Honvéd-öröm a győri siralomházban

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 20. 19:53
Hatalmas lépést tett a Budapest Honvéd hetedik Magyar Kupa-sikere felé, miután idegenben 1-0-ra legyőzte a Győrt a finálé első találkozóján. A mindent eldöntő találat Abraham nevéhez fűződik, aki Odikadze szerencsétlen hibáját használta ki a második játékrészben. A Győrnek nagyon fel kell javulnia, ha meg akarja kaparintani a serleget, a Honvéd pedig nagyon okos, összeszedett futballt mutatva immáron esélyesebbként várhatja a jövő keddi, budapesti visszavágót.


LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA-DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
GYŐR - BP. HONVÉD 0-1 (0-0)
Győr, 12 000 néző, vezette: Szabó Zs. (Vámos T, Erős G.)
GYŐR: Sztevanovics - Odikadze (Djordjevics, 74.), Stark, Sztanisics, Völgyi  (Bicák, 80.)- Böőr, Józsi, Pilibaitis (Supics, 68.), Kink - Bajzát, Alekszidze. Vezetőedző: Dragoljub Bekvalac.
HONVÉD: Rabóczki - Takács, Szmiljanics, Debreceni, Filó - Abass (Moreira, 64.), Vukmir, Benjamin (Maróti, 86.), Diego - Hercegfalvi (Dobos, 88.), Abraham. Vezetőedző: Sisa Tibor.
Gólszerző: Abraham (71.)
Sárga lap: Alekszidze (17.), Böőr (19.), Odikadze (47.), Bajzát (67.), Sztevanovics (93.), ill. Szmiljanics (19.), Filó (78.), Maróti (87.)

Örömünnepre virradt Győr városa, a helyiek harminc esztendő elteltével készülődhettek ismét Magyar Kupa-döntőre. Nem csoda, hogy a város apraja-nagyja a fináléról beszélt, s a játékosokkal együtt lélekben készült a Budapest Honvéd elleni ütközetre.

Dragoljub Bekvalac edző eközben megint elfoglalhatta a győri kispadot, légúti problémáját leküzdve a frontvonalról irányíthatta övéit. Ragyogó idő, tizenkétezer szurkoló - végre minden adott volt egy igazi magyar kupacsatához.

Sisa Tibor csapata, a szakemberre oly jellemző módon szerényen és csendben készülődött feledni a tavalyi debreceni mészárlást. Vihar előtti csendben. Merthogy a fővárosiak nem várt, bátor és megkomponált futballal léptek ki a színre.

Az elmúlt hetek gyenge szereplése után még a győriek is meglepődtek, olyannyira, hogy az első félidő első felében tulajdonképpen magukhoz sem tértek. Ekkor aztán egyre közelebb evickéltek a kispesti kapuhoz, szorványos támadásaikat és egy-egy távoli lövésüket azonban nem kísérte szerencse.

Nem úgy, mint a 71. percben Abrahamot. A találkozó egyetlen igazi hibáját kihasználva a piros-fekete csatár begyalogolhatott a kapuig, ahol aztán el is döntötte az első mérkőzést. Odikadze tragédiáját ünnepelték a kispesti hívek, a hazai védő egyszerűen elesett, így kínálta fel a labdát az erőszakos támadónak. 

Bekvalac fiaiban ezúttal nem volt meg az a plusz, ami legalább az egyenlítéshez elég lett volna, ezzel viszont nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Jövő kedden 0-1-ről indul a visszavágó, Kispesten.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:
2. félidő:
94. perc. Vége a meccsnek! Egy szerencsés góllal végül győzött a Honvéd. Ez még sokat érhet...0-1!
93. perc. Sztevanovics sárga lapot kapott, sportszerűtlenségért.
90. perc. Három perc a ráadás.
88. perc. Honvéd-csere: Dobos be, Hercegfalvi le.
87. perc. Maróti sárga lapot kapott, mert megütötte Józsit.
86. perc. Honvéd-csere: Maróti be, Benjamin le.
85. perc. Sztanisics adott jobbról középre, Bajzát 7 méterről azonban mellé fejelt.
80. perc. Győri csere: Bicák be, Völgyi le.
78. perc. Filó kapott sárga lapot, mert felrúgta Böőrt.
75. perc. Alekszidze jó 25-ről, középről lőtt ballal kapu fölé.
74. perc. Győri csere: Djordjevics be, Odikadze le.
71. perc. GÓÓÓÓL!!!!! Abraham! Mekkora hiba! A győriek hátul adogattak, ám Odikadze elcsúszott a füvön. Abraham lecsapott, elvette tőle a labdát, és miután egy az egyben vezette a kapusra a labdát, 11 méterről a jobb alsóba lőtt. 0-1! 
68. perc. Győri csere: a megsérült Pilibaitis le, Supics be.
67. perc. Bajzát kapott sárga lapot, mert Benjamin ellen szabálytalankodott túl keményen.
64. perc. Honvéd-csere: Moreira be, Abass le.
54. perc. Kaotikus helyzet alakult ki a kispesti kapu előtt, előbb Kink elöl tisztáztak, majd Böőr erősen középre lőtt labdájába Alekszidze fejelt bele - a játékszer fölé szállt. Nyom a Győr...
48. perc. A szabálytalanság után Hercegfalvi a tizenhatos bal csücskétől kapura bombázott, ám Sztevanovics szögletre tenyerelt.
47. perc. Odikadze sárga lapot kapott, mert felrúgta Diegót.
46. perc. Elkezdődött a második játékrész, csere egyik oldalon sem volt.
1. félidő:
45. perc. 44:57-nél Szabó Zsolt megunta a meccset, így vége az 1. félidőnek! Ha a Győr előnnyel utazna a fővárosba, akkor sokkal többet kell tennie a győzelemért. A Honvéd bátran játszik. 0-0!
42. perc. Stark középről, 24 méterről lőhetett el egy szabadrúgást, a labda azonban fölé szállt.
36. perc. Alekszidze akart egy hosszú keresztlabdát balra, 4 méterre a kaputól egyből rálőni, ám nem találta el jól a játékszert.
34. perc. Na végre! Alekszidze kissé jobbról, 18 méterről lőtt kapura, Rabóczkinak bizony nyújtózkodnia kellett.
26. perc. Az elmúlt percekben picit leült a meccs.
19. perc. Böőr sárga lapot kapott, mert lerántotta Diegót. Szmiljanics is besárgult, kakaskodásért.
17. perc. Alekszidze sárga lapot kapott, mert rátartott Vukmirra.
13. perc. Az első győri veszély: Böőr tört be balról a tizenhatosra, majd 14 méterről lőtt, Rabóczki viszont kiöklözte a labdát.
12. perc. Ha a teljesen üresen hagyott Abraham 18-ról, középről elvállalja...
7. perc. Mintha a Honvéd aktívabb lenne, inkább a fővárosiak irányítanak.
A győriek csupa fehérben, a vendégek a szokásos piros-feketében léptek pályára. Verőfényes idő, sok néző, igazi kupahangulat...
1. perc. A Himnusz után a Honvéd kezdte a találkozót.

EGY KIS KEDVCSINÁLÓ

A győri klub (Vasas ETO, Rába Vasas ETO, Győri Rába ETO) hetedszer került be a fináléba. A zöld-fehérek először 1964-ben voltak döntősök, de akkor vereséget szenvedtek - éppen a Honvédtól kaptak ki. Az abban az időben remeklő ETO a következő három esztendőben azonban egyaránt megnyerte a kupát, előbb a Diósgyőrt, majd a Ferencvárost, aztán a Salgótarjánt múlta felül. A negyedik, és eddig utolsó kupasikert 1979-ben érte el a Rába-parti gárda, az ezüstérmes akkor is a Ferencváros volt. Az elmúlt harminc évben a klub csak egyszer jutott a fináléba, 1984-ben a Siófoktól szenvedett vereséget.

A kispestiek (Kispesti AC, Bp. Honvéd, Kispest-Honvéd, Budapest Honvéd) tizenhatodik döntőjükre készülnek. A piros-feketék először 1926-ban jutottak be, s győztek is a BEAC ellen. A következő finálét 1955-ben vívták, akkor a Vasas felülmúlta őket, 1964-ben azonban - a Győr ellen - újra kupagyőztesek lettek. 1968-ban, 1969-ben, 1973-ban és 1983-ban négy vesztes meccs követte egymást, sorrendben az MTK, az Újpest és a Vasas és ismét az Újpest volt az ellenfél. Ezután két győzelem következett: a csapat 1985-ben a Tatabánya, 1989-ben pedig a Ferencváros ellenében szerezte meg a serleget. 1990-ben a Pécs, 1994-ben a Ferencváros megverte a Honvédot, amely 1996-ben, a BVSC-Dreher ellen szerezte meg ötödik kupagyőztesi címét. A 2004-es döntőben a Fradi jobbnak bizonyult a döntőben a kispestieknél, akik legutóbb 2007-ben, a DVSC ellen nyerték el a trófeát. Tavaly ugyanez a két csapat küzdött a serlegért, s a Debrecennek sikerült a visszavágás.

A sorozat legsikeresebb csapata a hússzoros győztes Ferencváros, a második legeredményesebb az MTK 12, a harmadik pedig az Újpest 8 győzelemmel.

A döntő második mérkőzését a jövő kedden 19 órakor rendezik a Bozsik-stadionban. 


Az eredményességi sorrend (szögletes zárójelben az elveszített kupadöntők száma, zárójelben az adott klub jogelődje-jogelődjei):
20 [8] Ferencvárosi TC
12 [2] MTK (Hungária, Bp. Bástya, MTK-VM, MTK Hungária)
8 [6] Újpest FC (Újpesti Dózsa, Újpesti TE)
6 [9] Budapest Honvéd (Kispesti AC, Bp. Honvéd, Kispest-Honvéd)
4 [3] Vasas SC
4 [2] Győri ETO FC (Vasas ETO, Rába Vasas ETO, Rába ETO)
3 [2] DVSC-TEVA (Debreceni VSC, DVSC-Epona)
2 [3] Diósgyőri VTK
1 [2] FC Fehérvár (Videoton, Videoton FCF)
1 [2] Pécsi MSC
1 Békéscsabai Előre
1 Bocskai FC
1 III. kerületi TVE
1 Matáv Sopron
1 Siófoki Bányász
1 Soroksár
1 Szolnoki MÁV

 A statisztika forrása: mlsz.hu

 

 



 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu