross, Kenesei K., Maikel (Skriba, 64.). Vezetőedző: Csertői Aurél.
IRTIS: Rikhard - Rimavicius, Csernyiszov, Nakov, Kolomic - Jurin, (Szoboljev, 71.) Ivanov, Andrejev, Parhamcsuk (Noszkov, 82.) - Somko, Malcev (Malinyin, 65.). Vezetőedző: Leonyid Nazarenko. 
Gólszerző: Kenesei (79.)
Sárga lap: Rajos (69.), ill. Andrejev (32.), Somkov (48.), Parhamcsuk (71.), Szoboljev (86.)

Nem várt agresszivitással találta szemben magát a Haladás 31 esztendő elteltével a nemzetközi kupaporondon. Pedig a kazah Irtis Pavlodar edzője megmondta, tudja, mi az ellenszer a robbanékony futballt csupán csak a sportcsatornákról ismerő magyarokkal szemben.

Az ígéret szép szó, viszont ebben az esetben nem volt jó, hogy betartották. A Hali meglepetten, néhol tanácstalanul futballozta végig az első félidőt. Igazi helyzet egyik oldalon sem akadt, noha Kenesei Krisztián és Oross Márton egyszer-egyszer ráijesztett a riválisra.

Gól nem esett, s úgy tűnt, a bő félház nem is lát majd egyet sem a találkozó folyamán. Hiába támadott Csertői Aurél legénysége, nem akart megszületni az a fránya vezetés. Mi több, az Irtis kontrák sorával rángatta meg a „kölyökoroszlán” bajszát.

A vendégek addig-addig cibálták azt, mígnem hál' Istennek pórul jártak. Ezt viszont egy darabig biztosan nem feledik a derék kazahok. Kenesei Krisztián mintegy 30 méterre a kaputól lőhetett szabadrúgást: a magyar csatár nekifutott, hogy aztán elemi erővel, okosan a bal felsőbe csavarjon.

Ha Zlatan Ibrahimovic szerzi ezt a gólt, még évekig ebből él, olyan csodaszép volt. Keneseit és a többi magyart egy hétig még biztosan feldobja ez a pillanat, de az 1-0-s siker ellenére pihenésre nincs idő, hiszen Karagandában jövő csütörtökön lesz még egy borzasztóan nehéz visszavágó.

A meccs krónikájához tartozik az albán bírói hármas kritikán aluli ténykedése is. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy Janku „úr” két tisztán látható szabálytalanságot engedett tovább a vendégek tizenhatosán belül. Mi több, az elsőnél még Rajos Gábor kapott sárga lapot műesésért.

Csizmadia Csaba góljával nyert a Slaven
A horvát Slaven Belupo csak soványka, 1-0-s győzelmet aratott odahaza a máltai Birkirkara ellenében, ám azt az egy találatot Csizmadia Csaba szerezte. A magyar futballista a 3. percben egy balról középretekert labdát bólintott 3 méterről a kapu közepébe.
Az Európa-liga csütörtöki eredményei:
Olimpij Rusztavi (grúz) - B36 Tórshavn (feröeri) 2-0 (1-0)  
Bananc (örmény) - Siroki Brijeg (bosnyák) 0-2 (0-1)  
Dinaburg (lett) - Nomme Kalju (észt) 2-1 (0-0)  
Simurk (azeri) - Bnej Jehuda (izraeli) 0-1 (0-0)  
Lahti (finn) - Dinamo Tirana (albán) 4-1 (2-1)  
Szutjeszka (montenegrói) - MTZ-RIPO Minszk (fehérorosz) 1-1 (0-0)  
Valletta (máltai) - Keflavik (izlandi) 3-0 (1-0)  
Dinamo Minszk (fehérorosz) - Renova (macedón) 2-1 (0-1)  
Trans Narva (észt) - Velenje (szlovén) 0-3 (0-1)  
Zimbru Kisinyov (moldáv) - Okceptesz (kazah) 1-2 (0-0)  
Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) - Käerjeng 97 (luxemburgi) 5-0 (2-0)  
Grevenmacher (luxemburgi) - Vetra (litván) 0-3 (0-2)  
Randers (dán) - Linfield (észak-ír) 4-0 (1-0)  
Slaven Belupo (horvát) - Birkirkara (máltai) 1-0 (1-0)  
Trnava (szlovák) - Inter Baku (azeri) 2-1 (2-0)
Sligo Wanderers (ír) - Vllaznia Shkodra (albán) 1-2 (0-0)
Runavik (feröeri) - Rosenborg (norvég) 0-3 (0-1)
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) - Polonia Warszawa (lengyel) 0-2 (0-0)
Helsingborg (svéd) - MIKA Astarak (örmény) 3-1 (0-0)
Lisburn (északír) - Zesztafoni (grúz) 1-5 (0-4)
Fram Reykjavik (izlandi) - TNS (walesi) 2-1 (1-1)
Motherwell (skót) - Llanelli (walesi) 0-1 (0-1)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

2. félidő:

94. perc. Vége a meccsnek! Egy fantasztikus szabadrúgásgóllal végül 1-0-ra győzött a Haladás a kazah Irtis ellen. Egy hét múlva Karagandában visszavágó. 1-0!

91. perc. Skriba tört be középen a tizenhatosra, erre fellökték. Ez sem tizenegyes! Hihetetlen!

90. perc. Négy perc a hosszabbítás.

86. perc. Szoboljev időhúzásért kapott sárga lapot.

82. perc. Irtis-csere: Noszkov be, Parhamcsuk le. 

79. perc. Mekkorra GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!!!!!!!! Kenesei Krisztián!!!!!! Jó 30 méterről, középről próbálkozhatott a Hali csatára. Nekifutott és a sorfalt átlöve a bal felsőbe csavart. Ritkán látható fantasztikus megoldással vezetünk! 1-0! 

71. perc. Irtis-csere: Szoboljev be, Jurin le.

71. perc. Parhamcsuk kapott sárga lapot, mert lerántotta Rajost.

69. perc. Egy teljesen jogos tizenegyest nem adtak meg a Halinak! Rajos tört be a tizenhatosra a jobb oldalon, az alapvonalnál, majd Kolomic felrúgta. Ám ahelyett, hogy büntetővel jöhettek volna a vasiak, Rajos kapott sárga lapot. Vicc.

65. perc. Irtis-csere: Malinyin be, Malcev le.

64. perc. Haladás-csere: Skriba be, Maikel le.

56. perc. Kenesei főszereplésével támad a Haladás, ám sem fejjel, sem szabadrúgáskombináció után nem találtunk az ellenfél kapujába. 

48. perc. Somkov rúgta fel Rajost, ő is sárga lapot kapott.

47. perc. Tóth Péter kissé balról, mintegy 30 méterről lőtt kapu fölé.

46. perc. Megkezdődött a második félidő. Csere nem volt.

1. félidő:

45+1. perc. Vége a félidőnek! Nem játszik rosszul a Haladás, az Irtis azonban sokat futva, néhol talán túl keményen is, de útját állja a rohamoknak. Ennél több kell, de a gól benne van a mieink játékában. Legalábbis reméljük. 0-0!

45. perc. Egy perc a ráadás.

41. perc. Kenesei lőtt kapura kissé balról, mintegy 25 méterről, ám a kísérlet a bal kapufa mellé szállt.

32. perc. Csúnyán felrúgták Rajosta vendégtérfél közepén, Andrejev sárga lapot kapott.

27. perc. Malcev hozta ránk a frászt: egy jobboldali betörés után 9 méterről a bal alsó felé célzott, Rózsa szerencsére leért a lövésre.

19. perc. Oross fejelt közelről, majd Guzmics is próbálkozott, de ezek is kimaradtak. Feljöttek a vasiak.

18. perc. Kenesei passzolt Molnár Balázshoz, aki nagy helyzetben szánta el magát lövésre 15 méterről. Kissé elhamarkodta, oda a lehetőség. Ebben több volt.

13. perc. A szurkolás lehetne nagyobb, közel sincs teltház.

10. perc. Kenesei-Oross összjáték után utóbbi hatalmas helyzetet puskázott el a Hali. Gyerünk fiúk!

8. perc. Meglepően bátor játékkal, letámadással rukkolt elő a rivális, nem lesz ez egyszerű... 

1. perc. A Haladás kezdte a találkozót.

Az UEFA ellenőre felhívta a figyelmet arra, hogy a Haladás súlyos pénzbüntetésre számíthat, ha szurkolói pirotechnikai eszközöket használnak, vagy a lelátón rasszista megnyilvánulásokat tapasztalnak.

A magyarok csupa zöldben, míg az ellenfél tiszta fehérben lép pályára.

Kazahsztánból egyetlen szurkoló sem érkezett, úgyhogy a szombathelyi drukkerek az egész arénát igénybe vehetik.

Közvetítésünket a Haladás hivatalos honlapja, a haladasfc.nyugat.hu is segíti.

EGY KIS KEDVCSINÁLÓ:

Leonyid Naszarenko kicsit pökhendi és nagyon magabiztos. A haladasfc.nyugat.hu-nak azt nyilatkozta a téner, hogy tudja, hogyan kell legyőzni a Haladást.

„A rendelkezésemre álló információk szerint azt kell, hogy mondjam, a Szombathelyi Haladás nem játszik túlságosan dinamikus focit. Kemény, hajtós stílusunkkal, gyors, sokmozgásos játékunkkal igyekszünk feltörni a Haladás védelmét. Féltem tőle, hogy a hosszú utazás megviseli játékosaimat, nem így történt. Kialudtuk magunkat és nagyon várjuk már a csütörtök esti meccset. - magyarázott roppant „szimpatikusan” a kazah mester.

Nos, a magyar bajnokság legutóbbi bronzérmese ennél minden bizonnyal azért többre képes és hivatott. Ezt a gondolatot igyekszik erősíteni övéiben Csertői Aurél edző is, aki, bár nem látta futballozni ellenfelüket, azért körvonalakban tudja, mire számíthat.

„Nagyon hajtós, brusztolós, nehéz meccset várok - kezdte. - Semmilyen információnk nincs róluk, még videót sem láttam az Irtisről. Úgy tudom, inkább az orosz focit játsszák, igaz manapság már az is elég sűrűn keveredik a keleti, ázsiai stílussal. Agresszívak, gyorsak, kemények.”

„Bár ez egy nemzetközi mérkőzés lesz, ugyanabban a rendszerben, normál bajnoki ritmusban készültünk, ahogy eddig szoktuk. Zavaró lehet, hogy elvesztettük egyik alapemberünket, hiszen szombaton még Sipos Norbert játszott a csapatban, csütörtökön pedig már nem ő fog (a 28 éves ballábas támadó Supka Attila csapatához, a ciprusi Nea Szalaminához igazolt - a szerk.). Elég rövid idő volt arra, hogy egy új játékost építsünk be a kezdőcsapatba, de ennek ellenére megpróbálunk jó eredményt elérni – tette hozzá Csertői.

VÁRHATÓAN TELTHÁZ LESZ SZOMBATHELYEN
A legfrissebb hírek szerint szerda reggelig kétezer ötszáz belépő talált gazdára, ami szinte egyet jelent azzal, remek hangulat és táblás ház garantálja majd az igazi kupahangulatot Szombathelyen. Csütörtökön kilenctől ötig még kaphatók jegyek.

 

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu