O'Shea lőtte le az Ágyúsokat a BL-ben

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 29. 22:37
John O'Shea korai góljával 1-0-ra győzött a Manchester United az Arsenal ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A találkozó összképét tekintve megérdemelt sikert arattak a hazaiak, akik ezzel újabb lépést tettek a finálé és a címvédés felé. A meccs egyik legfelemelőbb pillanata a manchesteri mezben 800. alkalommal pályára lépő Ryan Giggs becserélése volt. Egy hét múlva, jövő kedden Londonban vághat vissza az Arsenal.


 

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
MANCHESTER UNITED – ARSENAL 1-0 (1-0)
Manchester, 75 000 néző, vezette: Claus Bo Larsen (Henrik Sonderby, Anders Norrestrand)

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand (Evans, 88.), Vidics, Evra – Fletcher, Carrick, Anderson (Giggs, 67.) – C. Ronaldo, Rooney, Tévez (Berbatov, 67.). Menedzser: Sir Alex Ferguson.

ARSENAL:
Almunia – Sagna, K. Touré, Silvestre, Gibbs – Walcott (Bendtner, 71.), Song, Fabregas, Diaby, Nasri – Adebayor (Eduardo, 83.). Menedzser: Arsene Wenger.

Gólszerző: O’Shea (17.)

Sárga lap:
Tévez (33.)


Dimitar Berbatov és Ryan Giggs nélkül indult csatába a Manchester United az Arsenal elleni Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén – érdekes, a BL-ben első ízben került sor kettejük randevújára. Előbbi hiánya formahanyatlása miatt talán nem annyira meglepő – az angol lapok szerdán még azt találgatták, létrejön-e a Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tévez, Berbatov támadószekció -, míg utóbbi mellőzése azért valamivel érdekesebbnek tűnik.

Már csak azért is, mert a walesi középpályás eddig 799 alkalommal öltötte magára a Man U vörös mezét… A 67. percben azonban eljött a jubileum pillanata is, s a maga nemében történelmet írt a játékostársak által idén a legjobb Premier League-futballistának megválasztott csupaszív Giggs.

A fiatal Arsenal elődöntőbeli jelenléte sokaknak meglepetésként hatott, ám aki figyelemmel kísérte őket a sorozatban láthatta, a csapat igazi csapatként funkcionált. Az Old Trafford-i megméretésre ugyanakkor egy már begyakorolt, biztonságra épülő, 4-5-1-es felállást választott Arsene Wenger, jobb a békesség alapon. Míg az MU három, a londoniak egyetlen csatárral, Emmanuel Adebayorral álltak fel.

El is kélt a pálya hátsó kétharmadának védelme, hiszen a címvédő nekiment ellenfelének, s Rooney révén már az elején a frászt hozta rá. Az Arsenal ellenállása ellenben nem tartott sokáig. Már az első negyedóra végén szomorkodhattak a fővárosiak, ekkor a meccsen meglepően bátran fel-felmerészkedő John O’Shea bombázott közelről a léc alá (1-0).

NÉZZE MEG JOHN O'SHEA GYŐZTES TALÁLATÁT – ITT!

A korán bekapott gól után összeszedte magát az Arsenal, kezdett belelendülni a Cesc Fabregas, Samir Nasri, Adebayor trió. Eközben hátul a sérüléséből visszatérő Manuel Almunia repkedett, s védett többször bravúrosan.

A vendégek feljebb tolták állásaikat, ekkor már a manchesteriek előtt sem volt akkora tér. Igaz, előttük sem, az eredmény ennek megfelelően negyvenöt percnyi játékot követően már nem változott.

Mint ahogy a folytatásban sem. A második felvonás első húsz perce egy másik sportágat, a birkózás elemeit idézte fel, inkább a mezőnyben, mintsem a kapuk előtt gyűrték egymást a futballgladiátorok.

Meglepő, de sportszerű keretek között tették mindezt, ráadásul öldöklő iramban. Giggs végre beállhatott, így a játékrész legörömtelibb pillanata a jubiláns nevéhez fűződött. A walesi később gólt is szerzett, de les miatt visszafújták a támadást. Pedig szépen kicselezte Almuniát…

Győzött az MU 1-0-ra – ők már 24 mérkőzés óta veretlenek a BL-ben -, de a párharc korántsem dőlt el. Egy hét múlva Londonban nézhet újra farkasszemet a két alakulat.

EGY KIS KEDVCSINÁLÓ

Ha három angol klubcsapat jut be a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, akkor elkerülhetetlen a belviszály a fináléért. A keddi „heterogén” elődöntő után jön a szerdai „homogén”, a címvédő Manchester United a trónkövetelő Arsenallal néz farkasszemet, első ízben az Old Traffordon. Mérföldkőhöz érkezett Ryan Giggs, a Vörös Ördögök Ikonja, az Ágyúsok ellen 800. alkalommal léphet pályára tétmérkőzésen az együttes színeiben. Mit is kívánhatnánk? Álomfutballt az Álmok Színházába!

A Bajnokok Ligája elődöntőjének mezőnyét boncolgatva beláthatjuk, az utóbbi években nem túl bonyolult a képlet, mi több, pofonegyszerű. Akárcsak tavaly úgy idén is: három angol plusz egy nem angol. A kakukktojás ezúttal is a Barcelona. Az állandóságot a moszkvai finalisták, a Manchester United és a Chelsea is erősítik, a Liverpool helyére az Arsenal ugrott be az előző kiíráshoz képest.

A Barca-szurkolók számára jó hír, hogy a fullasztó brit dominancia leküzdhető. Erről a Milan-drukkerek tudnának mesélni. Tavalyelőtt ugyanis a három angol mellett a milánói piros-feketék lettek a nevető negyedikek, elszomorítva ezzel a Pool és a Man United híveit, no meg a londoni Kékeket. Pokolian nehéz, de nem lehetetlen küldetés a manchesterieknek a címvédés, az Ágyúsok nehéztüzérei készen állnak a harcra.

„Hozzánk hasonlóan az Arsenal is játssza a focit, mindkét csapatban van jó néhány alkotóművész, tökéletes elődöntő elébe nézünk – jelentette ki Sir Alex Ferguson. – Remélem, hogy fantasztikus futballal szerzünk előnyt a visszavágóra, nagyon fontos a győzelem. Ellenfelünk aligha lephet meg minket, tudjuk, mi az erőssége, mégsem lehet mindenre felkészülni.”

„Ahogy telnek-múlnak a hetek, a hónapok a szezonból, egyre inkább formába lendülünk – mondta el Arsene Wenger. – Ez pedig reménykedésre adhat okot az idény ezen szakaszában. Napjaink lebonyolítási szabályai miatt a hazai csapatnak nagyon óvatosnak kell lennie, míg a vendégegyüttes futballozhat bátrabban. Ezért van az, hogy egy idegenben szerzett gól akár el is döntheti a továbbjutás kérdését.”

A két csapat egymás elleni mérlege egyébként nagyon szoros, ugyanis a United 82 sikert könyvelhetett el, míg az Arsenal 77 diadalnál jár, ezek mellett a felek 45 alkalommal végeztek döntetlenre. A párharc esélyese mindenképpen a manchesteri alakulat, hiszen vezetik az angol bajnokságot, míg az ágyúsok csupán a negyedik pozíciót foglalják el, ráadásul nekik nélkülözniük kell az európai kupaporondon nem bevethető Andrej Arsavint, valamint a sérült Robin Van Persie-t. Azonban ez már a BL-elődöntő, itt nagyon könnyedén borulhat a papírforma.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu